Plaatwerk daken afdichten - u heeft deze mogelijkheden

Een schoon en professioneel geïnstalleerd dak van trapeziumvormige platen is meestal lange tijd volledig waterdicht. Er zijn hier dus zelden problemen. Bij oudere plaatstalen daken, zoals die van staande naadplaten, kan dit echter wel het geval zijn. U kunt in dit artikel lezen hoe u dit kunt verhelpen.

Plaatwerk daken afdichten
Hoe voeg je een tinnen dak toe?

Tinnen daken en lekkage

Plaatwerk daken zijn meestal zeer stabiel en lekken zelden als ze correct en professioneel worden geïnstalleerd. Bij zeer oude huizen en niet helemaal exact vakmanschap kunnen echter af en toe lekkages optreden.

Allereerst moet u de oorzaak van een mogelijke waterindringing onderzoeken en denken aan andere oorzaken.

Waar het water nog vandaan kan komen

  • Waterverzadiging - mogelijk ook door verstopte goten of afvoeren
  • Condensatievocht, zogenaamd condenswater
  • lekken buiten het dak, zoals aansluitingen op andere gebouwen, schoorstenen, ...
  • lekkende leidingen of buizen

het herstellen van schade aan het tinnen dak. - Waarmee?

Vooral op oudere daken zijn de voegen en de verbindingspunten vaak gevoelig, de vroeger gebruikelijke staande naadplaten kunnen in de loop van de decennia ook af en toe schade oplopen.

Een mogelijkheid om af te dichten is een bitumen dikke laag - de zogenaamde loodgieterdood. Dit is een eenvoudige, maar niet bijzonder goedkope afdichting. Plaatwerk kan na verloop van tijd beginnen te roesten rond de coating en de verwijdering van het plaatwerk kan later een probleem worden.

Een goede afdichtingsmogelijkheid is bitumineuze folie, die eenvoudigweg over de beschadigde gebieden wordt gelast. Dit kan ook stuk voor stuk worden gedaan. Het is raadzaam om het dak achteraf te schilderen met Delta-Dachcolor, inclusief de betreffende gebieden, waardoor ook corrosie wordt voorkomen.

Elastomeer vloeibare folie is geschikt voor een volledige afdichting en renovatie, zelfs in het geval van grotere beschadigingen, maar is navenant duur en meestal niet aangegeven voor kleinere beschadigingen.

Voor het afdichten mag overigens nooit siliconen worden gebruikt - tijdens het uitharden wordt azijnzuur geproduceerd, dat het plaatwerk zeer snel corrodeert. "Sille" past bijna overal, maar op het dak van plaatstaal past het niet als een uitzondering.

TIPS&TRICKS

U kunt uzelf veel zorgen besparen met een nieuwe dakbedekking - platen zijn relatief goedkoop, en na de nieuwe dakbedekking zijn ze weer tientallen jaren houdbaar. Dit is vaak minder moeite dan veel patches.