Platte dak soorten

Twee verschillende soorten platte daken

Net als bij een schuin dak kan de leek bij een plat dak op het eerste gezicht niet zien wat voor constructie er onder het dakvlak verborgen is. In principe zijn er twee verschillende soorten constructies te onderscheiden voor platte daken:

  • Warme daken
  • Koude daken

Bij warme daken is de dakconstructie een homogene eenheid die uit meerdere lagen bestaat. Koude daken daarentegen zijn dubbelwandig, met een ventilatielaag tussen de twee huiden. Een koud dak is daarom complexer van structuur en daardoor kwetsbaarder. In de huidige bouwpraktijk is de ongeventileerde vorm dan ook ingeburgerd geraakt - net als bij een schuin dak. Er zijn echter tal van voorbeelden van oudere gebouwen in het gebouwenbestand die zelfs met platte daken nog een geventileerde structuur hebben.

Meer gedetailleerde informatie

Geventileerd plat dak

Plat dak uit de jaren 70

Het koude dak: plat dak met schuine dakfunctie De structuur van een plat dak dat is ontworpen als een koud dak is in principe vergelijkbaar met een schuin dak, waarbij alleen de dakhelling is weggelaten: De dragende dakconstructie is...

Ongeventileerd plat dak

Huis met plat dak

Zonder ventilatie - het voorkeurstype plat dak in Duitsland Zo goed als de overwegingen achter de geventileerde dakconstructie van het kouddak zijn - worden de meeste platte daken in Duitsland in een ongeventileerde vorm gemaakt.