Plat dak overzicht
Het platte dak - trend met vele opties
plat dakNiet alleen in de industriële en commerciële bouw, maar ook in de bouw van vrijstaande en halfvrijstaande woningen zijn platte daken tegenwoordig meer gevraagd dan ooit tevoren. Onder de verzamelnaam worden alle daken samengevat die geen of slechts een zeer kleine dakhelling hebben. Terwijl ze voor het eerst bloeiden in de jaren zestig en zeventig als dakvorm van de toenmalige bungalows, hebben ze hun huidige renaissance te danken aan de steeds hogere eisen die aan de energiezuinigheid van huizen worden gesteld. Een huis met een plat dak heeft een zeer compacte vorm die lijkt op een kubus. Een kubus heeft een relatief klein oppervlak in verhouding tot zijn volume. Dit betekent op zijn beurt een lage warmtestraling wanneer het gebouw wordt verwarmd. Dit maakt het platte dak populair voor het bouwen van energiezuinige en passieve woningen.
Talrijke voordelen, veelzijdig inzetbaar
Naast het energieaspect worden platte daken gekenmerkt door andere voordelen:
- Een plat dak geeft het huis een moderne en extravagante uitstraling als contrast met de veelgebruikte schuine daken.
- De bovenste verdieping van een huis met een plat dak heeft geen schuin dak. Dit betekent ook dat er geen leefruimte wordt verspild.
- Een plat dak is duurzaam en onderhoudsarm dankzij moderne materialen.
- Bij de installatie van een fotovoltaïsche installatie voor het opwekken van elektriciteit kunnen de collectoren optimaal op de zon worden afgestemd.
- Een plat dak kan worden beplant met groen en draagt zo bij aan de biodiversiteit en het onafdichten van oppervlakken.
- Als de statica voldoende is - of als ze direct zo gepland zijn in het geval van een nieuw gebouw - is het mogelijk om het te gebruiken van een dakterras tot een daktuin, die een bijna volledige vervanging voor een huizentuin biedt.
De waterdichtheid moet goed zijn
plat dak afdichtingOm een intacte dakconstructie te garanderen is een goede en duurzame afdichting van bijzonder belang voor platte daken. Zelfs kleine lekken kunnen leiden tot ernstige structurele schade, aangezien het water dat het dak bereikt, bijv. door regenval, door de lage helling slechts relatief langzaam afvloeit en dus de onderste lagen van de constructie kan bereiken.
Lange tijd werd de waterdichting beschouwd als een belangrijk zwak punt van het platte dak. Want net zoals deze laag betrouwbaar moet worden afgedicht, staat hij ook bloot aan enorme spanningen en spanningen. Ten eerste is het gevoelig voor mechanische schade, vooral als de waterdichting niet wordt afgedekt door een grindpakket of een ander dakdesign. Als het niet afgedekt is, wordt het ook blootgesteld aan UV-straling.
Aan de andere kant veroorzaken de wisseling van dag en nacht en de opeenvolging van de seizoenen zeer grote temperatuurschommelingen. Deze zorgen ervoor dat het materiaal van de waterdichting werkt. Dit betekent dat de waterdichtheid uitzet bij warm weer en krimpt bij koude temperaturen. Dit kan op den duur leiden tot materiaalmoeheid en scheuren in de afdichtingslaag.
Moderne afdichtingsmaterialen - bijvoorbeeld aluminium gelamineerde bitumenmembranen of de nieuwste generatie kunststoffen - zijn ontworpen voor het afdichtingswerk. Bovendien kunnen bepaalde soorten constructies - het omgekeerde dak - temperatuurschommelingen verminderen. Moderne platte daken van hoogwaardige materialen worden daarom gekenmerkt door een hoge mate van duurzaamheid.
De juiste dakafvoer
Om te voorkomen dat de afdichtingslaag als backwater onnodig wordt getest, is naast de afdichting een goede en effectieve afwatering van het dak van cruciaal belang. Dit wordt bijvoorbeeld bereikt door middel van afvoeren die in het dak worden gelaten of regengoten aan één kant van het dak. Met behulp van lichte hellingen stroomt het water naar de bijbehorende afvoer. Ook op dit gebied heeft onderzoek en ontwikkeling grote vooruitgang geboekt en zijn er tal van praktische oplossingen aangedragen. Zuivere nuldaken zonder helling zijn nu zeer zeldzaam.