Warmte-isolatie op het schuin dak

Warmte-isolatie van het dak is een voorwaarde voor comfort

Lange tijd werd de zolder alleen beschouwd als een inferieure ruimte. De zolder diende als opslag- of droogruimte voor de was. Daarom moest het voornamelijk droog zijn, maar anders had het geen andere functies. Vooral oude daken hebben daarom geen of onvoldoende warmte-isolatie en zijn niet winddicht. Beide zijn geen nadeel voor de droogte. Integendeel, een goed geventileerd dak heeft in dit opzicht zelfs voordelen, omdat eventueel optredend vocht snel kan worden afgevoerd. Als een dak echter gebruikt moet worden als een kwalitatief hoogwaardige verlengde woonruimte, is er geen manier om een adequate afdichting te realiseren. Alleen als de zoldervloer winddicht en thermisch geïsoleerd is, kan het comfort naar binnen.

Twee soorten warmte-isolatie

Bij de warmte-isolatie kunnen twee basisfuncties worden onderscheiden:

  • thermische isolatie in de zomer
  • winterse hittebescherming

Het doel van de winterse warmte-isolatie is om de warmte binnenshuis te houden, zodat zelfs bij de laagste temperaturen een comfortabel binnenklimaat ontstaat. De warmte-isolatie in de zomer daarentegen werkt precies andersom en houdt de zomerwarmte buiten de woonkamers.

Kostenbesparende warmte-isolatie

Zowel in de winter als in de zomer draagt de warmte-isolatie bij aan de energie-efficiëntie van het gebouw. Dankzij de goede dakisolatie is er in de winter minder verwarmingsenergie nodig, wat ook het brandstofverbruik van het verwarmingssysteem vermindert. In de zomer betekent voldoende warmte-isolatie dat er geen verdere maatregelen zoals dure airconditioningsystemen nodig zijn om de ruimtes onder het dak te koelen.

Meer informatie

Zomerse warmte-isolatiedak

Goed beschermd tegen de zomerhitte van buitenaf. Als het dak slecht geïsoleerd is, kan het binnen in de zomer ondraaglijk warm worden. Verschillende factoren dragen hieraan bij: de...

Winterse warmte-isolatie op het dak

Comfort met besparingseffect warmte-isolatie: Als het buiten stormt en sneeuwt, is het alleen echt comfortabel onder het dak - dit geldt alleen als het dak is uitgerust met een...