Rieten dak schoonmaken

Traditionele rieten daken zien er prachtig uit, maar om ze mooi te houden zal er toch af en toe wat onderhoud nodig zijn. Om mos en algen te voorkomen kun je een rieten dak schoonmaken. Zo geniet je langer van een mooi en schoon dak, en voorkom je schade aan deze bijzondere dakbedekking. Wat de mogelijkheden zijn bij een rieten dak schoonmaken en wat de bijbehorende kosten zijn lees je op deze pagina.

Vraag direct meerdere offertes aan voor een rieten dak schoonmaken, bezoek deze pagina voor meer informatie.

Waarom zou je een rieten dak schoonmaken?

Dit zijn de voornaamste voordelen van een rieten dak schoonmaken:

  • Je geeft de dakbedekking weer die originele uitstraling.
  • Door het dakoppervlak schoon te houden gaat het riet langer mee.
  • Mos en algen kunnen schade aan het dak veroorzaken zoals lekkage, houd het dak schoon en schadevrij.
  • Gedroogd riet biedt optimale bescherming, door mos en algen van de oppervlakte te verwijderen zal het riet sneller drogen.

Welke soorten rieten daken zijn er?

Dit zijn in het kort de twee soorten rieten daken, voor meer informatie kun je de uitgebreide pagina over rieten daken lezen.

  1. Open dakconstructie: Het riet wordt gebonden op rietmatten die van de onderzijde tot aan de bovenkant worden gemonteerd. Tussen het riet en de onderliggende constructie bevindt zich een open ruimte.
  2. Gesloten dakconstructie: Dit noemen we een schroefdak, het riet komt op een afgesloten ondergrond te liggen zoals multiplex of een isolatielaag. Het dak kan optimaal geïsoleerd worden zonder stof of tocht onder het dak.

Hoe kun je een rieten dak schoonmaken?

Na verloop van tijd zal het riet op het dak groen kleuren door mosvorming en algen. Een beetje mos is niet zo’n probleem, de kans op schade is beperkt en het is eenvoudig te verwijderen. Het biedt wel een vruchtbare voedingsbodem voor algen, en die kunnen het rieten dak beschadigen. Algen houden namelijk water vast, wat tot lekkage en andere schade kan leiden. Met een speciaal algendodend middel worden de algen vernietigd.

Bij een sterke vervuiling van het rieten dak wordt het riet “gekamd”, er wordt dan een dunne laag riet van het dakoppervlak verwijderd inclusief de vervuiling door mos en algen. Door een bezem en drijfbord te gebruiken wordt de verse laag riet vlak gemaakt. Wanneer er nokvorsten aanwezig zijn op het rieten dak zullen deze ook gereinigd worden. Mocht er veel slijtage geconstateerd worden is het mogelijk extra riet te leggen. Bij een complete slijtage van het dak moet deze volledig gerenoveerd worden.

Meer informatie over rieten daken renoveren vind je op deze pagina.

Bescherm rieten daken met een spray

Na het plaatsen of renoveren van een rieten dak kun je een biologisch afbreekbare spray laten opspuiten die de ontwikkeling van mos en algen zal remmen. Dat houdt het rieten dak voor een langere tijd in optimale conditie. Je kunt deze beschermende laag ook laten aanbrengen na het rieten dak schoonmaken, zo profiteer je optimaal van de reinigingswerkzaamheden. We adviseren deze methode met name bij rieten daken die een open constructie hebben. Dat geeft de spray de kans om goed tussen het riet te komen.

Wat kost een rieten dak schoonmaken?

Er is geen standaard prijs te noemen voor een rieten dak schoonmaken omdat iedere situatie uniek is. Denk aan het totale dakoppervlak, de mate van vervuiling, slijtage aan het dak en de bereikbaarheid. Een gemiddelde prijs voor een rieten dak ligt tussen €700,- en €1400,-. Wanneer je ook een beschermende coating laat aanbrengen zullen de kosten pakweg €1,50 per vierkante meter hoger uitvallen.

Vraag direct meerdere offertes aan voor een rieten dak schoonmaken bij dakwerkers in de buurt via onze gratis offerte pagina, en ontvang binnen enkele dagen een aantal vrijblijvende offertes per mail.