Rieten daken

Er zijn veel soorten dakbedekking om uit te kiezen, maar niets heeft die mooie, natuurlijke uitstraling als traditionele rieten daken. Met een rieten dak kun je een woning in landelijke stijl helemaal compleet maken, het vergt wel expertise en vakmanschap om een dak van riet op de juiste wijze te plaatsen. Op deze pagina lees je alles over de constructie van rieten daken, het onderhoud en de kosten voor een rieten dak plaatsen. Lees hier meer over de soorten dakbedekking.

Open dak en gesloten dak

Er zijn twee soorten rieten daken; met een open constructie en met een gesloten constructie. Beide types hebben hun eigen specifieke kenmerken.

Open dak

Bij een rieten dak met open constructie wordt gebruik gemaakt van rietlatten waar het riet op bevestigd wordt. De dakbedekking wordt in lagen van onderen naar boven gelegd waarbij specialistisch gereedschap wordt gebruikt in combinatie met staafjes die gegalvaniseerd zijn. Tussen de lagen riet en de onderliggende constructie bevindt zich een open ruimte met als doel een optimale luchtcirculatie. Rieten daken met een open constructie worden volgens de traditionele methode gemaakt, er is ook een nieuwe variant die momenteel sterk in opkomst is, dat is het gesloten dak of “schroefdak”.

Pluspunten van een open dak

 • Traditionele wijze van plaatsen met voorspelbare resultaten.
 • Lichtgewicht constructie.
 • Optimale luchtcirculatie zorgt voor een optimale afvoer van vocht.
 • Het rieten dak kan van binnenuit gezien worden wat een authentieke uitstraling geeft.

Minpunten van een open dak

 • Warmte in de woning stijgt op wat tot verlies van energie zal leiden.
 • Er is een grotere kans op tocht omdat het een open constructie betreft.
 • Wanneer er geen dampscherm aanwezig is kan er zich behoorlijk wat stof ontwikkelen.
 • Vanwege een verhoogd gevaar voor brand zullen de verzekeringspremies hoger uitvallen in vergelijking met een ander type dakbedekking.

Gesloten dak

Een gesloten dak wordt ook wel een schroefdak genoemd. Het riet wordt direct op een afgesloten ondergrond geplaatst. Dit kunnen multiplex platen zijn, underlayment of isolatieplaten. Omdat de ondergrond geheel gesloten is wordt het gevaar voor brand aanzienlijk verminderd. Daarnaast zal het dak ook beter geïsoleerd zijn in vergelijking met een open dak. Er is een ruime keuze aan materialen leverbaar als ondergrond.

Pluspunten van een gesloten dak

 • Het is mogelijk om grote overspanningen te realiseren met een minimaal aantal gordingen.
 • De isolatiewaarden van gesloten rieten daken zijn aanzienlijk beter dan bij open daken. Waardes van Rc 2.5 of hoger zijn haalbaar.
 • De weerstand tegen brand is sterk verbeterd in vergelijking met open daken. De verzekeringspremie is te vergelijken met standaard dakpannen.
 • Er is geen stofontwikkeling aan de binnenzijde van de woning.
 • Het dak is minder gevoelig voor tocht.

Minpunten van een gesloten dak

 • Omdat gesloten rieten daken nog vrij nieuw zijn is het lastig in te schatten wat de levensduur van de onderliggende dakconstructie zal zijn.
 • De kosten voor een gesloten rieten dak liggen hoger dan voor een standaard open constructie. Door lagere premies voor de verzekering en de besparing op energiekosten worden deze kosten op termijn gecompenseerd.

Wat kost een rieten dak?

Omdat er veel mogelijkheden zijn bij rieten daken is er geen exacte prijs te noemen. Op basis van een gemiddelde woning is er wel een richtprijs te berekenen. Naast de oppervlakte kunnen maatwerk elementen extra kosten met zich meebrengen zoals dakkapellen en afwerking. De prijs per vierkante meter rieten dak ligt gemiddeld tussen de 70 en 95 euro. Deze bedragen zijn exclusief de nokvorsten die leverbaar zijn in diverse materialen. Onderstaande richtprijzen zijn inclusief nokvorsten en BTW, maar exclusief optionele elementen zoals dakramen en dakkapellen.

Dakoppervlak: 100 vierkante meter

Rieten dak nieuwbouw: 10.000 - 12.500 euro

Rieten dak renovatie: 12.000 - 15.000 euro

Rieten dak nieuw inclusief isolatie: 17.000 -21.000 euro

Dakoppervlak: 200 vierkante meter

Rieten dak nieuwbouw: 20.000 - 25.000 euro

Rieten dak renovatie: 24.000 - 28.000 euro

Rieten dak nieuw inclusief isolatie: 33.000 - 40.000 euro

Dakoppervlak: 300 vierkante meter

Rieten dak nieuwbouw: 28.000 - 36.000 euro

Rieten dak renovatie: 35.000 - 42.000 euro

Rieten dak nieuw inclusief isolatie: 50.000 - 60.000 euro

Vraag gratis offertes aan voor een rieten dak plaatsen bij dakwerkers in de omgeving door het formulier op deze pagina in te vullen.

Richtprijzen onderhoud, afwerking en renoveren rieten daken

Onderstaande prijzen zijn per vierkante meter:

Rieten dak onderhoud: 5 - 10 euro

Rieten dak afwerking nokvorsten: 85 - 115 euro

Rieten dak renoveren: 100 - 150 euro

Constructie van rieten daken

Helling van het dak

Een belangrijke factor in de levensduur van rieten daken is de hellingshoek. Hoe steiler het dak wordt gebouwd, hoe droger het riet blijft wat betekent dat het dak langer mee zal gaan. Vochtige rieten daken ondervinden sneller slijtage. Een rieten dak plaatsen op een dakconstructie van minder dan 25 graden is sterk af te raden omdat het neerslagwater niet goed afgevoerd kan worden. Bij een hellingshoek tussen de 25 - 30 graden is een dak van riet mogelijk, met de kanttekening dat de geschatte levensduur slechts 5 tot 10 jaar zal zijn. De meest ideale conditie voor een rieten dak is een hellingshoek van 45 - 50 graden, dan ligt de gemiddelde levensduur van rieten daken op 30 tot 40 jaar.

Dakisolatie bij een rieten dak

Het is bekend dat traditionele rieten daken niet optimaal isoleren, toch zijn er diverse mogelijkheden om een dak van riet te isoleren.

Wanneer het een open constructie betreft zal het isolerende materiaal aan de binnenzijde van de woning worden aangebracht. Het isolatiemateriaal moet met een dampdichte folie worden afgedekt. Zo wordt het dak luchtdicht gemaakt waardoor vocht vanuit de woning niet meer tot in de dakconstructie kan doordringen. Vervolgens kan de laag worden afgewerkt met verschillende materialen waaronder gipsplaten.

Bij een gesloten rieten dak ofwel schroefdak kunnen de meest optimale isolerende resultaten behaald worden. De isolerende panelen worden direct op de dakconstructie gemonteerd. De warme zijde van het isolerende materiaal moet voorzien worden van een dampscherm. Wanneer de dakconstructie gesloten is kunnen isolatiewaarden bereikt worden van minimaal Rc 2.5.

Wanneer je de isolerende kwaliteiten van rieten daken afzet tegen daken met pannen zullen de waarden ongeveer gelijk zijn, wanneer er verder geen aanvullende isolatie wordt aangebracht. Wanneer er weinig of geen wind is zal de isolerende waarde van riet hoger uitkomen met een waarde van ongeveer Rc 1.5. Riet heeft de eigenschap hitte in de zomer buiten te sluiten, en warmte van binnen in de winter binnen te houden. Op locaties met veel wind zullen de waardes anders uitkomen. Vraag de dakwerker om advies over dakisolatie bij rieten daken.

Drie voorbeelden met een dak van riet

1. Rieten dak / dakkapel met pannen

Het is mogelijk om een prachtig zadeldak bedekt met riet te voorzien van een dakkapel die bedekt wordt met pannen. Door twee materialen op het dak te combineren creëer je een bijzonder accent. Riet is een natuurmateriaal, daardoor zal de kleur in de loop van tijd wat veranderen in een tint die grijsbruin is.

2. Keramische nokvorsten

Dit is nog een voorbeeld van een dak van riet met een accent in een ander materiaal. In dit geval vallen de nokvorsten op omdat ze van keramiek gemaakt zijn. Je kunt daarbij uit verschillende kleuren kiezen die perfect aansluiten bij het riet op het dak. Een dergelijk dak staat prachtig op een woning van traditionele bakstenen waarmee je dat typische rustieke karakter krijgt.

3. Modern rieten dak

Een woning met een dak van riet hoeft er niet altijd traditioneel uit te zien, het is ook mogelijk om er een heel moderne draai aan te geven. Bijvoorbeeld met een strakke woning met witte muren. Laat het riet doorlopen in het balkon voor een prachtig geheel waarbij klassiek en modern samenkomen in één geheel.

Nokafwerking dak van riet

Voor de nokafwerking zijn er drie verschillende mogelijkheden. Als eerste de meeste voorkomende methode; nokvorsten van keramiek. Deze nokvorsten zijn leverbaar in diverse kleuren, glazuren is ook een optie. Daarnaast kun je bij een dak van riet ook kiezen voor daknokken van koper. Omdat deze nokken kopersulfaat produceren wordt de ontwikkeling van mos en algen vertraagd, wat een positieve uitwerking heeft op de levensduur van de dakbedekking. Als laatste is het ook mogelijk om kunststof nokvorsten te nemen die volledig onderhoudsvrij zijn. Laat je adviseren door de dakwerker.

Rieten daken onderhouden

Door het rieten dak periodiek te onderhouden kun je de levensduur van de dakbedekking aanzienlijk verlengen. De voornaamste slijtage bij rieten daken vindt plaats door de groei van mossen en algen. Naast de groene kleur die er niet bepaald aantrekkelijk uitziet, zal de aanslag ook vocht vasthouden waardoor het riet niet meer kan drogen. Dit leidt tot verspochten, een proces waarbij de kwaliteit en duurzaamheid van riet sterk terug zal nemen.

Tips voor rieten daken onderhouden

 • Bestrijdingsmiddel aanbrengen: Er zijn diverse middelen die het ontstaan van mos en algen zullen afremmen. Ook zijn er bestrijdingsmiddelen die de algen doden. Dit zijn natuurlijke producten die niet schadelijk zijn voor het milieu. Het is wel van belang om dit proces door een ervaren dakwerker uit te laten voeren, anders kan er schimmelvorming optreden.
 • Overhangende takken: Wanneer er bomen in de directe omgeving staan is het van belang om overhangende takken te snoeien. Door vallende druppels van de bladeren kan het riet niet goed drogen wat de kwaliteit van de dakbedekking zal aantasten.
 • Schaduw van bomen: Ook nemen bomen zonlicht en wind weg wat het droogproces vertraagt. Het is daarom niet aan te raden om voor een rieten dak te kiezen in een zeer bosrijke omgeving. Verwijder ook jaarlijks de bladeren of naalden van het dak om verstikking van het riet te voorkomen.

Levensduur van een rieten dak

Wanneer het dak van riet op de juiste wijze wordt opgebouwd met gebruik van goede kwaliteit riet zal de gemiddelde levensduur pakweg 25 jaar bedragen. Dat neemt niet weg dat onder de juiste omstandigheden de levensduur wel tot 35 - 40 jaar verlengt kan worden. Dit komt overeen met de levensduur van betonnen dakpannen. Regelmatig dakonderhoud kan de levensduur flink oprekken, de helling van het dak heeft ook invloed op de geschatte levensduur. We gaan bij deze schattingen uit van slijtage waardoor vernieuwing echt noodzaak wordt. Je kunt er ook voor kiezen het riet te laten vervangen wanneer de uitstraling niet meer naar wens is. Naast vernieuwen kan met onderhoud ook al veel verbeterd worden aan de kwaliteit van de dakbedekking.

Voor plaatsing, renovatie of onderhoud aan rieten daken kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij dakwerkers in de omgeving. Vul gewoon het offerte formulier in op deze pagina en ontvang binnen enkele dagen meerdere offertes per mail.