Het mansardedak: Voordelen, nadelen , kosten en constructie

voorbeeld mansardedak

Het mansardedak is een klassieke, elegant gebogen dakvorm, waarbij de dakbedekking in het onderste gedeelte gebogen is en zo het huis als het ware vanaf de voorkant de visuele indruk geeft dat het een decoratieve hoed heeft opgezet.

Als er een dakvorm is die direct herinnert aan de pracht van vroeger - en toch ongelooflijk praktisch en tijdloos modern is door het creëren van extra leefruimte, dan is het zeker het mansardedak. De voordelen van deze charmante, statige en toch functionele dakvorm zijn te zien in het volgende overzicht.

Wat onderscheidt het mansardedak?

Het mansardedak is architectonisch gezien een dakspant met een staand of liggend dakgebinte en dakvlakken die in het onderste gedeelte schuin staan, zodat dit gedeelte zeer steil is. Het mansardedak heeft in principe schuine vlakken in het onderste gedeelte, die ofwel alleen aan de voorzijde, de twee gevels of rond het dak aan alle vier de zijden voorkomen (het zogenaamde mansardedak).

De visuele indruk van een "goed beschermd" huis is typerend voor de barokke en hogere middenklasse architectuur in de Europese steden. Daarom was de mansarde in het dakgebinte vaak kenmerkend voor een adellijk huis met sociaal en esthetisch veeleisende bewoners.

Dakkapellen vormen een ideale oplossing voor meer lichtinval en staanruimte, vooral wanneer ze geplaatst worden in de vaak bijna verticale onderste helft van het dak. Met een minimale hoeveelheid materiaal kunnen ze worden gerealiseerd. Deze toevoegingen zijn dan ook uiterst populair bij mansardedaken.

Geschiedenis van het mansardedak

Het mansardedak is vernoemd naar de Franse architect Francois Mansart (1598-1666) en zijn neef Jules Hardouin-Mansart (1646-1708), die ook actief was op het gebied van architectuur en tal van prachtige gebouwen ontwierp in Parijs, waar het mansardedak al snel een synoniem werd voor edele bouwcultuur. Sinds de 18e eeuw en tot op de dag van vandaag heeft deze bijzondere dakvorm een grote populariteit genoten onder de adel en de hogere middenklasse en heeft het een grote economische opleving doorgemaakt, waardoor het het stilistische kenmerk van de burgerlijke barok is geworden.

Vandaag de dag zijn er weer veel huiseigenaren en bouwers die bewust op zoek zijn naar bestaande panden met een mansardedak, of die specifiek zo'n dak in een nieuw gebouw willen laten plaatsen omdat ze de mansardedak leuk vinden. De voordelen van het mansardedak zijn, naast het uiterst aangename uiterlijk, dat ook nu nog de flair van grote tijden uit het verleden ademt, ook het creëren van extra kamers onder het dak onder de mansardedak.

In de 17e, 18e en 19e eeuw werden hier van oudsher de "bediendenkamers" ondergebracht, maar vandaag de dag wordt de extra woonruimte op grote hoogte, door de veranderde sociale omstandigheden, niet meer gebruikt door het huispersoneel, maar voor een extra hobbyruimte, een studio of muziekkamer, wat voor veel huiseigenaren een aantrekkelijke optie is en het mansardedak tot een onverslaanbaar element maakt.

Distributie

Vanaf de 18e eeuw was het mansardedak wijdverspreid in heel Europa en vooral in de villawijken van grote steden als Parijs, Londen, München, Hamburg of Berlijn vertegenwoordigde het de karakteristieke architectuur van de hogere middenklasse of de opkomende financiële aristocratie - men hoeft maar te denken aan de talrijke nouveau riche die de fabrieken bezat. Zelfs enkele van de prachtige gebouwen in Parijs, zoals musea en representatieve kunsthuizen, of de beroemde oranjerie in Charlottenburg Paleis, werden gebouwd in mansardedakstijl om een positieve visuele indruk te maken en om gecultiveerde elegantie uit te stralen op de toeschouwer.

Na de twee wereldoorlogen werd het relatief rustig rond de dakvorm van de mansardedak, omdat het door velen als ouderwets werd beschouwd en zelden gevraagd was op de huizenmarkt. Pas in de jaren tachtig en negentig en de daarmee gepaard gaande bouwwoede werd de dakvorm van het barokke verleden herontdekt en in een moderner jasje en met nieuwe dakbedekkingen gestoken, omdat men inzag dat het tijdloze gezelligheid uitstraalde en een charmant contrast vormde met de hightech-gebouwtrend van heldere, vaak spaarzame vormentaal.

Er is momenteel een renaissance van deze waardig ogende dakvorm - zelfs de huidige bouwbedrijven en zelfs leveranciers van geprefabriceerde huizen bieden de "mansardedak"-vorm aan, omdat de vraag naar deze tijdloze klassieker van de architectuur weer is toegenomen.

Varianten & subvormen van het mansardedak

De mansardedaken zien er allemaal hetzelfde uit? Verre van dat, want het altijd populaire ontwerp van de mansardedak is ongelooflijk veelzijdig en kan verschillende vormen aannemen. Over het algemeen is een mansardedak een tussenvorm tussen het klassieke zadeldak en het rondom gebogen schilddak, als het een mansardedak is. Zoals reeds vermeld, zijn er drie verschillende architecturale types van mansardedak:

  • Het klassieke mansardedak als zadeldak met alleen de voorkant van het huis gebogen, wat ook de eenvoudigste vorm van mansardedak is.
  • Het mansardedak met gevouwen vlakken aan beide zijden van de gevel, wat al een verdere ontwikkeling is van het originele mansardedak.
  • Het mansardedak, dat als een schilddak de steile helling heeft in het onderste deel van de dakvlakken rond het dak aan alle vier de zijden.

Daarnaast is er een vierde variant, waarbij één zijde is ontworpen als een normale gevel en de andere drie zijden gebogen zijn - deze variant heeft geen speciale naam in de architectuur en komt zelden voor, maar verdient een vermelding onder de mansardedaken.

Of men kiest voor een klassiek mansardedak, dat een gewoon dak is, een chique mansardedak of een zeldzaam, maar ook zeer elegant mansardedak, licht of steil rondom aan alle vier de zijden van het dak, hangt af van de persoonlijke smaak, van het aanbod - en natuurlijk van het eigen budget.

De concrete kosten van mansardedaken in hun verschillende uitvoeringen bij het bouwen van uw eigen huis of het zoeken naar het droomhuis in het huidige aanbod, willen we hieronder bekijken.

Kleine kostenberekening naar het mansardedak

Hoeveel kost een mansardedak? De kosten zijn over het algemeen iets hoger dan bij een conventioneel zadeldak, omdat de constructie met spanten en extra afschuining van de lagere dakoppervlakken complexer is en de productiekosten aanzienlijk toenemen met de kosten voor isolatie en de kwaliteit van het gebruikte materiaal.

Dus als u geld wilt besparen en een nieuwe wilt bouwen, is het conventionele zadeldak in een eenvoudig ontwerp zeker de goedkopere optie voor u, aangezien mansardedaken over het algemeen duurder zijn omdat de ambachtslieden meer tijd investeren en het materiaal meestal ook van een hogere kwaliteit moet zijn. Aangezien mansardedaken in principe niet voor zeer kleine eengezinswoningen zijn, maar voor tweegezinswoningen of villa's, hebben we in het volgende concrete kostenvoorbeeld berekend met een grotere dakoppervlakte van 280 m².

Hier worden de kosten voor de bouw van de meer complexe dakspanten berekend, evenals de bedekking van het dak met dakspanen of dakpannen, die niet beschikbaar is voor minder dan 40 €/m². Daarnaast worden ook de kosten voor de dakisolatie meegenomen in de berekening, omdat daar ook een grotere vraag naar is.

Overzicht van de kostenPrijs
Dakgebinte25.000 EUR
Dakbedekking18.000 EUR
Warmte-isolatie17.000 EUR
Totaal60.000 EUR

De bijbehorende kosten kunnen uiteraard naar boven of naar beneden worden gecorrigeerd door de werkelijke grootte van het dakoppervlak in te voeren. De laatste vraag is: is het de investering in dit dak waard? Veel trotse huiseigenaren zouden deze vraag met "ja" beantwoorden, want het mansardedak is iets voor liefhebbers van stijl en classicisme - en creëert overigens het gevoel op zolder te wonen, wat een echt ruimtewonder kan zijn in je eigen huis en dus vrije ruimte biedt die er fantastisch uitziet als het gezin groeit of de behoeften van het leven veranderen.

Deze traditionele dakvorm groeit mee met het gezin en stelt de eigenaar in staat om flexibel in te spelen op toekomstige behoeften op het gebied van wonen en leven. Dit maakt het voor veel mensen weer de moeite waard om de hogere kosten te betalen die kunnen ontstaan door de uitgebreide architectuur van de zolder.

Voor- en nadelen van het mansardedak

Het mansardedak had een belastingvoordeel in de geschiedenis, omdat er belasting werd geheven op volledige verdiepingen - maar omdat de oppervlakte van de zolder technisch gezien geen volledige verdieping was, hoefde de huiseigenaar minder kosten te betalen aan het belastingkantoor. Deze regeling is natuurlijk verouderd, maar de mansardevorm van daken heeft nog steeds tal van voordelen die vandaag de dag aantrekkelijk zijn.

Aan de ene kant heeft het een zeer gedistingeerde uitstraling en kan het een eigenschap sterk verfraaien en een speciaal tintje geven, wat overeenkomt met vele estheten onder huiseigenaren. Aan de andere kant zijn er duidelijk praktische voordelen, omdat het creëren van extra woonruimte onder het dak leidt tot een algemene opwaardering van het pand en vaak tot een betere kwaliteit van leven, omdat de woonruimte van het huis wordt geoptimaliseerd en men onder het dak het "wonen naar de kracht van drie" beoefent, wat nu weer populair is.

Een probleem voor veel huiseigenaren van vandaag is echter de moeilijke of soms onmogelijke installatie van fotovoltaïsche energie op het dak, wat het verlangen naar zelfopgewekte energie in de praktijk moeilijker maakt. Dit is een onderwerp waarmee de uitvinders van deze dakvorm, de heren Mansart in de 17e eeuw, zich natuurlijk niet bezig hielden, aangezien de opwekking van elektriciteit uit zonne-energie toch als magisch zou zijn beschouwd - toch speelt voor ons vandaag de dag de kwestie van de hernieuwbare energie in ons eigen huis een grote rol.

Door de steile bocht in het onderste deel van de dakbedekking is het beschikbare oppervlak voor de installatie van zonnecollectoren op een mansardedak, en vooral op een mansardedak, veel kleiner dan op andere soorten daken, en dit kan het plan van de eigenaar om te "upgraden" met fotovoltaïsche panelen verpesten.

In ieder geval is hier planning met een goede architect nodig, die beslist wat er om statische redenen mogelijk is. De vraag of fotovoltaïsche energie überhaupt op een mansardedak kan worden geïnstalleerd, kan daarom niet in algemene termen worden beantwoord.

Voordelen van een mansardedak

  • Exclusieve optiek
  • Stabiele constructie
  • Eenvoudige installatie van ramen
  • Veel leefruimte onder het dak

Nadelen van een mansardedak

  • Hogere productiekosten
  • Hogere onderhoudskosten
  • Soms wordt een bouwvergunning niet verleend

Constructie van het mansardedak

Hoe is een mansardedak eigenlijk architectonisch tot stand gekomen en hoe moeten we ons de praktische constructie van zo'n uitgebreide en exclusieve dakvorm voorstellen? Laten we eens kijken naar de bouwmethode, het materiaal, de isolatie en het ruimtegebruik in één oogopslag.

Het mansardedak is in principe geconstrueerd als een zogenaamd dakspant, waarbij de gordingen op de plaats van de dakhelling worden geplaatst en het dakoppervlak naar beneden buigt. De constructie is gemaakt van draagbalken, zogenaamde kraagbalken van hout, en ook stabiele gordingen van hout, zodat een zeer duurzame en duurzame dakconstructie ontstaat.

Het moeilijkste deel bij het bouwen van mansardedaken is de overgang van de vlakke dakhelling naar de steil aflopende zijden van de constructie aan de voorzijde of aan de gevels of aan alle vier de zijden (mansardedak), omdat hier verschillende dakpannen moeten worden gebruikt om het gewicht te dragen, of een speciaal type dakpannen die beide belastingen goed kunnen weerstaan.

Daarnaast worden in het dak isolatieplaten van isolatiemateriaal gebruikt, zodat de zo ontstane mansarde in de toekomst de best mogelijke warmte-isolatie kan krijgen. Al met al is de constructie van een mansardedak, van de constructie van het dakgebinte tot de isolatie, complexer vanwege de verschillende elementen die hier gebruikt moeten worden om de statica van de verschillende hellingshoeken van het dak te kunnen dragen.

Goed om te weten

Alles "onder dak", zoals de volksmond zegt, heeft u als eigenaar, zoals bekend, pas als het dak goed beveiligd en optimaal verzekerd en onderhouden is. Wat er te overwegen valt met het mansardedak zodat alles in de praktijk, zijn concrete taken met de zorg en het onderhoud, maar ook de zich ontwikkelende woning.