Groendak prijs in 2024 | Gemiddelde prijs & installatie

De gemiddelde kosten van een groendak bedragen €180/m². Voor een dak van 150 m² is de gemiddelde prijs €27.000, maar deze kan oplopen tot €50.000 of meer.

Elementen voor een groendakGemiddelde prijs
Vegetatie€15 tot €75/sqm
Waterdichting€50 tot €150/m²
Installatie€50 tot €200/m2
Totaal€115 tot €350/m2
groendak prijs

Gebruik onze gedetailleerde gids om de kosten voor de installatie van een groendak te schatten en vraag een professional om een precieze offerte.

De prijs van traditionele daken drijft ons over het algemeen naar de meest eenvoudige en gebruikelijke oplossingen. Bovendien kiezen we vaak de gemakkelijkste weg om het werk te versnellen. Er is echter een heel oude en zeer effectieve dakoplossing die tegenwoordig zelden wordt gebruikt.

Het heet groene dakbedekking. Het werd eeuwenlang gebruikt door de Vikingen om zich te beschermen tegen de bijtende kou en nu maakt groene dakbedekking om een aantal redenen een comeback. Hier volgen enkele tips om de prijs van een groendak correct in te schatten.

De kosten van een groendak

Afhankelijk van het soort planten dat wordt gebruikt, varieert de prijs van een groendak van €15/m² tot €75/m² voor de planten, en daar komt nog eens €50/m² tot €150/m² bij voor de waterdichte coating.

Wat is een groendak? Heel eenvoudig, het is een dak bedekt met aarde en planten, een beetje zoals de hobbitwoningen in de film Lord of the Rings. Deze dakbedekkingsmethode werd veel gebruikt door de Vikingen in Noorwegen, de Faeröer en natuurlijk IJsland, waar ze nog steeds populair zijn.

In België komen ze steeds meer in de mode, dankzij de vele voordelen die ze bieden en die passen bij de tijdgeest. Er zijn over het algemeen 3 soorten groendaken.

  • Intensieve daken, met een grondlaag van 1 tot 2 meter dik, geschikt voor kleine bomen.
  • Semi-extensieve daken, die 15 cm grond nodig hebben en geschikt zijn voor middelgrote planten, met automatische bewatering.
  • Extensieve daken, met minder dan 15 cm grond en planten die geen water nodig hebben.

Het is logisch dat hoe groter het volume van de grond, hoe groter het gewicht op het geraamte, dus je hebt een geraamte nodig dat ontworpen is om deze beperkingen aan te kunnen. Bovenal moeten de delen die op deze manier bedekt worden volledig waterdicht zijn.

Voordelen en nadelen

Voordelen van een groendak

De voordelen van een groendak zijn talrijk en veelbelovend.

Ten eerste biedt een groendak een uitstekende thermische isolatie. Natuurlijk moet je conventionele isolatie aanbrengen zoals minerale wol, maar het groendak werkt als een thermische regulator.

Met dit systeem worden thermische schommelingen gemiddeld met de helft verminderd in vergelijking met een conventioneel dak. Dit betekent het hele jaar door energiebesparing.

Ten tweede is de geluidsisolatie gewoon perfect. De planten en de bodem absorberen het geluid zeer effectief.

Een dak van dit type is ook volledig milieuvriendelijk en als er lokale planten worden gebruikt, wordt grijze energie tot een minimum beperkt.

En last but not least heeft een groendak een uitstekende levensduur. Als het kader zorgvuldig is gemaakt, zal het dak vele, vele jaren meegaan.

voordelen en nadelen groendak

Nadelen van een groendak

Een groendak vereist echter de installatie van een speciaal ontworpen raamwerk. Vergeet conventionele frames, die houden geen stand. Ook de waterdichting moet perfect zijn, anders kan de rest van het huis ernstig beschadigd raken.

De som van deze nadelen leidt tot een nieuw nadeel: de prijs. De all-inclusive prijs is nog steeds erg hoog en buiten bereik voor mensen met bescheiden middelen.

Een groendak installeren

Hoewel een groendak er geweldig uitziet als het klaar is en naadloos opgaat in de natuurlijke omgeving, kan het een hele beproeving zijn als het op ontwerpen aankomt. Grond en planten op het dak betekent een constante vochtigheid en afvoer van regenwater, maar ook een aanzienlijke belasting.

Daarom installeren we meestal een raamwerk dat speciaal is ontworpen om de belasting en vochtbelasting te weerstaan. Dit raamwerk wordt bedekt met rotvrij hout, hittebestendige waterdichte platen of EPDM-membranen. In alle gevallen moeten de dakstructuur en isolatie met zorg worden behandeld.

groendak installatie

Pas daarna kunnen, indien nodig, de aarde, drainage-elementen en potgrond worden geïnstalleerd. Vervolgens worden lokale planten geïnstalleerd om de best mogelijke prestaties op lange termijn te garanderen.

Afhankelijk van de plantensoort is automatische bewatering verplicht.

Installatiekosten voor een groendak

De installatiekosten van een groendak variëren tussen €50/m² en €200/m², afhankelijk van de staat van de dakstructuur.

De installatie van een groendak vereist de diensten van een specialist. Het planten van een paar planten is niet per se een klus voor een expert, maar het creëren van een raamwerk en het isoleren van het dak zijn dat wel.

Een vakman die gespecialiseerd is in groendaken kan de belastingen en spanningen berekenen en zorgen voor een perfecte isolatie. Nogmaals, de isolatie van een groendak is geen grapje.

Installatiekosten groendak

Professionals op dit gebied maken onvermijdelijk aanzienlijke kosten, die we echter altijd graag betalen vanwege de garantie van een lekvrij dak.

Vind een professional

Om de beste prijs voor een groendak te krijgen, moet je geduld hebben en de vakman vinden die het best bij je past. Er zijn er niet veel, maar de laatste tijd komen er steeds meer bij.

Vraag verschillende offertes aan en zorg ervoor dat je de opties en ideeën varieert. Zo krijg je een overzicht van de prijzen in jouw omgeving, zodat je de vakman kunt kiezen die de beste kwaliteit biedt.

Groen dak schatten: een populair geval

Een paar internetgebruikers stuurden ons hun voorbeeld van een groendak offerte. In de offerte stond een dakoppervlak van 150m² met een dubbele helling en een dakconstructie in goede staat.

De vakman die de klus aannam, gaf hen een prijs van €40.000, inclusief het prepareren van het geraamte en het dak, de installatie van de planten en alle benodigdheden.

Lees ook: