Asbesthoudende leien: Dak met asbestleien verwijderen

Halverwege de vorige eeuw waren asbesthoudende bouwmaterialen geweldig populair. Het brandwerende materiaal bleek uitermate geschikt als dak- en gevelafwerking, het isoleerde goed en was makkelijk te verwerken. Leien met asbest werden dan ook in enorme volumes toegepast op daken en buitengevels die op de wind stonden. Toen later bleek dat asbestvezels schadelijk zijn voor onze gezondheid, werd de toepassing ervan stopgezet en ontstond er vraag naar de professionele asbestverwijderaar.

asbest leien

Asbesthoudende leien op het dak

Dakleien kennen we in twee soorten: kunstleien en leien van natuursteen. Natuurstenen leien worden uit de natuur gedolven, terwijl kunstleien gemaakt worden van vezelcement. Kunstleien op basis van vezelcement worden nog altijd veelvuldig toegepast. Ze zijn niet alleen stevig en licht in gewicht, ze zijn ook aanmerkelijk goedkoper dan natuurstenen leien.

Vroeger werden er asbestvezels in kunstleien verwerkt. Het asbest maakte ze sterker en minder brandgevoelig dan de toen gangbare kunstleien. Sinds 1998 is het verboden om asbest in bouwmaterialen te verwerken.

Lees ook: Leien dak laten herstellen: Prijzen en methodes

Gevelleien met asbest

Asbest in leien was niet alleen voorbehouden aan dakleien en asbest golfplaten. Ook in gevelbeplating en gevelleien die gebruikt werden om buitenmuren mee te bekleden, werd asbest toegepast. Bij slijtage van deze leien, was het gevolg dat er kleine asbestdeeltjes in de gevel kwamen.

Waaraan zijn asbesthoudende leien te herkennen?

Als je een kunstleien dak- of gevelbekleding hebt, waarvan je weet dat het van vóór 1990 dateert, kun je ervan uitgaan dat het asbest bevat. Zijn de leien in de periode 1990-1998 aangebracht, kun je aan de uitvoering en de naam van de fabrikant herleiden of het om asbesthoudende leien gaat.

Over het algemeen werden asbesthoudende leien rood of zwart geschilderd. De inwendige kleur is echter altijd grijs. Wanneer je ze naast niet asbesthoudende kunstlei uit die tijd houdt, zal je zien dat deze er vrijwel eender uitzien. Zonder jaartal en fabrikant kun je dus visueel niet bepalen of het wel of niet, om asbesthoudende leien gaat. De enige manier om er dan achter te komen, is een test laten uitvoeren door een erkend testlabo.

Hoe schadelijk zijn asbesthoudende leien voor de gezondheid?

Dak- en gevelleien die asbestvezels bevatten zijn van het zogenaamde hecht-gebonden asbest. Dit betekent dat asbest pas gevaar voor de gezondheid veroorzaakt, zodra de vezels vrijkomen. Bij slijtage, breuk of zagen komen deze vezels dus vrij. Ze zweven door de lucht die je inademt, vallen in de tuin waar je ze via de planten aan je handen krijgt of blijven in de bekleding van je auto hangen, als je zelf je asbestafval naar het containerpark brengt.

Asbest verwijderen: zelf doen of erkend asbestverwijderingsbedrijf laten komen?

DHet is in ons land niet verboden om asbesthoudende bouwmaterialen te verwijderen. Waarom het afgeraden wordt, is dat wanneer je niet over de juiste materialen en technieken beschikt, er alsnog veel schadelijke vezels in het milieu terechtkomen. Via de tuin, straat, het gereedschap of je auto, adem je deze dan toch weer in. Denk je slim te zijn om de straat nat te houden, spoelen de vezels de grond in, waar ze in het grondwater nog jarenlang rond blijven circuleren.

Als je erover denkt zelf je asbesthoudende leien van het dak of de gevel te halen, is het niet onverstandig een korte cursus over asbest verwijderen te volgen. Schaf daarnaast een speciale beschermende overall aan en neem de benodigde voorzorgsmaatregelen. Vraag je ook af, of het verstandig is het asbestafval, met je eigen auto naar het containerpark te brengen.

Kort gezegd, is het veiliger en makkelijker asbestleien te laten verwijderen door een erkend asbestverwijderingsbedrijf.

Lees ook: asbestdak renoveren: Prijzen en beschikbare premies

Een asbesthoudend leiendak: overdak plaatsen of vervangen?

In plaats van dat je een leiendak eraf haalt en nieuwe dakleien aanbrengt, kun je er ook voor kiezen een zogenaamd overdak aan te (laten) brengen. Of dit verstandig is, is natuurlijk de vraag. In principe verschuif je het asbestprobleem naar een latere datum. Mocht de oude onderliggende dakbedekking door de tand des tijds gaan verpulveren, komt er alsnog asbest in je huis. Heb je dan zo’n 10 of 20 jaar een nieuw overdak, kan dat er weer af en kom je voor veel hogere kosten te staan.

Als je constateert dat je nog asbestleien hebt, doe je er het verstandigst aan deze meteen volledig te laten verwijderen. Blijkt, tijdens de sloopwerkzaamheden dat er meer mankementen aan het dak zitten, dan je dacht, of dat er ook nog asbest isolatiemateriaal of asbestkarton onder de leien tevoorschijn komt, dien je het dak volledig te vervangen.

Bij dit asbest verwijder project heb je twee opties:

  1. Je schakelt een uitvoerder in die in het bezit is van een geldig asbest verwijder attest.
  2. Je laat eerst het asbest weghalen door een asbestverwijderingsbedrijf en voor het dak een aannemer.

De uiteindelijke beslissing die je neemt, laat je afhangen van het totale oppervlak van het dak en of er nog bijkomende (ver)bouwwerkzaamheden zijn.

Waar laat je asbesthoudende dak- en gevelleien?

asbest gevelbekleding

Alhoewel het niet aan te raden is, is het niet verboden om zelf asbest te vervoeren. Asbesthoudende bouwmaterialen dump je vanzelfsprekend niet ergens in een berm, maar breng je naar het recyclagepark. Afhankelijk van de gemeente waar je woont, dien je hiervoor een kleine bijdrage te betalen. In ons land zijn wel de vervoersregels van asbest uniform.

Lees ook: Asbestdaken en gevels wat mag je zelf doen ?

  • Het afval moet goed verpakt te zijn bij aankomst in de milieustraat.
  • Veel gemeenten prefereren/eisen de speciale asbestzakken.
  • Voor het lossen, moet je je melden bij de verantwoordelijke van het containerpark.

Nadat je gelost hebt krijg je, als het goed is, een bewijsje of een etiket met daarop het gewicht en het soort asbest dat je het reglementair gelost hebt. Vraag daarnaar, want je kunt het nodig hebben bij eventuele latere vragen of problemen.

Zonnepanelen op een dak met asbesthoudende leien

Wanneer je zonnepanelen op een dak plaatst, komt daar enig boorwerk bij kijken. Het frame, waar de panelen op rusten, moet immers op het dak bevestigd worden. Omdat je hiermee de leien beschadigd en er dus asbestvezels in de omgeving terechtkomen, is het niet toegestaan om wat dan ook voor constructie op een leiendak met asbest te plaatsen.

Ontmossen van een leiendak met asbest

Bij het ontmossen van een kunstleiendak dat al wat ouder is, kunnen er beschadigingen ontstaan. Hetzij door de hogedrukreiniger, hetzij door het middel dat je gebruikt om algen en mos te verwijderen. Bij het losmaken van aangehechte mossen, komen er eveneens asbestdeeltjes met het mos mee. Het is dus ook niet toegestaan, op een leiendak met asbest, mossen en algen te verwijderen.