Renovatie rieten dak

De gemiddelde levensduur van rieten daken ligt tussen de 25 en 40 jaar. De kwaliteit van het gebruikte riet, en de diverse externe omstandigheden waar het rieten dak aan wordt blootgesteld, zijn van grote invloed op de levensduur. Er zijn diverse werkzaamheden en methodes om niet alleen de levensduur bij daken van riet te verlengen, maar ook om het dak er weer stralend uit te laten zien. Met renovatie van een rieten dak verleng je de levensduur aanzienlijk, en kun je optimaal genieten van deze bijzondere dakbedekking in optimale conditie. Op deze pagina leggen we uit hoe dakrenovatie van rieten daken in zijn werk gaat, welke mogelijkheden er bestaan en wat de kosten zijn voor een rieten dak renoveren. In dit artikel lees je meer over rieten daken.

Verleng de levensduur van jouw rieten dak en schakel een professionele dakwerker in. Via onze gratis offerte pagina is het mogelijk om binnen enkele minuten offertes van verschillende dakwerkers in jouw regio aan te vragen zonder enige verplichtingen.

Mogelijkheden voor renovatie rieten dak

Er zijn verschillende opties mogelijk wanneer je daken van riet wilt laten renoveren. Hier zijn de meest populaire mogelijkheden:

Renovatie rieten dak: Doordekken

Een veelvoorkomende methode om rieten daken te renoveren noemen we “doordekken”. Hierbij wordt de versleten buitenlaag verwijderd, de overige dakbedekking wordt weer aangevuld met nieuw riet. De bovenste laag wordt netjes geëgaliseerd zodat het dak weer die oorspronkelijke strakke look zal krijgen. Daarnaast wordt de dakbedekking versterkt door een staaldraad te monteren om het riet netjes bij elkaar te houden.

Renovatie rieten dak: Bijsteken

Alvorens het bijsteken wordt uitgevoerd zal het dak eerst grondig gereinigd worden. Vervolgens zal er nieuw riet worden aangebracht op de plekken waar het dakoppervlak vrij dun is geworden. Het is wel van belang dat er nog voldoende riet aanwezig is om deze methode uit te voeren. Hiervoor zal een dakwerker een meting uitvoeren van de dikte die de resterende dakbedekking heeft.

Renovatie rieten dak: Overdekken

De derde methode heet overdekken, daarbij wordt eerst weer het rieten dak gereinigd. Daarna wordt er een nieuw dak van riet over de vorige dakbedekking geplaatst. In tegenstelling tot compleet verwijderen van het oude rieten dak zijn er minder ingrijpende dakwerken vereist. Het verouderde dak blijft wel liggen en zal nog altijd vuil bevatten en bouwkundig minderwaardig zijn aan de nieuwe laag. Omdat het resultaat van overdekken doorgaans niet optimaal is, zullen veel dakwerkers liever een andere methode toepassen.

Verleng de levensduur door renovatie van een rieten dak

Door een dak van riet te renoveren zal het uiterlijk er weer als nieuw uit komen te zien. Naast het aanzicht wordt de kwaliteit van de dakbedekking ook aanzienlijk verbeterd, met als gevolg een langere levensduur. Gemiddeld zal de levensduur van een rieten dak na renovatie met 10 tot 15 jaar verlengd worden. Het resultaat is afhankelijk van de kwaliteit van het riet dat gebruikt wordt en de expertise van de dakwerker.

Kosten renovatie rieten dak

Dakrenovatie is altijd maatwerk, het is niet mogelijk om vooraf een exacte prijs aan te geven. Factoren die meetellen in de berekening zijn bijvoorbeeld:

  • De totale oppervlakte van het dak.
  • De bereikbaarheid van het dak, het is mogelijk dat er een kraan moet worden ingehuurd.
  • De methode van renovatie voor het rieten dak.
  • De kosten voor arbeid die de dakwerker rekent.

Het uurtarief van de gemiddelde dakwerker ligt tussen 30 en 50 euro per vierkante meter, daar zijn de kosten van nieuw riet en optionele hulpmiddelen als een steiger niet inbegrepen.

Vergelijk verschillende offertes van dakwerkers bij jou in de regio via onze gratis offerte pagina. Vul het formulier in en ontvang binnen enkele dagen meerdere offertes per mail, geheel gratis en vrijblijvend.