Zinken dak prijs in 2024 | Gemiddelde prijs & installatie

De prijs van een zinken dak bedraagt gemiddeld €200/m², variërend van €155/m² tot €305/m² inclusief installatie. Meer specifiek varieert de prijs van een zinken dak met staande naad van €155 tot €280/m², terwijl de prijs van een zinken dak met latten varieert van €170 tot €305/m².

Soort zinken dakGemiddelde prijs per m² (met montage)
Zinken staande naad€155 tot €280
Zinken lamellendak€170 tot €305
Zinken trapsgewijs dak€185 tot €330
zinken dak prijs

Type en oppervlakte zijn de belangrijkste parameters die de kosten van uw zinken dakbedekkingsproject beïnvloeden. Er zijn echter nog andere factoren waarmee u rekening moet houden om uw budget te verfijnen:

 • Afmetingen van het paneel
 • Uitstraling
 • Ondersteuning
 • Dakvorm
 • Toegankelijkheid

Gebruik onze gedetailleerde gids om de kosten voor de installatie van je zinken dak te schatten en een nauwkeurige offerte van een vakman te krijgen.

Sinds het Haussmann-tijdperk staat zinken dakbedekking synoniem voor kwaliteit, duurzaamheid en klasse. Dit dakbedekkingsmateriaal is nu erg populair bij particulieren en architecten, voor wie het kwaliteit, esthetiek en soberheid combineert. Zinken dakbedekking, populair bij woninguitbreidingen en zelfs renovaties, blijft een oplossing van topklasse waarvan de prijs hand in hand gaat met de prestaties.

Prijs van een zinken dak per type

Als metaal dat niet roest, maar heel langzaam en gelijkmatig oxideert, is zink uiterst duurzaam. De prijs moet dan ook gezien worden in verhouding tot de levensduur, net zoals leisteen, een duur maar zeer duurzaam materiaal. De prijs van een zinken dak hangt grotendeels af van het type profiel dat je kiest, wat weer afhangt van hoe je het wilt installeren. Bekijk dus eerst de verschillende soorten zinken dakbedekking om te zien hoeveel jouw dak zal kosten.

Prijs van een zinken dak met staande naad

De prijs van een zinken dak met staande naad varieert van €155 tot €280/m², inclusief installatie. Exclusief plaatsing varieert de prijs van een zinken dak van €75 tot €110/m².

Tegenwoordig is het felsprofiel het populairst, niet alleen bij particuliere klanten, maar ook bij dakdekkers.

Dit type zinkprofiel is het meest waterdicht en het meest betaalbaar om te installeren.

De zinken panelen worden verticaal gelegd, waarbij de voegen van de bovenkant van het dak naar beneden lopen. Dit zorgt voor een vaste esthetiek die alleen kan worden veranderd door te kiezen voor een ander type profiel.

De randen van de zinken panelen zijn enkele centimeters verhoogd en overlappen elkaar voor een perfecte afdichting. Elk paneel wordt bevestigd door krimpen en nieten (enkel of dubbel, afhankelijk van de helling) en vereist geen laswerk, wat de installatie vergemakkelijkt.

Tegenwoordig is zink verkrijgbaar in een groot aantal kleuren, en zelfs in tinten op aanvraag. In het algemeen zijn er 4 soorten afwerking:

 1. Natuurlijk zink, dat grijs van kleur is en een natuurlijk geborstelde textuur heeft.
 2. Voorverweerd zink, dat er verouderd uitziet door een chemische behandeling in de fabriek.
 3. Gepigmenteerd zink, dat er geborsteld uitziet, maar in verschillende kleuren verkrijgbaar is.
 4. Gelakt of gelakt zink, dat breekt met de geborstelde textuur en schitterende, perfect gladde kleuren biedt.

Een zinken dak met staande naad wordt geïnstalleerd op panlatten en is geschikt voor dakhellingen vanaf 7° (in sommige gevallen zelfs 3°), waardoor het een veelzijdige oplossing is. Er zijn echter een aantal nadelen verbonden aan de metaalachtige aard van zink:

 • Het maakt lawaai bij blootstelling aan regen, hagel en wind.
 • Het zet uit bij temperatuur en kan ongewenst geluid veroorzaken.
 • Het moet gecombineerd worden met een anticondensoplossing.
 • Het is onverenigbaar met bepaalde houtsoorten, zoals we later zullen zien.

Prijs van een zinken lamellendak

De prijs van een zinken lamellendak varieert van €170 tot €305/m². De kostprijs van zinken platen en materialen op uw zinken dak zal variëren van €80 tot €115/m².

Vroeger en gedurende de hele 19e eeuw werd zinken dakbedekking op panlatten gelegd, waardoor het een historische en traditionele installatiemethode is. Dit type zink, dat vandaag nog steeds kan worden gebruikt, heeft hetzelfde uitzicht als een felssysteem. De platen worden verticaal gelegd, met de verbindingen omhoog. Vergeleken met staande naad heeft gekloofd zink een meer uitgesproken, hoekige stijl.

De profielen hebben opstaande randen die worden vastgeklemd en vastgespijkerd aan klangen. Een geniet of gelast gootstuk zorgt voor een waterdichte afdichting. Merk op dat deze opstelling niet dezelfde prestaties biedt als de staande naad. De aanwezigheid van panlatten en het grote aantal voegen zijn structurele zwakke punten die kunnen leiden tot waterinfiltratie.

Gekloofd zink is over het algemeen voorbehouden voor bepaalde renovaties en heeft dezelfde kleuren en afwerkingen als felsnaden.

Merk op dat in het (zeer zeldzame) geval van een dak voor een tijdelijk gebouw, het lattensysteem de voorkeur geniet omdat het gemakkelijk te demonteren is.

Prijs van een zinken trapsgewijs dak

De kosten van een zinken trapsgewijs dak worden geschat op €185 tot €330/m², inclusief montage. Als je alleen de materialen en de zinken platen meetelt, kan de prijs van een zinken dak variëren van €85 tot €120/m².

Dit type dakbedekking, ook bekend als getrapte dakbedekking, wordt het minst gebruikt omdat het het moeilijkst te plaatsen is. Bij deze versie worden de verbindingen horizontaal gemaakt. Elk bovenste paneel overlapt het onderste paneel, waardoor een opening ontstaat, een soort druiprand die het weglopen van water bevordert en infiltratie voorkomt.

Het overstek wordt gevormd door een klamp die niet alleen de helling van het paneel creëert, maar ook een bevestigingspunt. Deze klamp, die de facto een lege ruimte onder het zinken paneel creëert, kan plaats bieden aan een zonnesysteem voor sanitair warm water, de verwarmingsketel of zelfs het zwembad.

Trapsgewijze zinken daken profiteren tegenwoordig van een goed gevulde catalogus met accessoires die de installatie aanzienlijk versnellen in vergelijking met meer traditionele methoden. Toch is dit type zinken dakbedekking nog steeds het meest delicaat,tijdrovend en duur om te installeren.

Zinken dakbedekking prijs per m², afhankelijk van afwerking

Zink heeft vaak de voorkeur om esthetische redenen, dus fabrikanten bieden steeds meer kleuren en afwerkingen om aan de meest uiteenlopende eisen te voldoen. Het uiterlijk van de panelen zal ook de prijs van je zinken dak beïnvloeden, dus dit moet je meenemen in je berekeningen.

Zinken afwerkingenGemiddelde prijs per m² (met montage)Gemiddelde prijs per m² (exclusief montage)
Natuurlijk zink€145 tot €260€65 tot €90
Preweathered zink (kwarts)€155 tot €280€75 tot €110
Gelakt of tweelaags zink€165 tot €300€85 tot €130

Prijs van een natuurlijk zinken dak

De prijs van een natuurlijk zinken dak varieert van €145 tot €260/m², inclusief plaatsing. Exclusief installatiekosten kan de prijs van een dak van natuurzink variëren van €65 tot €90/m².

Natuurlijk zink is zeer glanzend lichtgrijs en kan er geborsteld of oneffen uitzien (zoals gegalvaniseerd staal).

Dit uiterlijk verdwijnt na verloop van tijd en maakt plaats voor het patina dat typisch is voor zinken daken. Omdat er geen behandeling nodig is, is de prijs van een natuurlijk zinken dak het laagst.

Prijs van een geprepatineerd zinken dak

De prijs van een geprepigmenteerd zinken dak varieert van €155 tot €280/m². Als je geen beroep doet op een vakman, dan variëren de kosten van een zinken dak van €75 tot €110/m².

Om je zink een ouderwetse look te geven, kun je het in de fabriek een kunstmatige patina geven. Dit is geen imitatie, maar eerder een versnelling van het natuurlijke proces waarmee de patina zich ontwikkelt.

Het is ook mogelijk om een tint aan te brengen in de massa, pigmentatie genaamd, waarvan je de kleur kunt kiezen uit een zeer uitgebreide catalogus.

Prijs van een gelakt of tweelaags zinken dak

De prijs van een gelakt zinken dak kan variëren van €165 tot €300/m². Als we de kosten van een zinken dakdekker buiten beschouwing laten, ligt de prijs van een zinken dak tussen €85 en €130/m².

De meest moderne en aanpasbare afwerking is lakken, wat in twee fasen kan gebeuren en bekend staat als bi-lakken. Lakken geeft een ultragladde, hoogglanzende afwerking, net als de carrosserie van een auto.

Je kunt kiezen uit een uitgebreide catalogus of een kleur op maat laten maken.

Zinken dakbedekking prijsvoorbeelden: Werkelijke prijzen

Om je te helpen de offerte voor je zinken dak te lezen, zijn hier enkele voorbeelden van prijzen die door aannemers van zinken daken worden genoemd.

 • 27.800€: Dit is de prijs voor een zinken dak met dubbele helling van 120m² met gepatineerde staande naadpanelen.
 • 36.000€: Dit is de prijs voor een zinken dak van 140m² met 4 hellingen en gelakte felsnaadpanelen.
 • 12.700€: Dit is de prijs van een zinken dak met dubbele helling van 65m² met natuurlijke felsnaadpanelen.

Een zinken dak plaatsen: arbeidskosten

Plaatsingsprocedure

De installatie van een zinken dak is gebaseerd op principes die voor alle zinken panelen gelden. De zinken dakdekker die uw werk zal uitvoeren, zal waarschijnlijk deze procedure volgen, behalve in zeer specifieke situaties.

 • Verwijderen indien nodig: Bij renovatie begint het werk met het verwijderen van het oude dak en het inspecteren van de dakstructuur. Deze moet in goede staat zijn en klaar om het nieuwe dak te ontvangen.
 • Isolatie: We raden altijd aan om de zolderisolatie te vernieuwen wanneer je een dak vervangt. Door moderne isolatiematerialen te gebruiken, kun je op lange termijn aanzienlijk besparen op energie en kosten. Voor een zinken dak is isolatie met hoge geluidsisolerende eigenschappen aan te raden.
 • Ommanteling: zinken daken worden altijd geïnstalleerd op een houten ommanteling. De rest van de dakstructuur kan van elk materiaal gemaakt zijn. Zie hieronder voor houtsoorten die compatibel zijn met zinken dakbedekking.
 • Leggen van zink: Zink wordt gelegd volgens de methode die het best geschikt is voor de gekozen panelen. In de meeste gevallen moeten de zinken panelen mechanisch of door lassen worden geniet en geplooid.
 • Afwerking: Zoals bij alle dakbedekkingen vereist zink speciale aandacht als het gaat om voegen, gootstukken, druipranden, goten en alle andere installatietoebehoren die een dak moeten opvangen (aanbouwelement).
zinken dak plaatsen

Prijs van een zinken dak: installatiekosten

De installatiekosten van een zinken dak hangen rechtstreeks af van het type zinken panelen dat wordt gebruikt.

 • Staande naad: Staande naad panelen, het meest populaire type, zijn snel te installeren en lijken erg op stalen platen. De prijs voor installatie varieert daarom van €80 tot €170/m², rekening houdend met veiligheid op de bouwplaats, steigers, verwijdering van het oude dak en puinverwijdering.
 • Op panlatten: De prijs voor het plaatsen van een zinken dak op panlatten ligt hoger, omdat het werk uitgebreider en gespecialiseerder is. Reken op een prijs tussen €90 en €190/m².
 • Trapsgewijs: Dit is de zeldzaamste soort installatie, maar ook de duurste, omdat het delicatere afwerkingswerkzaamheden vereist die niet alle zinkdekkers aankunnen. De kosten voor de installatie van een trapsgewijs zinken dak variëren van €100 tot €210/m².

Vraag offertes aan: specificeer de kosten van je werk

Om precies te weten te komen hoeveel je zinken dak gaat kosten, moet je een offerte aanvragen bij een vakman bij jou in de buurt. We raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je prijzen kunt vergelijken en de vakman kunt kiezen die aan je eisen voldoet.

Er zijn twee redenen waarom de diensten van een dakdekker-zinkdekker essentieel zijn. Ze hebben de uitgebreide knowhow die nodig is om zink te installeren en ze kunnen je helpen om te profiteren van overheidssubsidies.

De bijkomende kosten van een zinken dak

Je kunt ervoor kiezen, of gedwongen worden, om andere zaken op te nemen in de kostenraming van je zinken dak. Soms zijn deze essentieel voor de installatie van het zinken dak, in andere gevallen zijn het gemaksopties.

 • Raamwerk: Als je dakstructuur in zeer slechte staat is, zal deze hersteld of vervangen moeten worden voordat het zinken dak geplaatst kan worden. Dit werk moet zorgvuldig overwogen worden, want het is over het algemeen duur.
 • Ventilatie: Als je de isolatie en dakbedekking vervangt, heb je zeker gemakkelijk toegang tot je ventilatie. Als het in slechte staat of verouderd is, is het een goed idee om het tegelijk met de dakwerkzaamheden te laten vervangen.
 • Dakgoten: Je zinken dak zal ook profiteren van de prijs van zinken dakgoten, voor een uniforme uitstraling. Je dakdekker kan deze elementen installeren wanneer het zink wordt gelegd, zodat je zeker bent van een 100% functioneel dak aan het einde van de klus.

Materialen die compatibel zijn met zinken dakplaten

Ondanks de vele technische voordelen is zink geen chemisch eenvoudig materiaal. Het kan reageren met bepaalde materialen en een afbraakproces starten. Hier volgt een overzicht van de compatibiliteit van de belangrijkste materialen die in de bouw worden gebruikt.

MateriaalMaterialenCompatibel zinken dak
HoutPineJa
 EakNee
 KastanjeNee
 PopulierNee
 BerkJa
 SparJa
 DouglassparNee
MetaalGegalvaniseerd staalJa
 KoolstofstaalNee
 LoodJa
 AluminiumJa
 KoperNee
BindmiddelGipsNee
 BetonNee
 KalkNee
 Waterdicht bitumenNee
LijmenEpoxyNee
 SiliconenNee
 Fenolformaldehyde lijmNee

FAQ

Hoeveel kost een zinken dak?

De prijs van een zinken dak varieert van €155 tot €305/m².

Hoeveel kost een zinken dak met latten?

Een zinken dak met latten kost tussen €170 en €305/m².

Wat is het budget voor een natuurlijk zinken dak per m²?

De kosten van een natuurlijk zinken dak variëren van €145 tot €260/m².

Hoe dik is een zinken dakbedekking?

De gemiddelde dikte van zinken dakbedekking is 0,70 mm.

Hoe lang gaat een zinken dak mee?

De levensduur van een zinken dak is ongeveer 100 jaar, afhankelijk van de locatie.

Bekijk ook: