Hoe verwijder je mos van je dak?

Is je dak veel te groen? Gebruik deze materialen, gereedschappen en methoden om mos van je dak te verwijderen.

Lees meer over ontmossen van daken.

Het groen van het dak moet beperkt blijven tot de bladeren die de luifels van de bomen wegspoelen. Als mossige bladeren uw dak bedekken, is het tijd om schoon te maken.

Mos groeit in gebieden die onaangetast zijn door de zon, dus het kan zich in een snel tempo ontwikkelen op boomschaduwrijke en op het noorden gelegen daken. Door het verspreiden van mos kunnen dakoppervlakken snel worden gestoffeerd, kunnen leemtes tussen dakspanen en dakpannen worden opgevuld en kunnen dakbedekkingsmaterialen worden opgetild. Door het opwerpen van dakspanen kan regenwater en ander vocht in de structuur van het dak wegsijpelen, wat kan leiden tot bederf en verrotting.

Voordat u mos van een dak reinigt, moet u overwegen hoe u de planten wilt doden en vervolgens de dode moslagen verwijderen. Later moet u een aantal defensieve maatregelen nemen om te voorkomen dat het mos op het dak in de toekomst aan de kant komt te staan.

Deskundigen raden u aan om het verwijderen van dakmos te bewaren voor een bewolkte dag; dakreinigingsproducten, die minstens 20 minuten in het mos moeten blijven zitten, zullen niet zo snel verdampen als ze op zonnige dagen zouden doen. Mos kan fysiek worden verwijderd (met water en een stijve borstel op een paal of een schrobborstel), chemisch, of een beetje van beide. Gebruik de minst giftige mosverdelger; chemische oplossingen kunnen een negatief effect hebben op het milieu en kunnen schade toebrengen aan funderingsaanplantingen die onder dakoverstekken groeien. Als u besluit om een bleekoplossing of een andere kant-en-klare mosbehandeling voor het dak te gebruiken, bescherm dan de nabijgelegen planten met plastic folie. U kunt ook de planten, struiken en kleine bomen met water afspuiten - de coating van het water verdunt de chemicaliën die naar beneden uit de dakranden lopen.

Hier zijn een paar mosverwijderingsoplossingen die u zelf kunt kopen of maken.

hoe verwijder je mos

Dakmosbehandeling

Sommige kant-en-klare reinigers - zoals Wet and Forget Liquid Mold Remover - kunnen worden gemengd en toegepast volgens de instructies van de fabrikant en worden achtergelaten om het mos te doden zonder dat het hoeft te worden gespoeld. Andere, zoals Bayer's Advanced Moss en Algae, zijn verkrijgbaar in kant-en-klare sprays die aansluiten op uw slang. Volg de meng- en toepassingsadviezen op om uw veiligheid te garanderen en dakpannen, dakspanen en beplantingen te beschermen tegen schade.

U kunt ook uw eigen dakmosverwijderaars maken, die over het algemeen minder giftig zijn dan hun chemische tegenhangers. Chloorbleekmiddel verwijdert mossen, schimmels en meeldauw, maar het kan planten beschadigen, dus verdun het voor het spuiten op uw dak. Een goede formule? Meng 1 kwart bleekmiddel met 1 liter water en een kwart kopje zware reiniger zoals trinatriumfosfaat (gebruik geen reinigingsmiddelen op basis van ammoniak, omdat deze giftige dampen veroorzaken als ze worden gemengd met bleekmiddel).

Of maak een plantvriendelijke oplossing van 1 kopje zuurstofbleekmiddel en 1 gallon water. Huisverbetering expert Bob Vila zegt dat je ook 8 ons Dawn schotel vloeistof of 1½ tot 3½ kopjes witte gedistilleerde azijn met 2 liter water kunt mengen. Giet oplossingen in een pomp-tuin-achtige sproeier; kies voor een rugzak-achtige sproeier, die veiliger is om te gebruiken als je op een ladder staat en klimt.

Als u eenmaal hebt gekozen voor uw mosverwijderingsoplossing, is het tijd om aan de slag te gaan. Volg deze stap-voor-stap instructies om uw dak te ontdoen van mos en ander afval dat zich boven op uw huis heeft opgehoopt!

Mos verwijderen van dakpannen

Leer hoe u mos van daken kunt verwijderen met onze eenvoudige instructies. Dit is wat je nodig hebt:

 • Veiligheidsbril of -bril
 • Rubber handschoenen
 • Veiligheidskabel
 • Werkkleding, een pet om je haar te beschermen, en slipvrij schoeisel
 • Ladder
 • Tuinslang voorzien van een sproeimondstuk
 • Mosverwijderaar naar keuze
 • Rugzak-achtige tuinpompspuit of een grote spuitfles
 • Schrobborstel
 • Zachte borstel met lange haren
 • Spanningsring (optioneel, zie noot)
 1. Het maakt niet uit welke methode je kiest, je gaat vies worden, dus kleed je goed aan! Draag oude kleren, een veiligheidsbril, rubberen handschoenen, een pet en slipvrije schoenen. Houd een veiligheidstouw of -harnas bij de hand als je naar de top van het dak gaat.
 2. Bedek de nabijgelegen beplanting met plastic folie. Zet een ladder goed vast, pak de slang en begin met klimmen.
 3. Besproei alle met mos bedekte delen van het dak met water. Werk altijd vanaf de bovenkant van het dak naar beneden om ervoor te zorgen dat het water van het dak afstroomt, zodat het water of het gereedschap geen dakspanen en dakpannen kan optillen en breken.
 4. Gebruik voor het aanbrengen van een mosverwijderaar een schrobborstel of een langhandige zachte borstel om het mos voorzichtig van de dakspanen of dakpannen te schrapen of te plukken. Werk aan één klein gedeelte tegelijk, zodat u de borstel en uw schuurbewegingen beter onder controle heeft. Beweeg de borstels naar beneden om de dakspanen te beschermen tegen breuk.
 5. Hebt u nog steeds een chemische oplossing nodig? Gebruik een pompspuit of een grote sproeiflacon om de gewenste mosverwijderaar op het mos aan te brengen. Laat het mos weken en laat de oplossing volgens de instructies van de fabrikant instellen. Gebruik je een zelfgemaakte mosverwijderaar? Laat hem ongeveer 20 minuten intrekken.
 6. Pak de slang, klim op de ladder en spoel de mosverwijderaaroplossing en het nu verdwenen mos af. Verwijder het resterende mos met een schrobborstel en spoel het dak opnieuw af.
 7. U kunt ook een hogedrukreiniger gebruiken om het mos weg te spoelen, maar er zijn verschillende voorbehouden. Ten eerste moet u ervoor zorgen dat dakspanen en dakpannen niet gebroken, verspaand of beschadigd zijn, omdat water dat onder hoge druk wordt aangebracht de schade waarschijnlijk zal versterken en door eventuele scheuren heen zal sijpelen. Ook moet u bij gebruik van een hogedrukreiniger op het dak boven de mal staan, zodat u de hogedrukreiniger naar beneden kunt richten. Als u kiest voor een power-washer-methode, gebruik dan de wasmachine op de laagst mogelijke drukinstelling.

Voorkomen dat mos terugkeert

Gelukkig zijn er preventieve maatregelen die u kunt gebruiken om uw dakmos vrij te houden. Laat eerst de zon binnen! Knip takken die over uw dak hangen af, houd goten vrij van vuil en verwijder regelmatig vochtcollectoren, zoals bladeren, takken en zaaddozen, die zich op het dak opstapelen en het mos aanmoedigen om te groeien. De beste oplossing voor de lange termijn? Bevestig stroken zink (Z-Stop) of verzinkte metalen gootstukken net onder de piek of nokkappen van een dak; als het regent, stroomt er water over de metalen stroken die mosvertragende zinkdeeltjes uitlogen, die zich vasthechten aan dakspanen en/of dakpannen om de vorming van nieuw mos tegen te gaan.

Veilig, slim en strategisch werken garandeert dat uw mosverwijdering soepel verloopt; door deze preventieve maatregelen kunt u seizoenen, zo niet jaren, van de ladder en het dak afblijven.

Lees ook: