Eternit zonder asbest

Eternit was lange tijd een zeer populair materiaal voor dakbedekking en andere bouwdoeleinden. Maar toen raakte het asbest dat het bevatte in diskrediet en werd het uiteindelijk in Duitsland verboden en van de markt gehaald vanwege de kankerverwekkende werking ervan. Maar het bedrijf dat de Eternit panelen produceert had al eerder gereageerd. Hier zijn alle feiten over Eternit zonder asbest.

Moderne Eternit panelen zijn asbestvrij

Eternit in de jaren tachtig

Al in 1982 was Eternit een van de bedrijven die samen met het toenmalige federale ministerie van Binnenlandse Zaken een reductieplan uitvoerde. In dit plan is een stapsgewijze vermindering van de hoeveelheden asbest in de producten overeengekomen. In de eerste fase werd het asbestgehalte binnen drie tot vijf jaar met 30 tot 50 procent gereduceerd.

Ook werd afgesproken dat de meeste producten voorgemonteerd zouden worden. Dit betekende dat Eternit panelen nauwelijks gezaagd of geboord hoeven te worden. Veel producten die in de bouw worden gebruikt, zijn ook gecoat om het vrijkomen van asbest bij verwering te voorkomen.

Vervuilde gebieden met Eternit panelen

Deze reducties hebben de Eternit-panelen echter geenszins asbestvrij gemaakt. Vanaf het midden van de jaren tachtig leverde Eternit echter ongeveer de helft van alle Eternit-panelen zonder asbest. Sinds 1990 verkoopt Eternit alleen nog maar platen die al volledig asbestvrij waren. Nog drie jaar voor het verbod in Duitsland. Pas in 2005 werd echter overal in Europa asbest in bouwmaterialen verboden en in de rest van de wereld zijn er nog steeds fabrikanten die golfplaten met asbest produceren.

  • Eternit panelen altijd vrij van asbest sinds 1990
  • Minder asbest in Eternit in het midden van de jaren tachtig
  • De helft van de asbestvrije productie in Eternit vanaf 1985
  • De productie van asbest in heel Europa is pas in 2005 stopgezet

TIPS & TRICKS

Sommige bedrijven, waaronder Eternit, hebben hun nieuwere Eternit-panelen altijd gemarkeerd met een productiedatum. Daarnaast is de afkorting AF voor asbestvrij op deze platen te vinden. Natuurlijk is het na vele jaren vaak niet eenvoudig om deze afkorting en de datum in reliëf op de voorkant van de platen te vinden. Maar het is zeker de moeite waard, want je bespaart veel geld bij het verwijderen van het asbest.