Leien dak asbest

leien asbest dak

Het meest voorkomende soort asbestdak in België zijn, de golfplaten. Maar ook in dakspanen of dakpannen is vaak asbest te vinden.

Na verloop van tijd krijgen asbestschindeldaken een verweerd uiterlijk dat veel lijkt op leisteen.

Sterker nog, soms lijken asbestschindeldaken zo op leisteen dat ze door makelaars als leisteen worden doorgegeven aan nietsvermoedende huizenkopers. Een van deze huizenkopers vertelde hun verhaal op een online forum:

Vandaag een leisteen dakdekker kwam naar ons huis om ons een citaat te geven over wat werk en hij presenteerde ons het slechte, slechte nieuws. Er is absoluut geen leisteen op ons huis, gewoon asbest gordelroos gemaakt om op leisteen te lijken. Ze zijn zelfs zo oud dat de asbestvezels zichtbaar zijn.

Net als golfplaten zijn asbestshingles of -pannen veilig zolang ze in hun oorspronkelijke staat zijn. Maar omdat ze aan de elementen worden blootgesteld, zijn ze erg onderhevig aan slijtage. Als het materiaal eenmaal begint af te breken, kunnen ze asbestvezels in de lucht loslaten, waardoor u, uw gezin en uw buren gevaar lopen.

Gerelateerd: Dakreiniging: Werkwijze, realisaties en prijs dak reinigen

Hoe kom je erachter of je dak asbest bevat?

Als u een scheen- of pannendak hebt waarvan u denkt dat het asbest bevat, kunt u het beste een monster laten testen - vooral als een deel van de dakpannen beschadigd is. Ontdek hoe u een monster kunt laten testen op asbest.

Als het monster asbest blijkt te bevatten, kan BKG u door uw opties heen praten. Het goede aan asbestdakpannen, in vergelijking met golfplaten, is dat u de beschadigde pannen misschien gewoon kunt vervangen door bijpassende pannen die geen asbest bevatten.

U kunt ook vragen om een monster te laten testen voordat u een huis koopt, als u vermoedt dat het "leistenen" dak misschien asbest bevat. Zelfs de meest ethische makelaar zal soms een eerlijke fout maken!