Kosten dakrenovatie

Verwijderen en vernieuwen Gem m2 prijs Totaalprijs 50 m2
Plat dak € 70 – € 90 € 3500,- tot €3700,-
Hellend dak € 70 – € 110 € 2000,- tot €6000,-

Bij het verbouwen of opknappen van een woning ontkom je niet aan het maken van behoorlijke kosten. Dakrenovatie kan al snel honderden tot duizenden euro’s kosten, toch zijn er manieren om veel geld te besparen. Hoe de kosten worden opgebouwd, en waar je op kunt besparen lees je op deze pagina.

Op deze pagina kan je meer te weten komen over dak renoveren.

Vergelijk gratis offertes van dakwerkers bij jou in de buurt via onze offerte pagina.

Algemene kosten

kosten dakrenovatie renovatie

Laten we beginnen met de verschillende kostenposten van elkaar te scheiden, dan wordt het vergelijken van offertes ook een stuk eenvoudiger. We kunnen de kosten verdelen in twee categorieën: arbeid en materiaal. Bij arbeidskosten liggen de tarieven tussen 20 euro en 50 euro per uur. Uiteraard zegt dat niet alles, iemand die snel werkt tegen een hoger tarief kan toch goedkoper uitkomen. Dakrenovatie laten uitvoeren op basis van een vaste prijs voor arbeid biedt dan zekerheid.

Naast arbeidskosten zijn er de materiaalkosten. Als eerste zijn er uiteraard de kosten voor bepaalde soorten dakbedekkingen, afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit moet je tussen de 5 euro en 25 euro per vierkante meter rekenen. Bij een groot dakoppervlak zal dit een groot verschil maken bij de totale kosten dakrenovatie. Daarnaast zijn er vaste kosten zoals steigerhuur en een pannenlift. Een steiger huren per week kost ongeveer 150 euro tot 170 euro per week, voor een pannenlift betaal je pakweg 300 euro op weekbasis.

Totale kosten dakrenovatie

Omdat geen enkele situatie hetzelfde is, adviseren we gebruik te maken van onze gratis offerte vergelijking pagina. Dat maakt het eenvoudig om prijzen te vergelijken en de juiste dakwerker te kiezen. Om een algemeen beeld van de kosten voor dakrenovatie te geven zullen we uitgaan van een gemiddeld dak in België, die heeft een oppervlakte van 120 vierkante meter. Wanneer je zou kiezen voor keramische dakpannen zullen de kosten op pakweg 6500 euro uitkomen. Met andere materialen kan de prijs heel anders uitvallen, als we de totale kosten rekenen kan er tot wel veertig procent bespaard worden op de prijs. Naast een goedkope dakwerker moet er uiteraard ook rekening gehouden worden met de kwaliteit van het materiaal en de werkzaamheden. Vaak kun je aan de offerte al veel nuttige informatie halen om de juiste keuze te maken.

Arbeidskosten

Het is niet aan te raden om zelf een nieuw dak te installeren. Naast de mogelijke gevaren is de wijze van installatie cruciaal voor de werking en levensduur. Een professionele dakwerker zal de werkzaamheden snel en vakkundig uitvoeren, op basis van duidelijke afspraken en garantievoorwaarden. De arbeidskosten kunnen sterk verschillen per situatie. Denk daarbij aan deze aspecten:

Kosten dakrenovatie pannenlift
 • De ervaring en kennis van de dakwerker. Meer ervaring is duurder per uur, maar de werkzaamheden kunnen vaak sneller uitgevoerd worden.
 • De omvang van het totale project, bij een groter project kan een totaalprijs goedkoper uitvallen dan facturering op uurbasis.
 • De complexiteit van de dakrenovatie speelt een rol, een rieten dak plaatsen vergt een andere aanpak dan bijvoorbeeld bitumen branden.
 • De locatie van de werkzaamheden kan verschil maken, in grote steden kunnen de tarieven hoger liggen vanwege de bereikbaarheid.
 • Concurrentie speelt ook een rol, door meerdere offertes aan te vragen sta je sterker als klant.

Kosten per uur of per project?

Hoewel veel dakwerkers uurtarieven hanteren, adviseren we om een projectprijs af te spreken. Bij facturering op basis van een uurtarief is de aannemer minder gemotiveerd om snel te werken. Ook kan de eindafrekening een verrassing zijn. Bij een projectprijs zal de dakwerker bij de kosten een veilige marge nemen, maar dat maakt het wel duidelijk voor de klant. Houd rekening met een gemiddelde snelheid van 1 tot 2 vierkante meter per uur. Dit is afhankelijk van het gekozen materiaal.

Materiaalkosten

De grootste verschillen bevinden zich doorgaans in de materiaalkosten voor dakrenovatie. We kunnen hierbij onderscheid maken in platte daken en hellende of gebogen daken. Onderstaande prijzen zijn exclusief de montagekosten.

Materiaalkeuze platte daken

 • Bitumen kost 5 euro tot 10 euro per vierkante meter met een levensduur van gemiddeld 25 jaar.
 • EPDM kost 15 tot 25 euro per vierkante meter met een levensduur van gemiddeld 50 jaar.

Materiaalkeuze hellende of gebogen daken

 • Betonnen dakpannen kosten 5 euro tot 10 euro per vierkante meter met een levensduur van gemiddeld 30 jaar.
 • Kunstleien kosten 10 euro tot 12 euro per vierkante meter met een levensduur van gemiddeld 25 jaar.
 • Keramische dakpannen kosten 15 euro tot 20 euro per vierkante meter met een levensduur van gemiddeld 30 jaar.
 • Natuurleien kosten 15 tot 25 euro per vierkante meter met een levensduur van gemiddeld 30 jaar.

Andere materiaalkosten

Er zijn uiteraard ook nog andere materiaalkosten waaronder de steiger en pannenlift. Steigerhuur kost gemiddeld 160 euro per week, een pannenlift ligt rond de 300 euro op weekbasis.

Besparen

Er zijn enkele mogelijkheden om goedkoper het dak te laten renoveren. Als eerste bestaan er diverse premies en subsidies voor renovatie waarbij ook bedragen bepaald zijn voor het dak. In België bestaan er landelijke regelingen, voor het Vlaamse Gewest en op gemeentelijk niveau. Hierbij wordt rekening gehouden met factoren als:

 • De totale kosten van de renovatiewerken.
 • Het inkomen van de bewoners.
 • De locatie van de woning.

Naast een lager BTW tarief op dakwerken kun je in aanmerking komen voor de Vlaamse renovatiepremie en een dakisolatiepremie op gemeentelijk niveau. De kostenbesparing kan tot wel dertig procent op het totale factuurbedrag bedragen met een maximum bedrag van 15.000 euro. Informeer bij de gemeente naar de mogelijkheden of bekijk de voorwaarden en procedure op internet.

Het is ook mogelijk om zelf een handje te helpen om de kosten dakrenovatie te drukken. Dit zal je geen honderden euro’s besparen, maar iedere euro telt. Dit zijn enkele maatregelen die je zelf kunt treffen om dakwerken goedkoper uit te voeren:

 • Maak een plat dak zelf schoon, dan hoeft de dakwerker dit niet te doen.
 • Verwijder zelf de dakbedekking van een hellend dak en voer deze af.
 • Huur en plaats zelf een steiger en lift, zorg dat het gecertificeerde en veilige apparatuur betreft.
 • Zet de materialen netjes klaar voordat de aannemer op locatie verschijnt.

Het is van belang om met de dakwerker duidelijke afspraken te maken. Communicatie kan niet alleen zorgen voor een prettige samenwerking, het kan ook kosten besparen.

dakschade pannen dak

Begin met prijzen vergelijken

Een goedkope prijs en goede kwaliteit gaan niet altijd samen, gelukkig is het wel mogelijk. Door verschillende offertes aan te vragen kun je snel de kosten vergelijken, aan de hand van deze informatie kun je contact opnemen met de meest gunstige aannemer. Meerdere offertes aanvragen kan heel eenvoudig met onze offerte vergelijking pagina. Vul gewoon de postcode in, beantwoord enkele eenvoudige vragen en ontvang binnen twee dagen meerdere offertes van dakwerkers die actief zijn in deze regio. Het aanvragen van deze offertes is geheel gratis, er zijn geen verplichtingen aan verbonden. Zo kan iedereen geld besparen.

geld besparen bij dakrenovatie