Plat dak : afwerking en isolatie

platte daken

Het is van belang om je daken goed te beschermen tegen de diverse weerselementen, om de kwaliteit van een plat dak te waarborgen én de levensduur te verlengen. Wat er mogelijk is met nieuwe dakbedekking voor platte daken en welke kosten daaraan verbonden zijn lees je op deze pagina.

Direct meerdere offertes aanvragen bij dakwerkers in de omgeving ? Vul dan nu ons handige offerte formulier in, gratis en geheel vrijblijvend!

Neem voor al uw dakwerken vandaag nog contact op met BKG Dakwerken.

Bekijk ook de verschillende andere soorten daken.

Wat is een plat dak?

Het platte dak is een van de vele mogelijkheden van dakontwerp voor gebouwen naast het lessenaarsdak, het boogdak, het rieten dak, het Z-dak, het zadeldak of ook het schuine dak. Een plat dak is een dakvlak met een maximale helling van zeven, meestal minder dan vijf graden, maar een minimale helling van twee procent. Niet te verwarren met een plat dak, waarvan de hellingshoek ongeveer 22 graden of minder is. In het geval van een plat dak bestaat de draagconstructie meestal uit een zeer dikke plaat van gewapend beton. De ontwerpmogelijkheden van het dak zijn daarom zeer beperkt. De rand van het dak, de afdichting, de isolatie, de sneeuwbelasting, de drainage, de windbelasting en de muuraansluiting zijn andere belangrijke punten om rekening mee te houden bij de bouw of renovatie van een plat dak.

Voordelen van een plat dak

Een plat dak boeit naar buiten toe door zijn heldere vorm, geeft het huis een moderne flair en breidt de leefruimte uit naar boven. Want op het dak kun je niet alleen een dakterras bouwen en ontwerpen of een tuin op het dak aanleggen, je kunt ook een complete dakvergroening uitvoeren en zo een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van de biodiversiteit en de bescherming van het milieu. Een mooi neveneffect van een groendak is dat het ook minder warm, minder luidruchtig en comfortabeler is in uw huis. Over airconditioning gesproken: tegenwoordig kan een zonnesysteem ook zonder problemen op een plat dak worden geïnstalleerd.

dakterras op plat dak

Een plat dak heeft vele voordelen: Wat dacht u bijvoorbeeld van een barbecue op het dakterras?

Maar het platte dak staat niet alleen in de voorhoede van de ecologische bouw en de passieve koeling, maar ook bij de inrichting van de vloer direct onder het dak: in tegenstelling tot een huis met een schuin dak heb je bij een huis met een plat dak geen dakhellingen en kun je dus gemakkelijk hoge kasten op elke muur plaatsen en heb je in principe meer opbergruimte ter beschikking.

Bovendien biedt het platte dak u de mogelijkheid om normale ramen te installeren en geen dakramen. Dat bespaart zeker kosten. Als u daarentegen een romantische uitstraling heeft, kunt u koepellichten op een plat dak installeren en zo vanuit uw bed genieten van het uitzicht op de sterrenhemel. Of u kunt een kleine bovenbouw toevoegen door het huisvesten van een kantoor en genieten van het uitzicht op uw stad vanuit de ramen terwijl u werkt. Mocht u in de loop der jaren meer ruimte nodig hebben, dan kan een huis met een plat dak veel sneller worden uitgebreid met een extra verdieping dan een huis met een schuin dak en, afhankelijk van de grootte van het dak, kunt u ook een Tiny House op het dak van een grote stad laten plaatsen.

Kosten voor dakbedekking van platte daken

Bij een verouderd plat dak of bij schade die recent is ontstaan adviseren we om snel actie te ondernemen en het oude dak te laten vervangen. Zo voorkom je kosten die gepaard gaan met lekkage. Dit zijn de gemiddelde kosten voor diverse soorten dakbedekking (roofing, EPDM of pvc) per vierkante meter, inclusief montage en BTW.

 • EPDM: 30 tot 75 euro met een gemiddelde levensduur van 50 jaar.
 • Bitumen: 30 tot 75 euro met een gemiddelde levensduur van 25 jaar.
 • PVC: 45 tot 80 euro met een gemiddelde levensduur van 30 jaar.
 • Groendak: 40 tot 75 euro met een gemiddelde levensduur van 60 jaar.

Rekenvoorbeeld dakbedekking van een plat dak

Naast het bekende bitumen zijn er tegenwoordig ook alternatieve soorten dakbedekking die vaak beter en duurzamer zijn. EPDM is hier een goed voorbeeld van. Ook groendaken nemen in populariteit toe, het bijzondere uiterlijk met planten op het dak is ook nog eens goed voor de waterregulering op het dak.

Wanneer je uitgaat van EPDM als materiaal, en een dak van zestig vierkante meter wilt laten bedekken, moet je rekenen op een totaalprijs van ruim drieduizend euro. Houd er wel rekening mee dat iedere uitgangspositie anders zal zijn. Het is raadzaam om eerst enkele offertes van dakwerkers aan te vragen om de kosten en mogelijkheden naast elkaar te leggen. We hebben dit proces heel eenvoudig gemaakt door een pagina in te richten waarmee je gratis en geheel vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen voor dakwerken door bedrijven in de regio. Binnen enkele minuten is de offerte aanvraag ingevuld, en slechts enkele dagen later zullen er meerdere offertes in de mailbox verschijnen.

Vergelijken van offertes voor dakwerken kan tot een besparing op de totale kosten leiden van wel veertig procent!

Dakbedekking voor een plat dak

Er zijn verschillende soort dakbedekking verkrijgbaar voor platte daken . Hoewel ze qua uiterlijk vaak veel op elkaar lijken zijn het toch andere materialen, die ook op een afwijkende manier worden aangebracht. Dit zijn de vier meest voorkomende soorten dakbedekking voor platte daken :

 1. Bitumen
 2. EPDM
 3. PVC
 4. Groendak
plat dak groendak

1. Bitumen plat dak

Bitumen is een restproduct dat voortkomt uit de winning van aardolie, het is momenteel het soort dakbedekking dat het meeste voorkomt in België. De gemiddelde levensduur van een bitumen plat dak dat door een ervaren dakwerker is aangebracht ligt op dertig jaar. Het aanbrengen van bitumen geschiedt middels een brander die het materiaal dusdanig verhit dat het vloeibaar wordt en zich aan de dakconstructie zal hechten. Het mogelijk om bitumen in diverse kleuren te laten aanbrengen waarvan zwart het meeste wordt toegepast. Daarnaast is bruin, blauw of rood ook mogelijk. Het strakke aanzicht en goede bescherming van het dak tegen neerslag en UV straling maakt bitumen een populair type dakbedekking.

2. EPDM plat dak

EPDM is een synthetisch rubber dat de laatste tien jaar steeds vaker gebruikt wordt als dakbedekking voor platte daken . De levensduur van een EPDM plat dak is met gemiddeld vijftig jaar uitstekend te noemen. Het is met EPDM niet nodig om met een brander aan de slag te gaan omdat deze stroken met elkaar verlijmd worden. De duurzaamheid is te danken aan de zeer goede weerstand tegen alle soorten weersomstandigheden.

3. PVC plat dak

PVC is een kunststof, de afkorting PVC staat voor Polyvinylchloride, in de volksmond wordt het ook vaak gewoon kunststof dakbedekking genoemd. De gemiddelde levensduur ligt op een respectabele dertig jaar, het is een recycleerbaar materiaal dat onderhoudsvriendelijk is. Ook PVC wordt verlijmd, maar wel met hete lucht om het te fixeren. Hiervoor wordt een speciale hete lucht droger gebruikt die ervoor zorgt dat de lijm kan hechten aan de onderliggende laag.

4. Groendak

Er is nog een optie naast zwarte platte daken , wat dacht je van een tuin op het dak? Met een groendak breng je de natuur dichterbij, en dat biedt behoorlijk wat voordelen zoals:

 • Een groendak heeft uitstekende vochtregulerende eigenschappen.
 • De totale levensduur van de dakbedekking wordt hiermee verlengd.
 • Bij een plat dak is een groendak ook als tuin of terras te gebruiken, wanneer de dakconstructie voldoende draagkracht heeft.
 • De planten bieden bescherming tegen schadelijke UV straling.
 • Het is een milieuvriendelijke oplossing met een bijzondere uitstraling.

Vergeet niet dat een groendak wel extra gewicht met zich meebrengt, de dakconstructie moet dit gewicht kunnen dragen. De dakwerker kan dit ter plekke bepalen. Daarnaast moet er een groendak van een goede waterafvoer voorzien worden om ervoor te zorgen dat de bodem niet teveel water vast zal houden.

Soorten platte daken isolatie

In de tweede helft van de twintigste eeuw zijn er vele gebouwen in België voorzien van een plat dak. Hierbij zijn er drie methoden om het platte dak op te bouwen:

 1. Een warm dak
 2. Een koud dak
 3. Een omgekeerd dak

1. Warm plat dak

warm dak

Bij een warm dak wordt de isolatie aangebracht op de bovenkant van de draagconstructie. De dakbedekking ligt op de isolerende laag. Dit is de meest toegepaste vorm van dak isoleren.

2. Koud plat dak

koud dak

Bij koud dak wordt de isolatie aangebracht op de onderkant van de draagconstructie. De dakbedekking wordt geplaatst op de dragende constructie. Een mogelijk nadeel van deze methode is de verhoogde kans op rotting van de dakconstructie. Dit is niet de meest voor de hand liggende vorm van dakisolatie.

3. Omgekeerd plat dak

omgekeerd dak

Bij omgekeerd dak lijkt de methode in beginsel veel op het warme platte dak met als verschil dat de dakbedekking en de isolerende laag omgekeerd zijn ten opzichte van elkaar. De isolatie wordt op de dakbedekking aangebracht. Dit is een vorm van dak isoleren die veel voorkomt bij dakterrassen waar op wordt gelopen. Om deze isolatielaag te beschermen kan een laag grind wordt aangebracht. Zonder grind is deze methode niet aan te bevelen vanwege de verhoogde kans op schade aan de isolatie.

Meer informatie over platte daken

Ons artikel over: Opbouw van een plat dak: warm of omgekeerd dak?

Offertes aanvragen om kosten te besparen op een dakwerker

Niet alle dakwerkers hanteren dezelfde tarieven, ook kan de dienstverlening uiteen lopen. Daarom kan vergelijken van offertes zeker voordeel bieden, je kunt tot wel veertig procent besparen wanneer je voor de juiste aanbieder kiest! Uiteraard spelen er ook andere factoren een rol zoals de communicatie en transparante prijzen. Om de vergelijking heel eenvoudig te maken bieden we geheel gratis en zonder enige verplichting de mogelijkheid om meerdere offertes van dakwerkers in de omgeving aan te vragen door slechts een eenvoudig formulier in te vullen. Op basis van de postcode zullen regionale aanbieders een vrijblijvende offerte per mail toesturen, zo kun je op je gemak de kosten en diensten met elkaar vergelijken.

Ontvang snel meerdere offertes voor dakwerken aan via deze pagina.

Onderdak

Regio's

Bij BKG platte daken kan je offertes aanvragen voor all regio's in Belgi.

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest