Schoorsteen afsluiten: Welke kosten moeten worden berekend?

schoorsteen dichtmaken

Een bakstenen schoorsteen kan na vele jaren in weer en wind lekken. Dit kan worden verholpen door de schoorsteenkop af te dichten. Welke kosten hiervoor ingeschat moeten worden en welke verschillen in kosten er mogelijk zijn, kunt u in ons gesprek met de kostencontrole-expert op dit punt achterhalen.

Lees meer: Schoorsteenveger: Prijs schoorsteen vegen, verplichtingen

Vraag: Welke kosten moeten worden verwacht als u de schoorsteen wilt afdichten?

Kostencontrole-expert: Uiteindelijk hangt dit natuurlijk af van de manier waarop de verzegeling moet worden uitgevoerd. Er kunnen ook verschillende materialen worden gebruikt.

Men moet onderscheid maken tussen:

  • Afdichting met een metalen kraag
  • afdichting met Wakaflex (schoorsteenverbindingsband)
  • tijdelijke maatregelen voor verzegeling

Voor het afdichten van de schoorsteen met een plaatstalen kraag moeten in ieder geval kosten van ongeveer 1.000 EUR en meer worden berekend.

Daarnaast kunnen er ook de kosten van de benodigde steigers zijn, die ruwweg kunnen variëren van 6 EUR per m² tot 12 EUR per m² geveloppervlak. Afhankelijk van de regio en de prijsstelling van het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert, kan dit echter enigszins variëren.

Het afdichten van de schoorsteen is natuurlijk altijd een goed idee als er sowieso aan het dak wordt gewerkt. Bij een nieuwe dakbedekking wordt de schoorsteen meestal ook opnieuw verzegeld.

kosten schoorsteen dichtmaken

Als er toch nog dakwerk moet worden verricht, kan de schoorsteen ook worden gecontroleerd.

Het afdichten met Wakaflex, een speciale afdichtingstape voor dakaansluitingen, is meestal veel goedkoper. Voor schoorstenen met de gebruikelijke afmetingen kunt u meestal kosten verwachten in de orde van grootte van 200 EUR tot 300 EUR.

Ook hier worden de kosten van een noodzakelijke steiger over het algemeen toegevoegd.

Voor tijdelijke waterdichte maatregelen kan op korte termijn een tijdelijke oplossing met siliconen en enkele lagen bitumen worden gebruikt als het lek kan worden gelokaliseerd.

Dit kan ook door uzelf worden gedaan als dat nodig is (als de schoorsteen goed bereikbaar is en u er vertrouwen in heeft).

Kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We hebben onze lekkende schoorsteen voorzien van een metalen kraag bij de dakdekker. De grootte van onze gevel is 110 m² (voor de steigerkosten)

WerkPrijs
Steigerkosten670 EUR
Het inlijsten van de schoorsteen met plaatwerk (materiaal en werkprestaties)550 EUR
Totale kosten1.220 EUR

De vermelde kosten zijn voor het bevestigen van een plaatwerk kraag aan een specifieke schoorsteen onder bepaalde lokale omstandigheden. Ook de kosten voor andere afdichtingen en voor de uitvoering door andere bedrijven kunnen aanzienlijk variëren.

Lees meer Schoorsteen renovatie: Info, Mogelijkheden & Prijzen

Vraag: Wat bepaalt de kosten van schoorsteenafdichting?

schoorsteen afsluiten

De kosten voor schoorsteenafdichting zijn afhankelijk van verschillende criteria

Kostencontrole-expert: De doorslaggevende factor hierbij is

  • hoe de afdichting van de schoorsteen wordt uitgevoerd
  • de afmetingen van de schoorsteen
  • de hoeveelheid werk die met de afdichting gepaard gaat
  • welke steigerkosten worden gemaakt
  • of er nog andere extra werkzaamheden nodig zijn
  • of de afdichting van de schoorsteen wordt uitgevoerd in het kader van een dakvernieuwing (weglaten van de kosten in ieder geval zoals steigerkosten)

Vraag: Is het ook mogelijk om de volledige schoorsteenkop te bedekken?

Kostencontrole expert: Deze mogelijkheid bestaat, maar het veroorzaakt totaal verschillende kosten, afhankelijk van de gekozen methode.

U kunt hier meer lezen over de kosten van het bekleden van de schoorsteen.

Vraag: Welke kosten moeten worden berekend voor het afdichten van tapes?

Kostencontrole expert: Hier zijn er soms aanzienlijke prijsverschillen, afhankelijk van het type verbindingstape dat wordt gebruikt.

Goedkope afdichtingstapes zijn meestal verkrijgbaar vanaf ongeveer 5 EUR per m, maar voor hoogwaardige originele tapes, zoals Braas Wakaflex, moet u meestal aanzienlijk meer betalen. Afhankelijk van de leveringsbron liggen deze vaak tussen de 15 EUR per m en 20 EUR per m. Het originele product is al bijna 20 jaar op de markt en heeft een goede reputatie. Hij last zich ook volledig zelf en zorgt zo voor een hoge mate van dichtheid.

Overigens kunnen dergelijke stroken het beste met een plaatschaar worden geknipt.