Warmte-isolatie plat dak

plat dak isolatie

Plat dak isolatie

Warmte-isolatie: een noodzaak voor elk plat dak

Warmte-isolatie is een integraal onderdeel van elke platte dakconstructie. Dit heeft twee redenen:

  • Het platte dak heeft een zeer groot oppervlak waarover kostbare verwarmingsenergie verloren kan gaan. Dit wordt voorkomen door de isolatie. Net als voor alle andere bouwonderdelen van het huis is adequate warmte-isolatie geregeld in de Duitse Energiebesparingsverordening (EnEV).
  • Vanuit bouwfysisch oogpunt is isolatie noodzakelijk om condensatie aan de onderzijde van het dak bij koude temperaturen te voorkomen. Dit is ook te wijten aan de hoge warmteoverdrachtwaarde die een plat dak, meestal ontworpen als een gewapend betonnen plafond, heeft. De isolatie vermindert de warmteoverdracht. Anders zou bij koud weer het vocht aan het plafond condenseren, zelfs bij relatief lage kamertemperaturen.

De isolatie van een plat dak is dus meer dan alleen een energiebesparende maatregel.

Isolatiemateriaal voor het platte dak

Platte daken zijn bouwelementen waarbij de isolatie onder een afdichting ligt. Het omgekeerde dak is de uitzondering op deze regel. In principe kunnen dus alle isolatiematerialen worden gebruikt voor thermische bescherming. Maar omdat platte daken meestal worden belast door grind, groen of gebruik als dakterras, zijn bijzonder drukvaste materialen ingeburgerd geraakt. Zijn gebruikelijk:

Als materiaal is XPS zo ongevoelig voor vocht dat het ook wordt gebruikt voor omgekeerde daken. Schuimglas heeft dezelfde overtuigende materiaaleigenschappen, maar wordt in de praktijk niet gebruikt voor omgekeerde daken.

Bij dubbelwandige platte dakconstructies, d.w.z. koude daken, moet de isolatie open zijn zodat het vocht dat door de dakconstructie verspreid wordt, de ventilatielaag kan bereiken. In dit geval wordt meestal minerale wol gebruikt als isolatiemateriaal. Dit wordt echter niet benadrukt door de verdere dakconstructie, omdat de bovenste schil de belasting draagt en de ventilatielaag eronder in stand houdt.