Zo werkt passieve zonne-energie voor jou

Het is goed te begrijpen dat je geld wil besparen op energie. Stroom en verwarming kunnen best op een betere manier worden verzorgd. Je weet ook al dat dit met behulp van de zon kan. Het is dan alleen wel belangrijk om te weten hoe je dit moet aanpakken. Deze punten maken veel duidelijk op dat vlak.

binnenzonwering

Hoe werkt passieve zonne-energie?

Het is natuurlijk logisch dat er met de zon een enorme energiebron voor handen is. Die is te benutten met PV-panelen of door zonnecollectoren te gebruiken. Al is dit niet eens helemaal nodig. Je kan met passieve zonne-energie toepassen. Dit doe je bijvoorbeeld om je woning te verlichten. Op die manier kan je de prijs op je energiefactuur verlagen.

Wanneer kan je het toepassen?

Het is vooral in de wintermaanden aantrekkelijk om de passieve zonne-energie te gebruiken om de woning extra te verwarmen. Dat komt er dan op neer dat je de zon zoveel als mogelijk binnen laat. Daarmee is al snel 20 procent meer warmte binnen te halen. Al is het vaak zelfs veel meer. In de zomer is het juist slim om de zon buiten te houden zodat je het koeler kunt houden. Zo kan je de energie om te koele juist uitsparen in deze periode.

Hoe pas je het toe?

rolluiken

Het is vooral belangrijk al vroeg de voordelen in te zien. Door de woning op de juiste wijze te ontwerpen bijvoorbeeld. Een perceel op het zuiden, zonder hoge gebouwen en bomen is perfect. Door de ramen op het zuiden te richten benut je het potentieel optimaal. Door voor glas met optimale isolatie te kiezen is veel te bereiken. In de winter kan je dan veel warmte in de woning laten dan eruit wegsluipt. Let wel goed op. Het is wel van belang om te zorgen dat ook de rest van de woning verder goed geïsoleerd is. Alleen dan werkt het systeem optimaal.

Wanneer je op deze wijze de warmte van de zon binnenhaalt aan de zuidkant, dan is het wel slim om te zorgen dat je dus ook veel aan deze kant van de woning bent. De ruimtes waar je minder aanwezig bent, kan je dan beter aan de noordkant plaatsen.

Hoe kan je het tegengaan?

glazen ramen

Hoe kan je in de zomer de passieve zonne-energie tegengaan? Dat doe je op verschillende manieren. In de eerste plaats kan je in het ontwerp zorgen voor een dakoversteek. Daarnaast is het ook mogelijk om voor goede buitenzonwering te kiezen. Daar zijn natuurlijk allerlei verschillende systemen voor te krijgen. Bovendien is het ook mogelijk om dit automatisch te laten aansturen. Zo kan je optimaal werken aan warmte en licht op elk gewenst moment. Lees meer over verschillende vormen van dakwerken

Wat gaat het allemaal kosten?

dakoversteek in glas

Misschien wel de belangrijkste vraag is natuurlijk wat het kost. Dat is ook direct het goede nieuws. Passieve zonne-energie is altijd gratis. Het gaat juist om de manier waarop je ermee omgaat die kosten met zich meebrengt. Denk aan het ontwerpen van je woning. Of denk aan het aanleggen van zonwering.