Mos van uw dak verwijderen (en voorkomen dat het weer teruggroeit)

Na verloop van tijd kan zich mos op uw dak vormen, vooral als u groen in de buurt van het huis heeft. Behalve dit mos, zal het dak ook zwarte sporen vertonen, veroorzaakt door rook of roet dat gebruikt werd tijdens de verwarming. Het reinigen van het dak is dus een noodzaak geworden om het esthetische uiterlijk ervan te herstellen en het een nieuw leven te geven. Maar hoe maak je zelf je dak schoon?

hoe verwijder je mos

Wat zijn de verschillende technieken om uw dak te reinigen?

Voor het verwijderen van mos van uw dak kunt u kiezen uit verschillende oplossingen. U moet echter nagaan welke techniek niet te corrosief is voor het dak, want dat zou het kunnen beschadigen.

Hogedrukreiniging of karcher

Snel, doeltreffend en vooral efficiƫnt, de karcher methode is vrij populair. De toepassing van hoge druk is echter lastig, vooral voor een pannendak. De straal van de karcher kan de tegels beschadigen.

Als u deze techniek moet gebruiken, is het raadzaam een grote afstand te bewaren tussen het gereedschap en de tegels. Hierdoor zal het water direct naar beneden stromen. Daarom moet u de karcher kiezen als het vuil op uw dak vrij extreem is. Bovendien is het effect van deze reiniger duurzaam.

Gebruik geconcentreerd bleekmiddel

Bent u op zoek naar een voordelige oplossing voor uw dakonderhoud? Het gebruik van geconcentreerd bleekwater is een van de beste manieren om mos onmiddellijk te verwijderen. Hier zijn pannendaken geschikt voor dit product, omdat bleekmiddel en chloor tot de krachtige stoffen behoren die bij het schoonmaken van de vloer worden gebruikt. Hoewel bleekmiddel een gevaarlijk product is, helpt het effectief mos te verwijderen.

Welke onderhoudsproducten moet ik kiezen voor mijn dak?

Om uw dak te onderhouden, moet u onderhoudsproducten gebruiken zoals een anti-mosoplossing en een waterafstotende behandeling. Met deze producten kunt u er zeker van zijn dat uw dak gedurende enige tijd nieuw en vrij van mos blijft. Uw dak zal dan zijn hoofdfunctie kunnen vervullen en beschermd zijn tegen poreusheid en vocht.

De waterdichte oplossing

Het waterafstotende product voorziet het dak van een vochtwerende behandeling. Deze oplossing, aangebracht met een kwast of een spray, wordt gebruikt om vochtproblemen te bestrijden. Het is echter essentieel om meerdere lagen op het dak aan te brengen zodat het product kan worden opgenomen. U moet er ook voor zorgen dat het materiaal geschikt is voor deze behandeling.

Anti-mos producten

Als we producten op het dak moeten aanbrengen, moet er geborsteld en gespoeld worden. In het geval van langzaam werkende antischuimmiddelen hoeven deze niet te worden afgespoeld of met een karcher of een waterstraal te worden gebruikt. Het effect van de regen op het product zal het dak van het mos ontdoen. Het product moet echter 2 tot 3 dagen de tijd krijgen om in het dak in te werken voordat het wordt natgeregend.

Wat u nodig hebt

Uitrusting / gereedschap

 • Veiligheidsbril of -bril
 • Rubberen handschoenen
 • Veiligheidstouw
 • Werkkleding, een pet om je haar te beschermen en slipvrij schoeisel
 • Ladder
 • Tuinslang met sproeikop
 • Rugzakmodel tuinpompspuit of grote spuitfles
 • Schrobborstel
 • Lange borstel met zachte haren
 • Elektrisch reinigingsapparaat (optioneel)

Materialen

 • Mosverwijderaar naar keuze

Hoe mos van dakpannen verwijderen

Leer hoe u mos van daken kunt verwijderen met onze eenvoudige instructies.

Ruimte voorbereiden

Welke methode u ook kiest, u zult vies worden, dus kleed u goed aan: oude kleren, een veiligheidsbril, rubberen handschoenen, een pet en slipvaste schoenen. Houd een veiligheidstouw of -harnas bij de hand als u naar de top van uw dak gaat. Bedek nabijgelegen planten met plastic folie. Zet een ladder stevig neer, pak de tuinslang en begin te klimmen.

Besproei het dak met water

Besproei alle met mos bedekte delen met water. Werk altijd vanaf de bovenkant van het dak naar beneden, zodat het water wegstroomt en noch het water noch het gereedschap de dakspanen en dakpannen optilt of breekt.

Schrob de dakspanen

Voordat u een mosverwijderaar gebruikt, gebruikt u een schuurborste of een borstel met zachte haren met lange steel om het mos voorzichtig van de dakspanen of dakpannen te schrapen of te plukken. Werk aan een klein stukje tegelijk, zodat u de borstel en uw schrobbewegingen beter onder controle hebt. Beweeg de borstel naar beneden om te voorkomen dat de dakspanen breken.

Mosverwijderaar aanbrengen

Als u toch een chemische oplossing nodig hebt, gebruik dan een pompverstuiver of een grote spuitfles om de verwijderaar van uw voorkeur aan te brengen. Week het mos en laat de oplossing inwerken volgens de instructies van de fabrikant. Als u een zelfgemaakt middel gebruikt, laat het dan ongeveer 20 minuten inwerken.

Spoel het dak af

Pak de slang, klim op de ladder en spoel de oplossing en het nu dode mos weg. Verwijder het resterende mos met een schrobber en spoel het dak nogmaals af.

Gebruik hogedrukreiniger (optioneel)

U kunt ook een hogedrukreiniger gebruiken om het mos te verwijderen, maar dan moet u wel rekening houden met een aantal beperkingen. Ten eerste moet u ervoor zorgen dat de dakshingles en -pannen niet gebroken, gebarsten of beschadigd zijn, want water onder hoge druk zal de schade waarschijnlijk versterken en door eventuele scheuren sijpelen. Als u een hogedrukreiniger gebruikt, moet u ook op het dak staan, boven de schimmel, zodat u de hogedrukreiniger naar beneden kunt richten. Als u voor deze methode kiest, gebruik dan een zo laag mogelijke druk.

Mos op uw dak voorkomen

Gelukkig zijn er preventieve maatregelen die u kunt nemen om uw dak mosvrij te houden. Ten eerste, laat de zon binnen. Trim alle takken die over uw dak hangen, houd de goten vrij van puin en verwijder regelmatig vochtvangers - zoals bladeren, takken en zaaddozen - die zich op het dak opstapelen en de groei van mos bevorderen. De beste langetermijnoplossing is het aanbrengen van stroken zink of met zink beklede metalen gootstukken net onder de nok- of piekdoppen. Als het regent, stroomt het water over de metalen strips, waardoor mosvertragende zinkdeeltjes uitlogen, die zich aan de dakschindels en/of dakpannen hechten om de vorming van nieuw mos tegen te gaan.

Door veilig, slim en strategisch te werk te gaan, garandeert u dat uw werkzaamheden soepel verlopen. Dankzij deze preventieve maatregelen kunt u de komende seizoenen, zo niet jaren, van de ladder en het dak afblijven.

Lees ook: