Algen- en mospreventie en -reiniging voor asfaltdaken

Om te begrijpen hoe om te gaan met het terugkerende probleem van algen- en mosgroei op daken is het belangrijk om te leren wat ze zijn en hoe ze groeien en zich verspreiden. Hoewel er enkele overeenkomsten bestaan, zijn algen en mos zeer verschillend en vereisen ze iets andere procedures om te voorkomen of te verwijderen. Lees meer over mos op dak

Vaak worden ze verward met schimmel of meeldauw, de zwarte verkleuring en de strepen die zichtbaar zijn op vele daken in de Verenigde Staten en Canada zijn in feite algen. De algen kunnen hier vocht vormen en hebben de neiging om zich op het dak te vestigen. Kust- of vochtige klimaten creƫren de meest gunstige omstandigheden voor de groei van de algen. De meest voorkomende soort, gloeocapsa magma of blauwgroene algen, beschermt zichzelf tegen schadelijke ultraviolette stralen door het produceren van een donkere gepigmenteerde mantel. De algenverkleuring begint meestal als kleine vlekken en verandert dan snel in strepen op het dakvlak. Tegen de tijd dat de algen zichtbaar zijn, zijn ze waarschijnlijk al enkele maanden of langer aanwezig.

Algensporen worden door de wind of door dieren meegevoerd en kunnen zich snel van het ene dak naar het andere verspreiden. Daarom is het gebruikelijk om algen te zien groeien op daken in een getroffen wijk. Hetzelfde geldt voor appartementen- of condominiumcomplexen, herenhuizen of rijtjeshuizen. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat algen schadelijk zijn voor asfaltschindels, hoewel het zeker invloed heeft op de esthetiek van een dak. Op zeer reflecterende of "koele" daken zullen algen ongetwijfeld een negatieve invloed hebben op de effectiviteit van deze daksystemen op de lange termijn. Daarom is het belangrijk om een algenprobleem zo snel mogelijk aan te pakken.

Mos is een niet-vasculaire plant die water krijgt via zijn bladeren, in tegenstelling tot de meeste planten die water verzamelen via zijn wortelstelsel. Mos moet dus een vochtig milieu hebben om te kunnen overleven. In Noord-Amerika heeft mos de neiging om te groeien op noordelijk gerichte dakvlakken die minder direct zonlicht ontvangen en langer vochtig blijven dan zuidelijk gerichte vlakken. Overhangende boomtakken zorgen voor extra schaduw en laten puin vallen op het dak dat verder vocht vasthoudt en als voedselbron voor mos fungeert.

Mossporen kunnen ook door de wind of door dieren worden meegevoerd en kunnen zich gemakkelijk door de hele buurt verspreiden. In tegenstelling tot algen kan mos schadelijk zijn voor de prestaties van asfaltsnippers. Mos kan ervoor zorgen dat de voorranden van de dakspanen omhoog gaan of omkrullen, wat het risico op het afblazen van dakspanen tijdens windstoten verhoogt. In ernstige gevallen kan mosvorming zijdelingse beweging van het water veroorzaken, wat kan leiden tot vochtschade aan het dakdek of zelfs tot lekkages.

De meest effectieve methode om algen en mos van een dak te reinigen is met een 50:50 mix van vloeibaar chloor en water. Breng het aan met een sproeier en laat de oplossing 15 tot 20 minuten op het dakoppervlak liggen, en spoel het daarna grondig af met water onder lage druk. Verlengde verblijftijden kunnen nodig zijn, maar vermijd dat de oplossing volledig droogt, omdat dit een volledige spoeling kan voorkomen. Neem de juiste voorzorgsmaatregelen om het landschap en de omliggende gebieden te beschermen tegen de chloorbleekoplossing. Gebruik geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen bij het werken met chloorbleekmiddel. Algen zullen verdwijnen en met de daaropvolgende regenbuien verassen. Mos zal na verloop van tijd losraken en kan met een bladblazer worden verwijderd. In ernstige gevallen kan het meer dan een bleekbehandeling nodig zijn om al het mos te doden. Gebruik nooit een hogedrukreiniger om een asfaltschindeldak te reinigen, want dit kan leiden tot korrelverlies en zeer waarschijnlijk tot voortijdig falen van het daksysteem.

Er zijn enkele stappen die genomen kunnen worden om mos- en algengroei te ontmoedigen:

  • Het terugsnoeien van boomtakken om meer zonlicht op het dak te laten komen en puinophoping te minimaliseren zal een omgeving bieden die minder uitnodigt tot dergelijke groei.
  • Puin dat zich wel begint op te hopen op het dak moet regelmatig worden opgeruimd met een bladblazer of een soortgelijke, niet-schurende methode als onderdeel van een regulier onderhoudsprogramma.
  • De luchtstroom moet over de helling worden geleid om te voorkomen dat er afval onder de randen van de dakspanen terechtkomt.
  • Houd de dakgoten schoon om een goede waterafvoer te bevorderen. Laat goten van een bovendak niet direct op een onderdak afvoeren; steek de regenpijp van het bovendak uit in de onderste goot.

Andere preventieve maatregelen - zoals het toevoegen van zink of koperen strips om algen en mos te voorkomen, of het aanbrengen van asfaltshingles met algenbestendige kopergranulaat - kunnen worden toegepast wanneer het tijd is om een dak te vervangen. Op dit moment zijn er asfaltschindels beschikbaar die gebruik maken van algenbestendigheidstechnologie.

Het toevoegen van zink of koperen strips aan een bestaand dak is niet aan te raden, omdat hiervoor ofwel de strips met blootliggende spijkers moeten worden aangebracht (wat na verloop van tijd kan leiden tot lekken), ofwel de afdichtingsband moet worden verbroken (wat uiteindelijk kan leiden tot windschade) om de strips onder de shingles te kunnen schuiven.

Algen- en mosgroei op daken is op zijn minst een onooglijke overlast. Mosopbouw kan leiden tot schade aan het dak of tot het afblazen van de dakspanen als deze niet worden gecontroleerd. Het terughouden van takken van het dak en het verwijderen van vuil dat zich begint op te hopen, dient deel uit te maken van een regulier dakonderhoudsprogramma. Als er mos of algen zichtbaar worden, reinig dan het dak met bleekmiddel en watermengsel zoals hierboven beschreven om te voorkomen dat het zich naar nabijgelegen daken verspreidt.

Lees ook: