Onderhoud rieten dak

Rieten daken maken een woning bijzonder. De natuurlijke uitstraling past bij een landelijke bouwstijl, maar kan ook in de stad een ware blikvanger zijn. Zoals bij alle soorten dakbedekking is ook een rieten dak gevoelig voor vervuiling door bladeren, mosvorming en algen. Dat ziet er uiteraard niet mooi uit, en het kan de levensduur van de dakbedekking ook verkorten. Wat er mogelijk is met onderhoud van een rieten dak lees je op deze pagina, inclusief tips om daken van riet op een betaalbare wijze te onderhouden.

Schakel een specialist in voor het onderhoud aan jouw rieten dak, vraag direct een aantal vrijblijvende offertes aan.

Onderhoud rieten dak zal de levensduur verlengen

Een groen dak van riet ziet er niet netjes uit, toch zijn er andere redenen om de dakbedekking goed te onderhouden. Zo is het mogelijk om de levensduur van rieten daken flink op te rekken door het dakoppervlak te laten reinigen. Na de eerste mosvorming zullen er zich algen gaan ontwikkelen en dan ontstaan de echte problemen. Algen houden vocht vast, daardoor kan de dakbedekking niet meer goed drogen. Vochtig riet wordt zacht en biedt niet langer de optimale bescherming tegen neerslag en wisselende weersomstandigheden. We noemen dit verschijnsel “verspochten”. Wanneer er barsten ontstaan in het dakoppervlak kan neerslagwater tot zeer diep in het dak doordringen. Niet alleen algen hebben invloed op de kwaliteit van het dak, ook bepaalde soorten mos kunnen rieten daken schade toebrengen.

Let op de omgeving bij onderhoud rieten dak

Niet alleen het dakonderhoud is van belang, er kunnen zich ook problemen voordoen wanneer er bomen rondom de woning staan. Bomen met veel bladeren houden zonlicht en wind tegen waardoor het rieten dak minder snel kan drogen. Hoge bomen met takken die overhangen kunnen door waterdruppels de rieten daken aantasten. Let dus niet alleen op het onderhoud van het rieten dak, houd ook rekening met de omgeving om de dakbedekking in optimale conditie te houden.

Mosvorming en algen tegengaan

Bij onderhoud van een rieten dak gaat het vooral om de groene aanslag die bestaat uit mos en algen. Hoe verder deze groene laag zich verspreidt hoe langer het duurt voordat het dak kan drogen.

Mos wordt normaal gesproken met de hand verwijderd van een rieten dak, daarbij kan indien nodig een drijfbord gebruikt worden. Bij sterke vervuiling van het dak wordt “kammen” toegepast, een methode waarbij de toplaag van het riet weggeschaafd wordt inclusief de groene aanslag van mos en algen. De onderliggende laag riet ziet er weer zo goed als nieuw uit.

Algen worden door de dakwerker bestreden met een speciaal bestrijdingsmiddel die de celwanden van de algen dusdanig beschadigen dat ze afsterven. Er worden hiervoor natuurlijke producten gebruikt die niet schadelijk zijn voor het milieu of voor de bewoners. Vraag de dakwerker om meer informatie over deze bestrijdingsmiddelen.

Wanneer er een zeer sterke mate van vervuiling aanwezig is, of wanneer de laag riet te dun is kan de dakwerker adviseren om het volledige dak te renoveren. Overleg de mogelijkheden altijd vooraf met de dakwerker, en vraag meerdere offertes aan om de prijzen voor dakrenovatie met elkaar te vergelijken.

Wat kost het onderhoud rieten dak?

Rieten daken onderhouden is altijd maatwerk, waarbij zaken als het totale dakoppervlak, de constructie, toegankelijkheid, mate van vervuiling en helling van invloed zijn op de uiteindelijke prijs. Voor onderhoud van een rieten dak zul je gemiddeld tussen de €700,- en €1400,- moeten betalen. Het is vaak ook mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten met de dakwerker zodat het dak in goede staat blijft en er altijd prachtig uitziet.

Snel weten wat de kosten zijn voor onderhoud aan jouw rieten dak? Ga naar deze pagina en vraag direct een aantal gratis en vrijblijvende offertes aan bij dakwerkers in de regio.