Schoorsteenbekleding: welke kosten zijn te verwachten?

kosten schoorsteenbekleding

Als een schoorsteen lekt of er niet meer goed uitziet voor het huis, kan deze gemakkelijk worden bekleed als onderdeel van een dakrenovatie. Er zijn verschillende mogelijkheden. De kosten van een schoorsteenbekleding kunt u in ons interview opvragen bij de kostencontrole-expert. Lees meer over: een erkende schoorsteenveger nodig?

Vraag: Welke kosten moet u verwachten als u uw gemetselde schoorsteen wilt laten bekleden?

Kostencontrole expert: Dit is altijd afhankelijk van het individuele geval en ook van het type bekleding dat u wilt. Daarnaast kan het zijn dat er bij de bekleding ook rekening moet worden gehouden met diverse incidentele kosten.

Afhankelijk van het type bekleding en de individuele omstandigheden van de gemetselde schoorsteenkop kunnen de kosten aanzienlijk variëren.

Eerst en vooral moet men onderscheid maken:

  • een zogenaamde omgekeerde kop
  • een bekleding met klinkerstenen
  • een anders ontworpen bekleding

Schuifkop

Schuifkop schoorsteenbekleding

De snap-on kop is de eenvoudigste variant van de schoorsteenbekleding

Een reeds traditionele en zeer gangbare methode voor het bekleden van schoorstenen is de zogenaamde omgekeerde kop.

De klikkoppen zijn op maat gemaakt van plaatstaal en worden eenvoudig over de kop van de schoorsteen gemonteerd. Dit veroorzaakt slechts zeer korte montagetijden, maar de beschermende werking van een snap-on head is nog steeds zeer hoog.

Als er werkzaamheden aan de dakbedekking nodig zijn waarbij de omgekeerde kop moet worden verwijderd, kan deze in slechts enkele stappen worden verwijderd.

De kosten voor de eeuwige kop zelf bedragen minstens 400 EUR, voor haarden met grotere afmetingen zal de eeuwige kop duurder zijn.

Bij de montage van de schoorsteen moet er rekening mee worden gehouden dat er ook een steiger nodig is voor de installatie, wat extra kosten met zich meebrengt. Het is daarom het beste om een telescopische kop te gebruiken wanneer er toch een dakrenovatie of dakreparatie nodig is. In dit geval zouden de zogenaamde incidentele kosten dan niet meer van toepassing zijn.

Bekleding met schoorsteenklinkers

Een andere populaire manier om de schoorsteen te bedekken of zelfs gewoon visueel aan te passen aan een nieuw dak is het bevestigen van openhaard klinkers.

De bevestiging is in principe altijd goed te gebruiken als er een zogenaamde cantileverplaat beschikbaar is.

De kosten voor het bekleden met schoorsteenklinkers zijn iets hoger dan voor de omgekeerde kop, u kunt ongeveer 1 EUR per klinker aan materiaalkosten berekenen. Afhankelijk van de grootte van de schoorsteen nemen de kosten vrij snel toe.

Naast de materiaalkosten moet u ook de kosten voor de steiger en de kosten voor het werk van de dakdekker berekenen.

Lees meer over: Schouw en schoorsteen herstellen

Andere bekledingen

andere schoorsteenbekleding

Een raamwerk van houten latten wordt bevestigd als onderconstructie voor de bekleding.

Als u een andere bekleding van de schoorsteen wilt hebben in plaats van de omgekeerde kop of schoorsteenklinkers, dan heeft u in de meeste gevallen een draagframe nodig van daklatten, waarop dan de gewenste bekleding wordt bevestigd. Met de omgekeerde kop of klinkersteen is echter geen onderbouw nodig.

Vervolgens kunt u het regelwerk eenvoudig bekleden met OSB-platen en een dakbedekking van vilt, die de schoorsteenkop net zo goed beschermt als elk ander type bekleding.

Als alternatief kan de steiger worden afgedekt met speciale platen (zoals koper-, zink- of aluminiumplaten, afhankelijk van wat het beste past bij het dak).

Voorbeeld kosten

In het kader van een dakvernieuwing laten we onze schoorsteen voorzien van een telescopische kop.

WerkPrijs
Steigerkosten0 EUR (Hoe dan ook kosten, want er vindt een dakrenovatie plaats)
Kosten voor de omgekeerde kop555 EUR
Aanpassen en bevestigen van de snap-on kop58 EUR
Totale kosten613 EUR

De hier getoonde kosten zijn gemaakt bij het bekleden van een schoorsteen op een specifiek dak. Als andere schoorstenen moeten worden bekleed, kunnen de kosten hiervan aanzienlijk afwijken.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van een schoorsteenbekleding?

Kostencontrole expert: Hier moet rekening mee worden gehouden:

  • welk type bekleding wordt gekozen (omgekeerde kop, klinker, individuele bekleding)
  • of de bekleding wordt uitgevoerd in het kader van een dakvernieuwing of een dakreparatie (weglating van de kosten in ieder geval, zoals steigerkosten)
  • welke andere werkzaamheden nodig zijn (bijv. gelijktijdige isolatie van de schoorsteen)
  • de individuele omstandigheden op het dak (dakhelling, enz.)
  • de individuele hoeveelheid werk die nodig is voor het afdekken van de schoorsteen