Traditioneel timmerwerk

Definitie van een traditioneel kader in het lexicon van dakbedekking. Foto, technisch schema, video, installatiegidsen. Marktprijzen (nieuw of renovatie).

Definitie

Een traditionele dakconstructie is, in tegenstelling tot de industriƫle dakconstructie of vakwerkconstructie, samengesteld uit stukken hout met een vrij grote doorsnede. Het bestaat uit vakwerkliggers, die op hun beurt verbonden zijn door gordingen (bovenste gording op de muur, middelste gording in het midden van de helling, nokgording bovenaan).

De daksparren worden op de gordingen geplaatst met een tussenafstand van ongeveer 40 tot 60 cm, in de richting van de helling: zij verdelen het gewicht van het dak over de gordingen, die het op hun beurt overbrengen op de spanten. Op de daksparren zijn de latten horizontaal bevestigd, dunnere stukken hout die de dakbedekking dragen (dakpannen, leien, shingles, enz.).

De tralieligger zelf bestaat uit een tralieligger (het onderste deel van de driehoek), twee dwarsbalken (de zijflanken) en vaak een stempel (die de top van de driehoek met de tralieligger verbindt). Soms worden onderdelen zoals stutten of schoren toegevoegd om het geheel te completeren en te verstijven.

De houten delen worden niet verbonden door verbindingsstukken zoals bij industriƫle frames. In het traditionele vakwerk worden drie soorten montage gebruikt: bouten, spijkeren of kussen. Bij deze laatste techniek worden complementaire vormen in de stukken gezaagd (pengat, tand en groef, vakwerk, Jupiterlijn, lijstwerk, geklemd, vingerlasverbinding, enz.

Het traditionele geraamte wordt nog steeds veel gebruikt bij de bouw van individuele woningen omdat het bijzonder esthetisch is: het wordt soms zichtbaar gelaten, bijvoorbeeld in een kamer met een kathedraaldak, of onder een luifel. Bovendien vertegenwoordigt het de zeer oude knowhow van traditionele timmerlieden. Tenslotte kan het, omdat het niet gestandaardiseerd is maar op maat gemaakt, aan elke situatie worden aangepast, met name aan bijzonder complexe dakvormen. Hoewel hij in de traditie van oude technieken is gebleven, heeft hij toch kunnen profiteren van de technische vooruitgang: zo kan hij gelijmd gelamineerd hout gebruiken, waardoor grotere overspanningen mogelijk zijn.

  • DTU 31.1 Houtskeletbouw en trappen
  • Regel CB 71 voor de berekening van structuren
  • Regels B52 001 en P21 400 betreffende het gebruik van verschillende soorten constructiehout naar gelang van hun sterkte en toelaatbare spanningen

Technisch schema

Technisch schema van een traditionele dakconstructie.

Foto's

Modern traditioneel houtskelet

Traditioneel modern houtskelet gemonteerd met bouten en pen- en gatverbindingen, onder een rieten dak op panlatten.

Traditioneel kader met verbouwde zolder

Zolderruimte onder een traditioneel houten frame, gemonteerd met pen- en gatverbindingen.

Traditioneel frame met klauw, hoekplaat en notenhout

Klemmen met spanten, kepers, spant en halfspant van een traditioneel houtskelet van een 4-zijdig dak.

Achthoekig houten frame

Traditioneel achthoekig houten frame met plat dak met terracotta dakpannen op panlatten.

Frame van een rieten dak

Houten geraamte van een rieten dak, gelegd op panlatten. Let op het vakwerk van het entrait.

Frame van een schilddak

Schoorstenen van een traditioneel schilddak, direct gemonteerd in de stempel.

16e eeuws raamwerk

Opmerkelijk traditioneel 16e eeuws houten frame, in elkaar gezet met pen- en gatverbindingen.