Schuin dak geluidsisolatie

schuin dak geluidsisolatie

Hemelse vrede door slimme constructie

Verkeer, buurt, spelende kinderen - waar mensen wonen, is lawaai onvermijdelijk. Deze mogen niet doordringen in het interieur van het huis. Door verschillende constructiedetails kan met schuine daken een zeer hoge mate van geluidsisolatie worden bereikt.

dakisolatie geluidsbescherming

Dakisolatie beschermt ook tegen ongewenst geluid

Schuine daken zijn altijd tweeschalenconstructies. De ene schil is de dakbedekking, de andere schil is de bekleding in het interieur. Daartussen zit een laagje isolatiemateriaal. Al deze componenten kunnen - mits correct uitgevoerd - een positief effect hebben op de geluidsisolatie.

  • Vaste schalen: Door een verbindingsdichte uitvoering van het dak wordt voorkomen dat er geluid in het interieur binnendringt. Als er een hoge waarde op bijvoorbeeld geluidsisolatie wordt geplaatst, kan er een vast onderdak onder de dakbedekking worden geplaatst in plaats van een sarkingmembraan. Door zijn grotere massa heeft het een geluidsisolerende werking. Hetzelfde geldt voor de kamerzijde: de bekleding, bijvoorbeeld van gipsplaat, kan in meerdere lagen worden opgebouwd. Dit verhoogt de mate van geluidsisolatie.
  • Mate van absorptie van de thermische isolatie: De dikte van de isolatielaag draagt ook bij aan de geluidsisolatie. Tegelijkertijd moet het juiste materiaal worden gekozen. Vezelisolatiematerialen zoals bijvoorbeeld glas- of rotswol hebben zeer goede waarden voor geluidsabsorptie.
  • Elimineren van geluidsbruggen: Net als koudebruggen - d.w.z. plaatsen waar bijzonder veel warmte van binnen naar buiten verloren gaat - zijn er ook geluidsbruggen. Ze ontstaan wanneer er een verbinding wordt gemaakt tussen de twee schalen in een dubbele schilconstructie. In het geval van een schuin dak wordt deze verbinding gecreĆ«erd door de spanten. Een onderconstructie van latten, waarop de bekleding aan de kamerzijde wordt geschroefd, kan deze geluidsbrug aanzienlijk reduceren.
  • Geluidsdichte ramen: De dakconstructie omvat uiteraard de ramen. Hier kan worden gekozen voor beglazing met overeenkomstige hoge geluidsisolatiewaarden.