Schuin dak constructie

De draagstructuur van het schuine dak

Net zoals de carrosserie van een auto nog niet onthult wat voor soort motor er onder zit, laat de zuivere dakvorm nog geen conclusies toe over de onderliggende dakconstructie. De dakconstructie - ook wel bekend als het dakgebint - van vrijstaande en halfvrijstaande woningen is nog steeds grotendeels van hout. Er wordt gebruik gemaakt van zowel massief hout als van verlijmde gelamineerde houten spanten die bestaan uit meerdere houten balken. Afhankelijk van de overspanning en de helling van het dak worden verschillende draagconstructies gekozen. Er zijn met name twee varianten ontstaan:

Terwijl de constructie van een daksparend dak zeer eenvoudig is en een kolomvrije dakruimte mogelijk maakt, maakt het gaasdak grotere overspanningen en dakopeningen mogelijk. Beide bouwvormen worden in de bouwpraktijk in tal van varianten gebruikt.

Dakspanten vormen de basis voor een stabiel dak

Als de dakbedekking de huid van het dak is, is het dakgebint het skelet. De constructie moet tegelijkertijd stabiel en flexibel zijn. Stabiliteit is nodig vanwege de horizontale en verticale krachten die optreden, bijvoorbeeld door het dode gewicht van de houtconstructie of de druk van de wind. Deze krachten worden via de verschillende spanten en balken afgevoerd. Er is echter ook flexibiliteit nodig zodat alle onderdelen van de dakconstructie kunnen werken bij windbelasting of temperatuurschommelingen. Dit werk is vooral merkbaar in oude dakconstructies met zichtbare balken als kenmerkend knisperend geluid.

Meer informatie

Daksparren

daksparren

Goedkoop en kolomvrij - het dak van de daksparren. Het dakspant is de conventionele bouwwijze van het dakspant in Duitsland. Zelfs de Germaanse langhuizen werden uitgerust met dakspanten. De dakspant...

Gordingendak

gordingendak

Stabiel en zeer belastbaar - het gording-dak. Het gaasdak is in de hedendaagse bouwsector algemeen geaccepteerd en biedt vooral voordelen als er grote overspanningen nodig zijn...