Bitumen Dak Vervangen: Stappenplan, Prijs per m2 & Tips

Een bitumen dak, ook wel bekend als een dakbedekking van asphalt of dakleer, is een populaire keuze vanwege de waterdichtheid, duurzaamheid en relatief lage kosten. Echter, na verloop van tijd kan bitumen verouderen en scheuren vertonen, wat leidt tot lekkages en andere problemen. In dat geval is het noodzakelijk om het bitumen dak te vervangen.

Bitumen Dak Vervangen

Stappenplan voor het vervangen van een bitumen dak:

 1. Inspectie: Laat een erkende dakdekker de staat van uw bitumen dak inspecteren. De dakdekker zal de omvang van de schade beoordelen, de oorzaak van de problemen vaststellen en adviseren over de beste aanpak voor de vervanging.
 2. Vergunning: Afhankelijk van de omvang van de werkzaamheden en de lokale wetgeving, kan u een vergunning nodig hebben voor het vervangen van uw bitumen dak. Vraag tijdig informatie op bij uw gemeente.
 3. Veiligheidsmaatregelen: Zorg voor uw veiligheid tijdens de werkzaamheden op het dak. Gebruik valbeveiliging zoals een steiger of valharnas en draag geschikte kleding en schoenen.
 4. Verwijdering van de oude dakbedekking: De oude bitumen dakbedekking wordt zorgvuldig verwijderd van het dak. Dit gebeurt met gespecialiseerd gereedschap om schade aan de dakconstructie te voorkomen.
 5. Aanbrengen van nieuwe ondervloer: Indien nodig, wordt er een nieuwe ondervloer aangebracht om een ​​vlakke en egale basis te creëren voor de nieuwe bitumen dakbedekking.
 6. Plaatsen van nieuwe bitumen dakbedekking: De nieuwe bitumen dakbedekking wordt in stroken op het dak gelegd en aan elkaar gebrand of gelijmd. De dakdekker zorgt ervoor dat er geen naden of kieren zijn waar water kan binnendringen.
 7. Randafwerkingen: De randen van het dak worden afgewerkt met metalen of kunststof profielen om de dakbedekking te beschermen tegen wind en regen.
 8. Inspectie en afwerking: Na de plaatsing van de nieuwe bitumen dakbedekking, controleert de dakdekker het dak op waterdichtheid en of alle details correct zijn afgewerkt.

Gemiddelde prijs per m2:

De gemiddelde prijs voor het vervangen van een bitumen dak varieert tussen €45 en €85 per m2, inclusief btw.

Bitumen Dak Vervangen prijs

Deze prijsrange is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • Type bitumen dakbedekking: Er zijn verschillende soorten bitumen dakbedekking op de markt, elk met hun eigen prijskaartje.
  • Dakleer: Dit is de meest budgetvriendelijke optie, met prijzen tussen €35 en €50 per m2.
  • Bitumen shingles: Deze dakpannen van bitumen bieden een hogere esthetische waarde en gaan doorgaans langer mee. De prijzen variëren van €45 tot €70 per m2.
  • APP-modified bitumen: Deze synthetische dakbedekking is zeer bestendig tegen weersinvloeden en heeft een lange levensduur. De kosten liggen tussen €60 en €90 per m2.
 • Arbeidskosten: De kosten voor het leggen van de nieuwe dakbedekking variëren per regio en dakdekker. Gemiddeld rekenen dakdekkers tussen €30 en €40 per uur.
 • Staat van het dak: Indien de dakconstructie of ondervloer hersteld moet worden, komen er extra kosten bij.
 • Complexe details: Daken met schoorstenen, dakramen of andere complexe details vereisen meer tijd en materiaal, wat de prijs verhoogt.

Kostenbepalende factoren:

Naast de bovenstaande factoren, beïnvloeden ook deze elementen de totale kosten:

 • Grootte van het dak: Hoe groter het dakoppervlak, hoe meer materiaal en arbeid er nodig is, wat resulteert in een hogere prijs.
 • Helling van het dak: Steile daken zijn vaak lastiger te bewerken en vereisen meer valbeveiliging, wat de kosten kan verhogen.
 • Locatie: Dakdekkers in drukke gebieden hanteren doorgaans hogere tarieven.
 • Toegankelijkheid: Indien het dak moeilijk bereikbaar is, kan dit extra kosten met zich meebrengen voor steigers of andere hulpmiddelen.

Bespaartips:

Om te besparen op het vervangen van uw bitumen dak, kunt u de volgende tips overwegen:

 • Vraag offertes aan bij meerdere dakdekkers: Vergelijk prijzen en diensten van verschillende professionals om de beste deal te vinden.
 • Kies voor een energiezuinige bitumen dakbedekking: Dit kan uw energiefactuur op de lange termijn verlagen.
 • Overweeg om zelf kleine klusjes te doen: Indien u handig bent en dit veilig kan, kunt u besparen op arbeidskosten door klusjes zoals het verwijderen van de oude dakbedekking of het schoonmaken van de dakgoot zelf te doen.
 • Informeer naar subsidies of premies: Sommige gemeenten of provincies bieden subsidies of premies aan voor dakrenovatie.
 • Onderhoud uw dak: Regelmatig onderhoud van uw bitumen dak kan de levensduur verlengen en de kans op lekkages verkleinen, waardoor u kosten op de lange termijn bespaart.

Belangrijke aandachtspunten:

 • Schakel altijd een erkende dakdekker in voor het vervangen van uw bitumen dak.
 • Zorg ervoor dat de dakdekker een geldige verzekering heeft.
 • Vraag om een schriftelijke offerte en garantie op de uitgevoerde werkzaamheden.
 • Lees recensies van dakdekkers in uw regio.

Conclusie:

Het vervangen van een bitumen dak is een belangrijke investering die de waarde van uw woning kan verhogen en uw huis beschermt tegen vochtschade en andere problemen. Door te vergelijken, te informeren en professionele hulp in te schakelen, kunt u de beste keuze maken voor uw dakrenovatie en de kosten optimaliseren.