Gordingendak: voordelen, toepassingen en kosten

Een gordingendak is een klassieke dakconstructie die al eeuwenlang wordt toegepast. Het wordt gekenmerkt door zijn zichtbare houten balken, de gordingen, die de draagconstructie van het dak vormen. In dit artikel duiken we in de wereld van gordingendaken en bespreken we de voor- en nadelen, toepassingen, kosten en onderhoudstips.

gordingendak

Wat is een gordingendak?

Een gordingendak is een dakconstructie waarbij de draagkracht wordt geleverd door horizontale houten balken, de gordingen. Deze balken rusten op de muren van het gebouw en dragen de dakbedekking, zoals dakpannen, leien of riet. Tussen de gordingen worden vaak spanten geplaatst voor extra ondersteuning.

Voordelen van een gordingendak:

 • Esthetische uitstraling: De zichtbare houten balken geven een gordingendak een warme en authentieke uitstraling, die past bij zowel traditionele als moderne architectuur.
 • Flexibiliteit: Gordingendaken kunnen worden toegepast op verschillende soorten gebouwen, van woningen tot schuren en garages.
 • Duurzaamheid: Bij goed onderhoud kan een gordingendak tientallen jaren meegaan.
 • Goede ventilatie: De open constructie van een gordingendak zorgt voor natuurlijke ventilatie, wat vochtproblemen kan voorkomen.

Nadelen van een gordingendak:

 • Hogere kosten: Gordingendaken zijn over het algemeen duurder dan andere dakconstructies vanwege het gebruik van meer hout en de arbeidsintensieve constructie.
 • Onderhoudsgevoelig: Houten balken vereisen regelmatig onderhoud, zoals schilderen of beitsen, om ze te beschermen tegen weersinvloeden en houtrot.
 • Minder isolatie: Gordingendaken hebben van nature minder isolatiewaarde dan andere dakconstructies. Extra isolatiemaatregelen zijn vaak nodig om aan de huidige energienormen te voldoen.

Toepassingen van een gordingendak:

Gordingendaken worden veel gebruikt in de volgende toepassingen:

 • Woningbouw: Gordingendaken zijn populair voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Ze geven een woning een karakteristieke uitstraling en kunnen worden gecombineerd met verschillende dakbedekkingen.
 • Utiliteitsbouw: Gordingendaken worden ook toegepast in schuren, garages, stallen en andere utiliteitsgebouwen.

Gordingendak plaatsen:

Het plaatsen van een gordingendak is een specialistische klus die het beste kan worden overgelaten aan ervaren vakmensen. Het proces omvat:

 1. Ontwerp: Een doordacht ontwerp is essentieel voor een stevige en functionele dakconstructie.
 2. Materiaalkeuze: Kies voor hoogwaardig hout dat geschikt is voor uw specifieke project.
 3. Fundering: Zorg voor een stevige fundering die het gewicht van het dak kan dragen.
 4. Plaatsen van gordingen en spanten: De gordingen en spanten vormen de draagconstructie van het dak.
 5. Dakbedekking: Kies een dakbedekking die past bij uw stijl en budget, zoals dakpannen, leien of riet.
 6. Afwerking: Zorg voor een goede afwerking, inclusief isolatie, om uw dak waterdicht en energiezuinig te maken.

Gordingendak herstellen:

Kleine beschadigingen aan uw gordingendak, zoals lekkende dakpannen of houtrot, kunnen vaak worden hersteld zonder het hele dak te vervangen. Een professionele dakdekker kan de schade beoordelen en de beste reparatiemethode adviseren.

Gordingendak renoveren:

Als uw gordingendak verouderd of beschadigd is, kan een renovatie nodig zijn. Dit kan het vervangen van de dakbedekking, het herstellen van de houten constructie en het verbeteren van de isolatie omvatten. Een renovatie kan de levensduur van uw dak aanzienlijk verlengen en uw woning energiezuiniger maken.

Kosten van een gordingendak:

De kosten van een gordingendak zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, de houtsoort, de dakbedekking en de complexiteit van de constructie. Gemiddeld kunt u rekenen op een prijs tussen €80 en €150 per vierkante meter.

Prijzen van gordingendak plaatsen, herstellen en renoveren:

De kosten variëren afhankelijk van de grootte van het dak, de gekozen materialen, de complexiteit van het project en de arbeidskosten. Hieronder vindt u een indicatie van de kosten:

 • Plaatsen nieuw gordingendak: €80 - €150 per m²
 • Herstellen gordingendak: Afhankelijk van de schade, vanaf €50 per uur
 • Renoveren gordingendak: €100 - €200 per m²

Stabiel en zeer belastbaar - het gordingendak

Het gordingendak is inmiddels algemeen geaccepteerd in de hedendaagse bouwsector en biedt vooral voordelen wanneer met een schuin dak grote overspanningen moeten worden gerealiseerd. Daarnaast is het relatief eenvoudig om grote dakopeningen in een gording te realiseren. Om deze eigenschappen te bereiken zijn echter draagbalken nodig die in de dakruimte worden geplaatst. Deze kunnen echter relatief vrij in de dakruimte worden geplaatst, zodat ze niet in de weg staan van hun gebruik als woonruimte. Integendeel, als zichtbaar onderdeel van de houtconstructie zorgen ze voor een zeker comfort.

Ondersteuning van de dakspanten

Bij gording-daken worden de spanten ondersteund door horizontale balken - de gordingen. Ze nemen de lasten van het dakgebinte op en brengen ze via hun draagbalken naar beneden. Zo worden de dakspanten in een gording alleen onderworpen aan buigbelastingen - bijvoorbeeld door de wind die ertegenaan drukt. Dit betekent dat ze niet meer zo'n groot deel van het totale draagvermogen van het dak uitmaken.
Lees ook meer over daksparren

Afhankelijk van de opstelling van de gordingen wordt een onderscheid gemaakt tussen drie types:

 • inferieure gordingen: De gordingen in het onderste dakvlak aan de zijkanten van de dakconstructie. Zij vormen de onderste steun voor de dakspanten en zijn daarom in elke variant van het gordingendak aanwezig.
 • Nokgording: Bovengording bij de nok waaraan de spanten zijn bevestigd.
 • Middengording: Gordingen centraal geïnstalleerd op halve hoogte van de spanten.

Enkel, dubbel, drievoudig staand

Afhankelijk van het aantal en het ontwerp van het gordingendak kan een onderscheid worden gemaakt tussen enkele, dubbele en driedubbele dakspanten.

 • Enkelvoudige dakspanten: Deze variant gebruikt alleen de basis en de nokgording. Er is slechts één rij steunbalken.
 • Dubbelzijdige dakgordingen: Hier wordt de nokgording vervangen door twee middengordingen. Er zijn twee rijen draagbalken op de zolder.
 • Driedubbele dakspanten: In deze constructie worden nok- en middengordingen gecombineerd. Er zijn drie rijen draagbalken op de zolder.

Grote ontwerpmogelijkheden door de ondersteunde constructie

Omdat de spanten niet langer het doorslaggevende element zijn voor de stabiliteit van de dakconstructie, zijn er nog meer ontwerpmogelijkheden voor gording-daken. Dakoverstekken kunnen eenvoudig worden bereikt door de dakspanten over de dakrand heen te schuiven. Hetzelfde geldt voor grotere dakopeningen: Omdat de dakconstructie wordt ondersteund door de gordingen, kunnen de openingen meerdere spanten overbruggen. Op deze manier kunnen grote dakramen worden geïnstalleerd of - voor een aanzienlijke uitbreiding van de leefruimte - dakkapellen worden gecreëerd.

Onderhoud van een gordingendak:

Om uw gordingendak in optimale conditie te houden, is regelmatig onderhoud essentieel. Dit omvat:

 • Inspectie: Controleer uw dak regelmatig op tekenen van schade, zoals scheuren, loszittende pannen of houtrot.
 • Schoonmaken: Verwijder bladeren, takjes en ander vuil van uw dak om verstoppingen te voorkomen.
 • Schilderen of beitsen: Bescherm de houten balken tegen weersinvloeden door ze regelmatig te schilderen of te beitsen.

Conclusie

Een gordingendak is een prachtige en karakteristieke dakconstructie die uw woning of gebouw een unieke uitstraling geeft. Door goed onderhoud en aandacht voor isolatie kunt u jarenlang genieten van de voordelen van een gordingendak.