Dakafvoer

Dakafvoer op platte daken

Afvoer van plat dak

Dakafvoer op platte daken - veilig afvoeren van water

Ondanks een veilige afdichting moet het regenwater zo snel mogelijk van het platte dak afvloeien. De afvoer van een plat dak wordt meestal intern uitgevoerd. Dit betekent dat er een afvoer in het dakvlak is geïntegreerd, die als een goot op het dak zichtbaar is. In het gebouw wordt het water via een regenpijp naar de riolering gevoerd.

In uitzonderlijke gevallen kan een plat dak ook door een klassieke dakgoot worden afgevoerd - bijvoorbeeld als het als dakterras wordt gebruikt en aan één kant door het gebouw wordt begrensd. In dit geval komt de constructie van de goot overeen met die van een schuin dak. De dakgoot wordt echter maar aan één kant geïnstalleerd, terwijl de andere open zijden van het platte dak een opstaande rand krijgen zodat het water naar de dakgoot wordt geleid.

Helling zorgt voor optimale afwatering

Om ervoor te zorgen dat het water snel naar de respectievelijke afvoeren kan stromen, worden platte daken bijna altijd voorzien van een lichte helling van minstens 2 procent. Zogenaamde nuldaken, die geen enkele dakhelling hebben, zijn zeer zeldzaam en problematisch vanuit het oogpunt van de afwatering. De lichte helling kan niet voorkomen dat er zich plassen vormen op het dakoppervlak na zware regenval. Deze verdwijnen pas na een hellingshoek van ongeveer 5 procent.

Er zijn twee manieren om de helling op het platte dak te vormen:

  • Schuine dekvloer: Op het gestorte betonnen oppervlak van het platte dak wordt een laag schuine dekvloer aangebracht, die de juiste helling naar de afvoer heeft.
  • Hellende isolatie: Er zijn isolatieplaten op de markt die iets naar één kant toelopen. Correct geïnstalleerd, biedt de schuine isolatie hetzelfde effect als de laag schuine dekvloer en zorgt voor een veilige afwatering van het dak.

Correcte installatie van dakafvoeren

Om optimaal te kunnen functioneren, moet de dakafvoer als laagste punt van het platte dak worden geïnstalleerd. Dakafvoeren hebben meestal een ingebouwde kraag. Deze wordt op de dakafdichting gelijmd, zodat de dakdoorvoer goed wordt afgedicht. De werking van de afvoer kan na de installatie met behulp van een kleurstof worden gecontroleerd.

Regelmatig onderhoud noodzakelijk

Vuildeeltjes, bladeren, delen van planten die door de herfstwind naar het dak worden gedragen - dit alles kan de afvoer op de lange termijn blokkeren. Daarom is een regelmatige inspectie, onderhoud en reiniging van de dakafvoeren noodzakelijk. Alleen als de afvoerpaden vrij zijn, kan het water veilig van het dak afvloeien.