Hoe verwerkt en verlijmt u leien op de juiste manier

Leien hebben een grotendeels gesloten oppervlaktestructuur, die een belangrijke rol speelt bij de verwerking van de leisteen. Vooral wanneer de lijm vocht afgeeft, kan dit een effect hebben op vlakke oppervlakken van leisteen.

leisteen verlijmen
Leisteen kan ook goed worden verlijmd

Leien en hun bijzondere eigenschappen

Tegenwoordig zijn er in speciaalzaken zogenaamde leistenen tegels verkrijgbaar, die bestaan uit gesneden leisteen en vaak binnenshuis worden gebruikt voor het bekleden van wanden. De verwerking van deze tegels verschilt aanzienlijk van de verwerking van conventionele tegels van keramische of andere materialen. Leisteen heeft een speciale structuur van overlappende en fijne bladeren, waarbij vloeistoffen alleen kunnen doordringen op beschadigde plekken of aan de snijranden. Als bijvoorbeeld de leien aan elkaar worden gelijmd, kan de lijm tussen de tegels doordringen over deze randen. Dit resulteert in een minimale uitzetting van de materialen aan de onderzijde, waardoor de hoeken iets naar boven kunnen buigen.

Hoe de hechting van leien hun oppervlak beïnvloedt

Als er tijdens het verlijmen vloeistoffen op de leistenen tegels worden gemorst, kunnen de hoeken van de tegels iets naar boven verschuiven. Onder bepaalde omstandigheden kan er dan korte tijd na het leggen een hiel ontstaan die het totaalbeeld kan verstoren. Dit is vooral te zien bij volledig vlakke leistenen tegels van donkere materialen. Maar het is ook mogelijk dat de steen eerst wordt opgetild en later weer in het lijmbed wordt gelegd. In dit geval zijn er geen uitsteeksels of hoogstens die alleen door te tikken kunnen worden opgemerkt.

Wat voor soort zelfklevende materialen moet je alleen gebruiken voor het plakken van leien?

De speciale lijmen voor het leggen van leisteen moeten enkele eigenschappen hebben, waaronder de volgende:

  • Gebruik alleen lijmen met een kristallijne waterverbinding, d.w.z. natuursteenlijmen met speciale eigenschappen.
  • Het is het beste om ervoor te zorgen dat de lijmsets relatief snel worden aangebracht, zodat er zo min mogelijk water in de leisteenstructuur kan dringen.
  • Als alternatief kunt u ook zo'n lijm gebruiken die een kunststofdispersie gebruikt in plaats van water. Hoewel deze lijm aanzienlijk duurder is, geeft het optimale resultaten.