Dakrandafwerking

Dakrandafwerking plat dak

Plat dak: Mogelijkheden van dakrandafdichting

Hoe de buitenzijden van het platte dak worden uitgevoerd, hangt af van het ontwerp van het dak. In de praktijk zijn er dakconstructies die een borstwering hebben en dakconstructies die geen borstwering hebben en een puur plat dakoppervlak vormen. Voor de dakrand worden twee systemen gebruikt:

  • Dakrandbekledingen
  • Dakrandprofielen

Dakrandafwerking voor platte daken met zolder

Een borstwering is een verhoging die zich als een kleine muur rond het hele platte dak uitstrekt. In dit geval vormt het platte dak een soort trog waarin het isolatiemateriaal wordt gestoken. De waterdichting loopt langs de randen naar boven en wordt vastgemaakt aan de zolder. Als bescherming tegen neerslag wordt de borstwering vervolgens bedekt met een U-vormige metalen dakrandafdekking.

Er zijn verschillende eisen aan de bekleding:

  • Het moet zo worden bevestigd dat het bestand is tegen de verwachte windbelasting.
  • Het moet een helling naar binnen hebben zodat het water van de neerslag voornamelijk naar binnen gericht is op het platte dak en niet langs de buitenmuur van het gebouw naar beneden druppelt.
  • Aan de zijkant van de gevel moet het profiel de bovenkant van de isolatie, het pleisterwerk of de andere bekleding bedekken met ten minste 50 millimeter voor gebouwen tot 8 meter hoog, met ten minste 80 millimeter voor gebouwen tussen 8 en 20 meter hoog en met ten minste 100 millimeter voor gebouwen van meer dan 20 meter hoog.
  • Een druppelrand aan de zijkant van de gevel voorkomt dat de kleine resthoeveelheden regenwater aan deze zijde de gevel bereiken. De druppelrand moet minstens twee centimeter van het gebouw verwijderd zijn.
  • Aan de dakzijde moet het profiel 10 centimeter boven het grindpakket of een ander oppervlakteontwerp van het dak eindigen, op voorwaarde dat de helling niet meer dan 5 graden bedraagt.

Dakrandafdichting voor platte daken zonder borstwering

Platte daken zonder borstwering bieden een enkel, plat dakoppervlak in de schil. Eerst wordt er een dampscherm op geplaatst, daarna wordt er aan de zijkanten een kroon van houten planken geplaatst. Het isolatiemateriaal wordt in de kroon van de planken gestoken. Voor de buitenafwerking worden meerdelige dakrandprofielen gebruikt. Vroeger werden dakrandprofielen uit één stuk gebruikt, maar ze voldoen niet meer aan de huidige eisen.