Hoe vaak moet een dak worden gereinigd

Het dak is net zo belangrijk als elk ander deel van het huis en moet daarom regelmatig worden onderhouden. Maar je moet weten hoe je een dak moet schoonmaken. Dakreiniging omvat het verwijderen van mos. Er zijn verschillende methoden om uw dak te onderhouden, waaronder hogedrukreiniging nadat al het vuil handmatig is verwijderd.

hoe vaak moet een dak worden schoongemaakt

De waarde van dakontmossing

Huizen staan voortdurend bloot aan verschillende weersomstandigheden, zoals sneeuw, regen, zon en wind. Daardoor hopen mos en vlekken zich op op het dak. Het laten groeien van dit vuil kan de waterdichtheid van uw dak aantasten. Hierdoor wordt het dak namelijk zo poreus dat het zijn belangrijkste functie verliest. Daarom moet u uw dak regelmatig schoonmaken. Als u ervaring hebt, kunt u dit zelf doen, anders moet u een gekwalificeerde professional inschakelen.

Voor volledig onderhoud moet u mos van uw dak verwijderen. Dit is effectief in het verwijderen van mos, korstmos en schimmel. Zo krijgt uw dak zijn glans terug en vervult het tegelijkertijd zijn beschermende rol. Het is raadzaam deze operatie in de late herfst of het vroege voorjaar uit te voeren. Dit is ook een gelegenheid om uw dakpannen te controleren op schade.

Stappen voor het verwijderen van mos van een dak

Voor een effectieve en professionele dakreiniging moet u een aantal stappen doorlopen.

Veilig op het dak komen

Op het dak klimmen lijkt misschien gemakkelijk, maar vereist veel voorzorgsmaatregelen. Het is inderdaad raadzaam om :

  • Haal hulp voor meer veiligheid,
  • Gebruik geschikt schoeisel om uitglijden te voorkomen,
  • Gebruik een geschikte ladder met een voetsteun om hem stabiel te houden,
  • Draag een beschermend harnas,
  • Bevestig de ladder aan het dak met veiligheidshaken.

Verwijder puin met de hand

De volgende stap is het verwijderen van grote stukken puin op het dak. Dit kunnen boombladeren, boomtakken of door de wind opgewaaid puin zijn. Kortom, verwijder alles waarvan u denkt dat het met de hand kan worden verwijderd. Dit is de eerste stap in het verwijderen van mos van uw dak. Probeer vervolgens zwarte strepen en mos weg te borstelen met een zeer harde borstel en water.

Het verwijderen van mos van het dak

Na de eerste stap van het verwijderen van mos, kunt u de resten van mos en korstmossen verwijderen met een hogedrukreiniger. Gebruik hiervoor een op- en neergaande beweging. Na deze operatie kunt u uw dak besproeien met anti-mos om het te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. U kunt ook een waterafstotende behandeling toevoegen om uw dak te beschermen tegen poreusheid. Dit zal ervoor zorgen dat het waterdicht is. Denk er bovendien aan uw dakgoten schoon te maken, zodat het regenwater goed kan worden afgevoerd, omdat de leidingen dan niet meer verstopt raken.

Wanneer het dak schoonmaken?

Om uw dak een optimale levensduur te geven, is het raadzaam het minstens elk jaar te reinigen en te onderhouden. De beste tijd om dit te doen is in de late herfst en het vroege voorjaar. Dit voorkomt schade aan uw dak.

U kunt bijvoorbeeld een regelmatig onderhoudscontract afsluiten met een vakman om uw dak regelmatig te laten onderhouden. Zo vergeet u het onderhoud van uw dak niet, want de dienstverlener komt uw dak controleren en inspecteren op de in het contract vermelde datum.

Bovendien zijn er geen exacte regels voor dakreiniging. U kunt een ervaren professional om advies vragen over de beste tijd om uw dak schoon te maken. Zeker is dat u mos na 10 jaar van uw dak moet verwijderen.