Wandverbinding

dakverbinding plat dak

Aansluiting plat dak muurplaat: afdichting aansluiten op gebouw

Een plat dak is niet altijd het hoogste niveau van een gebouw. Op dezelfde manier kan het aan een deel van een gebouw grenzen dat naar boven toe doorloopt. Dit is bijvoorbeeld denkbaar met dakterrassen die vanuit het gebouw toegankelijk zijn. In dit geval moet de afdichting van het platte dak goed aansluiten op het gebouw. Hiervoor worden metalen wandverbindingsprofielen gebruikt.

De structuur van de muuraansluiting

Bij het aansluiten op de muur wordt de isolatie eerst een beetje op de muur opgetrokken. Het profiel klemt dan de isolatie aan de muur. Een siliconenlaag wordt van bovenaf op het profiel aangebracht. Oppervlaktewater op het platte dak kan op deze manier niet onder de waterdichtheid van de muur lopen. Om ervoor te zorgen dat dit altijd het geval is, zijn er specificaties over hoe hoog de afdichting moet worden opgetrokken.

  • Bij platte daken met een helling van minder dan 5 graden moet het profiel ten minste 15 centimeter boven het oppervlak van het grindpakket of een ander oppervlakteontwerp van het platte dak worden geplaatst.
  • Voor platte daken met een hellingshoek van 5 graden en meer is een afstand van 10 centimeter tot het grindpakket of een ander oppervlak van het platte dak voldoende.

De afstand kan nog verder worden vergroot als op dit punt van de afdichting een bepaalde belasting wordt verwacht. Als er bijvoorbeeld veel sneeuw valt in een regio, moet de dakdekker ook rekening houden met de verwachte sneeuwhoogte bij het uitvoeren van de muuraansluiting.