Hanggoot vervangen, herstellen en& vernieuwen

hanggoot

De hanggoot, ook wel mastgoot genoemd, is een waterafvoer die onder de dakbedekking hangt. Ze heeft tot doel het hemelwater op te vangen dat op het dak valt en dit af te voeren naar de regenpijp.

Regengoten kunnen een verschillende vorm en afwerking hebben. Afhankelijk van het soort materiaal, waarvan de goot gemaakt is, is hij bij breuk wel of niet te repareren.

Gerelateerd: Dakgoot reinigen: Kosten & uit te voeren werken

Hanggoot soorten

 • Pvc-hanggoten.
  De pvc-hanggoot heeft van alle soorten regengoot de laagste prijs. Hij is in meerdere maten en RAL kleuren verkrijgbaar. Ook kun je elk mogelijk soort verbindingsstuk altijd los bijkopen. Een goede pvc-goot is kras- en Uv-bestendig. Bij breuk is hij vrijwel niet te repareren. Het kapotte stuk vervangen, werkt goedkoper en sneller, dan proberen het kapotte pvc te repareren.
 • Zinken hanggoten.
  Zinken regengoten worden op lengtes van 3-5 meter, machinaal in de fabriek vervaardigd. Gootdelen worden met soldeer aan elkaar bevestigd. Het is vaak op de lasnaden dat er later lekkage ontstaat. Dit is eenvoudig te repareren, waarbij je zelfs uit meerdere technieken de keuze hebt. Zinken goten kunnen door de inwerking van zure regen e/of schoonmaakmiddelen, waar de dakbedekking mee gereinigd wordt, vlekken gaan vertonen. Zinken goten zijn betaalbaar en gaan vele tientallen jaren mee.
 • Aluminium hanggoten.
  De aluminium goot is de nieuwste onder de gootmaterialen. In aanschaf is het duurder dan zink. Het voordeel van aluminium goten is wel dat je ze in elke gewenste RAL kleur kunt laten poedercoaten.
 • Koperen hanggoten.
  De koperen hanggoot is het luxepaardje onder de regengoten. Het is ook meteen de duurste van de vier materiaalsoorten. Wat uitstraling aangaat, passen ze eigenlijk alleen op landelijke, historische en klassieke gebouwen. Koper kan op den duur groene spikkels gaan vertonen. Door een nieuwe goot te behandelen met een transparante metaallak is dit de voorkomen. Koperen gootstukken worden, net als zink, gesoldeerd. Dit vraagt enig specialisme.

Bekijk ook: Wat kost een dakgoot installatie, reparatie of vervanging?

pvc dakgoot afvoer

Hanggoot onderdelen

Regengoten koop je in stukken van bepaalde lengtes. Bij de montage worden deze op maat gemaakt en met elkaar verbonden. De onderdelen van een goot bestaan uit: gootstukken, verbindings- en hoekstukken, waterdoorlaatstukken, kraalbeugels en goothaken. Zorg ervoor dat je altijd onderdelen van een en hetzelfde merk en/of fabrikant koopt. Hiermee voorkom je materiaaldikte en/of kleurverschillen.

Naast goten, die uit losse stukken bestaan, zijn er ook goten die kant-en-klaar op lengte gemaakt worden. Bij de goot-op-lengte worden alleen de hoeken met elkaar verbonden en de doorvoer naar de regenpijp gemaakt.

Lees ook: Dakgoot plaatsen en afvoer

Zelf hanggoot plaatsen

Voor de doe-het-zelver die een goot wil aanleggen aan de carport, garage of het tuinhuis, zijn pvc-goten verreweg het gemakkelijkst. Vind je de aanblik van een pvc-goot niet mooi, kun je van trespa, kunststof of hout(composiet) een gootbak omheen maken.

Wil je een zinken goot of zit de dakrand erg hoog en heb je eigenlijk een steiger nodig, kun je het beste een dakbedrijf inschakelen. Zij hebben de juiste materialen en kennis in huis om het hele systeem van hemelwaterafvoer aan te leggen. Zink solderen is een nauwkeurig karwei, waarbij een luchtbelletje voor lekkage van de goot kan zorgen.

Lees ook: Dakgootreiniging: welke kosten moet u berekenen?

Afwerking en vormen hanggoot

Goten zijn er in vierkante en ronde vorm. Zinken goten zijn meestal vierkant, terwijl koperen en pvc-goten vaker ronder vormen hebben. In ronde goten wordt over het algemeen het dakwater sneller afgevoerd. Er blijft ook minder zand inliggen. Hoe breder een goot is, des te meer kans er is op vervuiling. Vierkante goten ogen luxer en je kunt er makkelijker een ladder tegen plaatsen, wanneer je eens op het dak moet zijn. De uiteinden van goten worden afgesloten met een vlak of bol kopschot.

De voorkant van een goot kan voorzien zijn van een gekrulde sierrand of een vouwprofiel. Bij metalen goten zorgt een vouwprofiel tevens ervoor dat de lengtestukken recht blijven. Zinken goten kunnen eveneens uitgerust zijn met een loodslab om waterdichte overbrugging te maken tussen dakplaten en goot. Meestal wordt er echter gewerkt met een zogenaamde stormplank aan het onderdak.

Hanggoot repareren

hanggoot repareren

Pvc-goten zijn vrijwel niet te repareren. Het best kun je deze meteen (laten) vervangen. Kleine lekkages bij zinken en aluminium goten kun je zelf repareren met een speciale goottape. Is de lekkage groter kan de goot opnieuw gevoerd worden, met hetzelfde materiaal, een bitumineuze coating of EPDM mat. Zijn bij een zinken of koperen goot de lasnaden los, kunnen de lasnaden opnieuw gesoldeerd worden. Voorwaarde is wel dat de bodem van de goot nog niet poreus is. Van zinken goten die al 40-50 jaar op een huis zitten, zijn vaak de naden niet meer goed te solderen. Om er weer tientallen jaren tegenaan te kunnen, opteer je dan voor een volledige hanggootrenovatie. Dit laat je het best door een dakbedrijf uitvoeren.

Vraag hiervoor meerdere offertes op en laat je van tevoren goed voorlichten.

Lees ook: Dakgoot reparatie