Leien dak prijs in 2024 | Gemiddelde kosten in m²

De prijs van een leien dak is gemiddeld €170/m², met een marge tussen €140 en €270/m² inclusief plaatsing. De prijs van een dak van natuurleisteen varieert bijvoorbeeld van €190 tot €270/m², terwijl die van een dak van synthetische leisteen varieert van €140 tot €200/m².

Soort leisteenGemiddelde prijs per m² (met plaatsing)
Natuurlijke leien€190 tot €270
Synthetische leien€140 tot €200
leien dak prijs

Type en oppervlakte zijn de belangrijkste parameters die de kosten van je leien dakbedekkingsproject beïnvloeden. Er zijn echter nog andere factoren waarmee je rekening moet houden om je budget te verfijnen:

 • Afmetingen leisteen
 • Isolatie
 • Opties
 • Raamwerk en bekleding
 • De vorm van het dak
 • Toegankelijkheid

Gebruik onze gedetailleerde gids om de kosten voor het installeren van je leien dak te schatten en vraag een professionele dakdekker om een precieze offerte.

Leisteen is een natuurlijk gesteente met technische eigenschappen waardoor het al eeuwenlang als dakbedekkingsmateriaal wordt gebruikt. Deze steen, die gemakkelijk in dunne, resistente platen kan worden gesneden, staat synoniem voor kwaliteit, adel en elegantie. Leisteen is ecologisch, stevig en historisch, en is een materiaal dat het grote publiek graag herontdekt.

Prijs van een leien dak per type

Leisteen is een steen die met weinig moeite mechanisch kan worden gespleten. Hij wordt al sinds het einde van de oudheid gebruikt als dakbedekking. In België is deze steen typisch voor daken in de noordelijke helft van het land en wordt hij bijna systematisch gebruikt op prestigieuze gebouwen. Leisteen is een dakbedekking die meer dan 100 jaar meegaat en zeer weinig onderhoud vergt. Dankzij het kleurengamma, van zwart over blauw tot diep violet, heeft leisteen een sobere uitstraling die bij alle bouwstijlen past. Het enige nadeel van leisteen is de kostprijs, die de prijs van je dak snel zal opdrijven.

Prijs van een dak in natuurleisteen

De prijs van een dak in natuurleisteen varieert van €190 tot €270/m², inclusief plaatsing. Exclusief arbeidskosten varieert de prijs van een natuurleien dak van €80 tot €120/m².

Traditionele leien worden gemaakt van echt gesteente, zodat je kunt genieten van een dak van hoge kwaliteit zonder het gebruik van petrochemische stoffen.

Leien zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar hebben ook een kleur die, omdat het geen tint of scharnier is, nooit zijn glans verliest en met een eenvoudige schoonmaakbeurt weer als nieuw kan worden gemaakt.

De prijs van een natuurleien dak kan sterk schommelen door de volgende factoren:

 • Herkomst: leisteengroeven gaan geleidelijk dicht, en de keuze is nu tussen relatief dure maar kwalitatief hoogstaande leisteen of meer betaalbare maar minder duurzame steen uit Spanje of Canada.
 • Kleur: Leisteen is niet alleen grijs; er zijn verschillende kleuren mogelijk, afhankelijk van waar de steen vandaan komt. Sommige kleuren zijn zeldzamer dan andere en dus logischerwijs duurder.
 • Dikte: Traditionele leisteen is 3 tot 4 mm dik, maar je kunt ook kiezen voor leisteen die meer typisch is voor bepaalde regio's of zelfs dorpen. Stenen van enkele centimeters dik worden echter niet langer leisteen genoemd, maar Lauze (een algemene term die kan verwijzen naar vele soorten gesteente).
 • Afmetingen: Elke regio of periode heeft zijn eigen "standaard" afmetingen, die meer of minder werk vereisen om vorm te krijgen en dus een overeenkomstige aankoopprijs.
 • Vorm: vierkant, ruitvormig, ogief, rond, rombo, rechthoekig, er zijn vele vormen die ook gelinkt zijn aan regio's en periodes. Sommige vormen zijn duurder dan andere en vragen ook hogere arbeidskosten.

Naast deze factoren zijn er ook technische verschillen die de kosten van een leien dak doen variëren.

 • Vlakheid: Ruw, glad, gestructureerd of gecacheerd, hoe perfecter het oppervlak, hoe duurder de leisteen.
 • Waterdichtheid: Leisteen kan meer of minder water opnemen en het NF-label wordt toegekend aan de meest waterdichte leisteen, gevolgd door A1- en A2-kwaliteit.
 • Andere criteria: Meer gespecialiseerd, de andere kwaliteitscriteria voor leisteen zijn weerstand tegen vervuiling, thermisch uithoudingsvermogen, niet-carbonaatgehalte, dichtheid, aanwezigheid van pyriet en calciumgehalte.

Prijs van een dak van synthetische leisteen

De prijs van een dak van kunstleien varieert van €140 tot €200/m², alles inclusief. Op de prijsopgave voor je kunstleien dak zal de post benodigdheden tussen de €60 en €90/m² kosten.

Om de kosten te drukken en het probleem van het sluiten van leisteengroeven op te lossen, hebben fabrikanten kunstleien ontwikkeld. Deze leien worden gemaakt van vezelcement, dat sinds de jaren 1990 natuurlijk asbestvrij is.

Kunstleien hebben belangrijke voordelen ten opzichte van natuurleien:

 • Eenvoudig te installeren.
 • Rotbestendig.
 • Waterdicht.
 • Gestandaardiseerd en zeer vlak.
 • Waterdampdoorlatend.
 • Zeer licht.

Hun grootste voordeel is natuurlijk dat ze veel goedkoper zijn dan natuurleien.

Anderzijds hebben deze leien een minder natuurlijk uitzicht dat de aanwezigheid van cement verraadt, zijn ze veel minder duurzaam (ongeveer 30 jaar) en hebben ze een zeer slechte grijze energiebalans (10 keer meer water en 6 keer meer elektriciteit dan natuurleien).

Synthetische leien zijn momenteel verkrijgbaar in een brede waaier aan kleuren en formaten die voldoen aan de normen van traditionele leien.

Leien dak prijs per m²: meer technische producten

Leifabrikanten zijn erin geslaagd om hun dakbedekkingsmaterialen te ontwikkelen en bieden nu geavanceerde leisteenmodellen aan. Over het algemeen kunnen deze leien energie produceren en op lange termijn geld besparen.

Typo's van technische leienGemiddelde prijs per m² (met installatie)Functies
Thermische leien€750 tot €900Maakt productie van sanitair warm water mogelijk
Fotovoltaïsche leienVanaf €900Wekt elektriciteit op

De prijs van een thermisch leien dak: warm water produceren

De prijs van een thermisch leien dak varieert van €750 tot €900/m², inclusief installatie door een gespecialiseerde technicus.

Aangezien leistenen daken zo elegant en sober mogelijk moeten zijn, is het voor veel huiseigenaars uitgesloten om een thermische zonne-installatie toe te voegen. Toch wordt deze methode om sanitair warm water te produceren steeds populairder.

Als antwoord op dit probleem bieden fabrikanten nu een leisysteem aan waarbij het zonnesysteem is weggewerkt tussen de latei en de leien.

Het resultaat is een volledig normaal leien dak, met een moderne, efficiënte productie van warm water.

De prijs van een fotovoltaïsch leien dak: gratis elektriciteit

De prijs van een fotovoltaïsch leien dak begint bij €900/m², alles inclusief.

Hetzelfde probleem geldt voor zonnepanelen, die in België een opleving kennen na een periode van achteruitgang. Ook hier is het voor veel huiseigenaren onmogelijk om fotovoltaïsche panelen op een leien dak te plaatsen.

Er bestaan nu fotovoltaïsche systemen die perfect passen op een leien dak, zowel wat betreft vlakheid als esthetiek. Deze panelen zijn duurder dan conventionele modellen, maar zijn net zo effectief en zeer elegant.

Er zijn zelfs zonnedakpannen die de stijlcodes van leisteen overnemen zonder dit materiaal echt te gebruiken.

Vanwege de kosten van deze leistenen daken kunnen ze alleen worden ingebouwd in een apart gebied, waarvan de oppervlakte wordt bepaald door uw energiebehoeften.

Voorbeelden van prijzen voor leien daken: Werkelijke prijzen

De schatting voor je leien dak omvat een aantal elementen, die we in perspectief zullen helpen plaatsen met prijzen van werkelijke projecten.

 • 28.500€: Dit is de prijs van een natuurleien dak van 120m².
 • 19.950€: Dit is de prijs voor een dak van 120m² synthetische leisteen.
 • 13.500€: Dit is de prijs van een leien instapdak voor een 60m² huisuitbreiding.
 • 11.750€: Dit is de prijs voor een dak van 75m² synthetische leisteen.

Een leien dak leggen: Arbeidskosten

Installatietechnieken

Een leien dak leggen is een vak apart en vereist zeer ouderwetse vaardigheden. Niet alle dakdekkers kunnen natuurleien leggen en het werk moet worden toevertrouwd aan een leien dakdekker.

Er zijn 2 hoofdtypen van leggen die tegenwoordig in België worden gebruikt, de ene modern, de andere traditioneel.

 • Installatie met haken: Installatie met haken is de meest recente techniek, die de werktijd verkort en het werk van de dakdekker vergemakkelijkt. Er worden haken in de lint aangebracht (of op de mantel, afhankelijk van de haken) om elke lei te ondersteunen. De leien worden in bepaalde overlappende patronen gelegd, waarbij meer of minder van de "pureau" (het zichtbare deel van een lei of dakpan) zichtbaar blijft. De legstijl hangt grotendeels af van de regio, die dakdekkers proberen te volgen en te bestendigen.
 • Gespijkerde plaatsing: Traditioneel werden leien geboord en op het dakbeschot gespijkerd, zonder het gebruik van elektrisch gereedschap. U kunt nog steeds kiezen voor dit type installatie, maar het is tijdrovender en dus duurder. Dit type installatie verdient de voorkeur als je de zuiverste traditie wilt aanhouden, als historische monumenten het vereisen of als de rest van de buurt dit type installatie heeft. De beschikbare soorten gevelbekleding zijn dezelfde als die van gehaakte gevelbekleding, maar met een meer discrete stijl (geen haak).
leien dak leggen: Arbeidskosten

Prijs voor het plaatsen van een leien dak

De kosten voor het leggen van een leien dak variëren aanzienlijk, afhankelijk van het type leisteen en de gebruikte techniek.

 • Installatie van natuurleien met haak en lus: Installatie met haak en lus is de meest betaalbare methode voor natuurleien. Omdat het zo snel en gemakkelijk te leggen is, kan de dakdekker meer m² per uur bedekken. De prijs voor het leggen van een leien dak met haken kan variëren van €80 tot €110/m². Deze prijs is inclusief steigers, voorbereiding van de bouwplaats, verwijdering van oude dakbedekking en puinverwijdering.
 • Installatie van natuurleien met spijkers: Dit is de edelste en duurste methode, omdat elke lei minutieus moet worden voorbereid. De kosten voor het leggen van een leien dak met deze techniek variëren van €110 tot €150/m².

En vergeet niet dat hoe kleiner de leien, hoe meer werk er nodig is om 1m² te bedekken, dus het leggen van kleine leien is duurder dan het leggen van grote leien, zelfs met dezelfde techniek.

Vraag offertes aan: specificeer de kosten van je werk

Om de exacte kosten van je leien dak te bepalen, moet je een offerte aanvragen bij een vakman bij jou in de buurt. We raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je prijzen kunt vergelijken en de vakman kunt kiezen die aan je eisen voldoet.

Alleen een leien dakdekker kan je de best mogelijke kwaliteit van installatie en duurzaamheid voor je project bieden. Bovendien zijn dakdekkers verplicht om tien jaar verzekerd te zijn tegen eventuele problemen die zich in een periode van 10 jaar kunnen voordoen.

Bijkomende kosten van een leien dakrenovatie

Als je nog een stap verder wilt gaan met je dakrenovatie, kun je extra kosten opnemen in de offerte voor een leien dak.

 • Zinken kilgoten: Een kilgoot is een verbinding tussen 2 dakdelen die een inspringende hoek vormen. Bij leien daken zijn deze verbindingen gemaakt van zink.
 • Ventilatie: Er zijn verschillende manieren om een ventilatieopening in uw leien dak te integreren. Dit materiaal is specifiek voor dit type dak en is essentieel voor elke installatie.
 • Verbinders voor dakramen: De prijs van een nieuwe dakraam omvat meestal specifieke waterdichte verbinders. Als u echter renoveert, kunt en moet u deze koppelstukken vervangen door nieuwe modellen.
 • Bekleding: Bekleding is essentieel voor een leien dak. Afhankelijk van de omvang van je werkzaamheden moet je plannen maken voor het vervangen of maken ervan.
 • Raamwerk: Als je dakstructuur in slechte staat is of ongeschikt is voor leien dakbedekking, zal het moeten worden gerepareerd of herwerkt. Deze kosten, die zeer aanzienlijk kunnen zijn, moeten vooraf worden gepland.
Leien dak met traditionele dakkapel

Een leien dak onderhouden

Een leien dak is veel minder gevoelig voor mos en de infiltratieproblemen die deze plant kan veroorzaken.

Toch is het raadzaam om te investeren in regelmatige dakreiniging om de levensduur van je dak te maximaliseren. De frequentie van dit onderhoud is losser dan bijvoorbeeld bij dakpannen en hangt af van een aantal factoren, zoals de oriëntatie van het huis.

Over het algemeen hoef je de eerste 10 jaar bijna niets te doen. Daarna kun je om de 3 tot 5 jaar onderhoud uitvoeren. Bij zeer oude daken zal de reiniging minder frequent zijn.

FAQ

Hoeveel kost een leien dak?

De prijs van een leien dak varieert van €140 tot €270/m².

Hoeveel kost een dak in natuurleisteen?

Een dak in natuurleisteen kost tussen €190 en €270/m².

Hoeveel kost een dak van synthetische leisteen per m²?

Een dak in synthetische leisteen kost tussen €140 en €200 per m².

Wat zijn de voordelen van een leien dak?

Een leien dak ziet er fantastisch uit, is geschikt voor historische monumenten en heeft een levensduur van meer dan 100 jaar.

Wie kan een leien dak opnieuw bedekken?

Om een leien dak opnieuw te bedekken, moet je een gespecialiseerde dakdekker of leienmaker inhuren.

Lees ook: