Roestvrijstalen schoorsteen: welke kosten moeten worden berekend?

Roestvrijstalen schoorsteen

Wie een houtkachel of andere open haard wil bedienen, heeft een schoorsteen nodig. Als er geen schoorsteen is, kan dit probleem gemakkelijk worden opgelost: U monteert eenvoudigweg een roestvrijstalen schoorsteen. De kostencheck-expert legt in een interview in detail uit wat dit kan kosten en met welke kostenverschillen je rekening moet houden.

Lees meer over: Prijs schoorsteenveger: alles over schouw reinigen

Vraag: Kunnen schoorstenen echt zo gemakkelijk achteraf worden ingebouwd - en wanneer is dat nodig?

Kostencontrole expert: In de regel is er nauwelijks een gebouw waar het moeilijk is om gewoon een schoorsteen langs de buitenkant van de muur te laten lopen. De meeste overwegingen die in het spel komen, hebben betrekking op het visuele effect - technisch gezien is dit volledig probleemloos.

In principe hebben alle haarden een schoorsteen nodig - dit kunnen gewone houtkachels zijn, maar ook een gewone olie- of pelletverwarming. In veel nieuwe gebouwen was echter helemaal geen schoorsteen gepland - bijvoorbeeld omdat de hoofdverwarming een warmtepompverwarmingssysteem was, waarvoor geen rookgassenschoorsteen nodig is. Als u later besluit dat u een schoorsteenkachel in de woonkamer wilt hebben, moet u natuurlijk een schoorsteen in een of andere vorm achteraf inbouwen.

Een ander probleem dat veel vaker voorkomt is dat er weliswaar een schoorsteen is, maar dat deze zich op een heel andere plaats in het huis bevindt dan waar u de kachel (aan de andere kant van het huis) zou willen plaatsen. Natuurlijk kun je geen rookkanaal over het hele huis leggen - technisch gezien is dat niet mogelijk. In dit geval is het ook een goed idee om direct op de plaats van opstelling een muurdoorbraak te maken en de schoorsteen dan gewoon verticaal op de huismuur te laten lopen.

schoorsteen inbouwen

Voor de berekening van de afmetingen is meestal de hulp van specialisten nodig

Wat ook absoluut noodzakelijk is voor de aankoop en installatie van een schoorsteen: de berekening van de vereiste schoorsteenafmetingen (schoorsteenhoogte en schoorsteendiameter) door de verantwoordelijke districtsschoorsteenveger. Een verkeerde dimensionering is altijd problematisch - als de schoorsteendiameter te groot is of als de lengte van de schoorsteen niet geschikt is, is de schoorsteentrek te laag en worden de uitlaatgassen niet naar boven getransporteerd door de schoorsteen, maar accumuleren ze zich achter de kachel. Het brandt dan niet goed. In extreme gevallen kan een sterk verminderde diepgang zelfs gevaarlijk zijn. Na de installatie moet de verantwoordelijke districtsschoorsteenveger ook eerst de roestvrijstalen schoorsteen verwijderen voordat deze in gebruik kan worden genomen. De schoorsteenveger voert dan jaarlijks of om de twee jaar een inspectie uit.

Als u absoluut geen roestvrijstalen buis aan de muur van uw huis wilt hebben, kunt u de roestvrijstalen schoorsteen ook binnenshuis laten lopen. Dit gaat echter gepaard met aanzienlijk meer inspanning en aanzienlijk hogere kosten.

Vraag: Wat kosten roestvrijstalen schoorstenen meestal?

Kostencontrole expert: Het is altijd moeilijk om dit in het algemeen te zeggen, omdat het afhankelijk is van het gekozen model en de vereiste dimensionering.

In het algemeen betaalt u ongeveer 450 EUR tot 600 EUR voor een schoorsteenkit met de gebruikelijke afmetingen. EUR moet worden berekend. In de meeste gevallen zal de schoorsteen nog steeds door het dakoppervlak aan de bovenzijde moeten worden geleid - hiervoor zijn er speciale vormdelen die dit zeer eenvoudig en zonder afdichtingsproblemen mogelijk maken. Voor de doorvoer van het dak wordt in de meeste gevallen nog eens 40 EUR tot 100 EUR inclusief de afdichtingsmaterialen in rekening gebracht. Afhankelijk van de gewenste accessoires kunnen er kleine extra kosten worden toegevoegd - maar meestal blijft u onder de 100 EUR.

Als u uw schoorsteen zelf in elkaar zet, zijn dit alle kosten die gemaakt worden. Als u uw schoorsteen liever door een vakman laat monteren, moet u extra montagekosten verwachten. In de meeste gevallen worden vaste tarieven tussen 800 EUR en 1.000 EUR in rekening gebracht voor de volledige bouw.

De situatie is natuurlijk anders als u niet wilt dat de roestvrijstalen schoorsteen langs de muur loopt, maar deze binnenshuis installeert.

Hiervoor worden zogenaamde lichtgewicht constructieschoorstenen gebruikt. Hier is de roestvrijstalen schoorsteenpijp ingekapseld in een brandwerende coating van lichte bouwmaterialen (meestal cellenbeton). De afzonderlijke geprefabriceerde onderdelen van de kit worden vervolgens op elkaar geplaatst en er wordt mortel aangebracht. Langs de loop van de schoorsteen moeten echter extra plafonddoorbraken professioneel worden gemaakt. In de regel moet u zelfs in het beste geval kosten berekenen van ongeveer 1.500 tot 2.000 EUR voor zelfmontage (plafondopeningen door een professional). Met de montage heeft u in de meeste gevallen kosten van ongeveer 3.000 EUR tot 4.000 EUR, mogelijk zelfs iets meer.

Lees meer over: Wat te doen bij een schoorsteenbrand?

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We hebben een kachel gekocht voor onze woonkamer, maar ons huis heeft geen schoorsteen. Daarom willen we een roestvrijstalen schoorsteen aan de buitenkant van de muur retrofitten.

WerkPrijs
Schoorsteenset compleet, diameter DW 160, hoogte 5,7 m521,95 EUR
Roestvrijstalen dakdoorvoer, dakhelling 20°-35°, DW 16043,31 EUR
Assemblage800 EUR
Aanpak40 EUR
Totale kosten1.405,26 EUR

Dit is natuurlijk slechts een enkel kostenvoorbeeld voor een zeer specifieke schoorsteen. Ook de prijzen voor andere schoorsteenmodellen, vooral die met andere afmetingen, kunnen aanzienlijk verschillen.

Ons kostenvoorbeeld toont al aan dat het achteraf inbouwen van een roestvrijstalen schoorsteen aan de buitenkant van de muur niet bijzonder duur is - zeker niet in vergelijking met het bouwen van bakstenen schoorstenen. We zouden een veelvoud hiervan hebben betaald voor een traditioneel gemetselde schoorsteen.

Als we de roestvrijstalen schoorsteen zelf hadden gebouwd (wat meestal geen probleem is), zou onze retrofit zeer goedkoop zijn geweest.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor een roestvrijstalen schoorsteen in de praktijk afhankelijk?

kosten roestvrijstalen schoorstee

Als er al een schoorsteen is, bespaart dit meestal aanzienlijke kosten.

Kostencontrole expert: Natuurlijk zijn er een aantal factoren die hier een rol spelen:

  • of de roestvrijstalen schoorsteen aan de buitenkant van de muur of aan de binnenkant moet worden geïnstalleerd.
  • welke lengte en nominale diameter zijn vereist
  • van welke fabrikant de kit is gekocht
  • of een dakdoorvoer nodig is (in sommige gevallen kan dit aan de gevelzijde worden vermeden)
  • welke accessoires (bv. treinbooster, speciale regenhoes, enz.) worden gekocht
  • welke kosten worden gemaakt voor de plafondopeningen in het geval van een binneninstallatie?

De kosten kunnen dus van geval tot geval verschillen. Het is het beste om de prijzen van individuele kits met elkaar te vergelijken, zelfs als de afmetingen bekend zijn.

Vraag: Zijn er ook exploitatiekosten voor een roestvrijstalen schoorsteen?

Kostencontrole expert: Zoals bij elke schoorsteen, moeten de roestvrijstalen schoorstenen worden gecontroleerd door de schoorsteenveger.

De kosten hiervoor worden echter binnen redelijke grenzen gehouden: In de meeste gevallen moet u 1 tot 2 keer per jaar een bezoek verwachten als u een schoorsteenkachel bedient. De kosten hiervoor liggen meestal rond de 30 tot 50 EUR per jaar.