Schuin dak overzicht

schuin dak met zonnepanelen

Schuin dak

Het schuine dak - bescherming tegen weersinvloeden met feel-good-waarde

Het schuine dak kan met recht worden omschreven als een van de ingenieuze uitvindingen van de mensheid. Alleen al door handig gebruik te maken van de basiswetten van de natuurkunde biedt het een betrouwbare bescherming tegen wind en weer. De hellende dakvlakken voeren het regenwater betrouwbaar af via hun helling, zonder dat er wateroverlast ontstaat die de constructie kan beschadigen. De wind kan ook over de hellingen stromen. Bij storm biedt het dak dus een kleiner aanvalsgebied dan een verticale wand.

Deze principes werden al in de oudheid gebruikt. Volgens onderzoek bouwden mensen uit de steentijd rond 12.000 jaar voor Christus met riet, gras of huiden bedekte constructies die leken op monopitch-daken. Historische voorbeelden uit "recentere" tijden zijn onder andere Germaanse langhuizen, die ook hellende daken hebben. Of de idyllische Friese eenlaagse huizen, die achter de duinen in het hoge noorden gehurkt staan en wind en weer trotseren. En de representatieve vakwerkhuizen in de middeleeuwse steden van Duitsland zijn ook voorzien van steile daken.

De hoek van de dakhelling kan ook een belangrijke functie vervullen: Als de regio bijzonder regenachtig is, is een steile hoek een voordeel. Omdat het regenwater op deze manier bijzonder snel afvloeit. In gebieden met zware sneeuwval is de dakhelling meestal lager. Dit voorkomt dat de winterse sneeuwmassa's ongecontroleerd van het dak afglijden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de eerste bezette platte dakconstructies werden gebouwd in de Arabische regio en aan de Middellandse Zee, waar natuurlijk minder neerslag valt.

Basisvereiste: hellend dakoppervlak

Het woord hellend dak is slechts een algemene term. Het duidt alle dakvormen aan die minstens één hellend dakvlak hebben. In de loop der eeuwen zijn in de bouw talloze vormen ontwikkeld, die allemaal in de categorie van het schuine dak vallen. Ze variëren van

  • Lessenaarsdak, dat slechts één dakoppervlak heeft, waarover eenvoudige
  • Zadeldak, dat twee hellende dakvlakken aan de gevel verbindt, tot aan
  • Schilddaken of daktypen van heilige gebouwen die vier of zelfs meer dakoppervlaktes combineren.

De differentiatie van de afzonderlijke dakvormen is uitsluitend gebaseerd op de uiterlijke vormgeving van het dak. De betreffende naam onthult niets over de eigenlijke dakconstructie. Ook het dakgebinte onder de dakbedekking kan op verschillende manieren worden ontworpen. Voor schuine daken zijn twee constructieprincipes vastgesteld:

Beide bieden verschillende voordelen voor de stabiliteit en het latere gebruik. Gemengde vormen van beide principes zijn in de praktijk ook gebruikelijk.

Een kwestie van smaak en beoogd gebruik

Eigenaars van gebouwen hebben een grote keuze aan dakvormen. Welke dakvorm ze moeten kiezen voor hun eigen huis hangt af van verschillende factoren:

  • Persoonlijke smaak: Je eigen huis is natuurlijk een uitdrukking van je eigen persoonlijkheid. Met de dakvorm kan een accent worden gelegd dat het totaalbeeld van het huis vormgeeft.
  • Gepland gebruik: Moet de zolder alleen worden gebruikt voor opslag of moet deze worden gebruikt voor het wonen - deze vraag kan bepalend zijn voor de keuze van het type dak. Mansard daken, bijvoorbeeld, zijn met hun schuine en verhoudingsgewijs zeer steile dakoppervlakken ontworpen om veel ruimte te bieden met voldoende vrije ruimtehoogte.
  • Wettelijke vereisten: Net als alles in Duitsland is ook de ontwikkeling van de bouw strikt gereguleerd. Voor elk bouwgebied is er een zogenaamd ontwikkelingsplan, waarin is vastgelegd welke gebieden mogen worden gebruikt en hoe. Er kunnen ook specificaties zijn over welke dakbedekking een gebouw kan hebben - vooral als een nieuw gebouw wordt geïntegreerd in een bestaande nederzetting. Met deze specificaties moet uiteraard rekening worden gehouden tijdens de planningsfase.

Wat de beslissing ook is: Een schuin dak biedt een waardevolle ruimte in het huis, die geschikt is voor de meest uiteenlopende vormen van gebruik en vooral een bijzondere charme ontwikkelt als een ontwikkelde leefruimte.