Het verwijderen en voorkomen van mosgroei op uw dak

Na verloop van tijd kan mos zich ophopen tussen en onder uw dakspanen. Hoewel het beeld van een met mos begroeide cottage op schilderijen misschien schilderachtig en gezellig lijkt, kan de uitgebreide en kostbare schade die mos aan uw dak toebrengt verre van schilderachtig zijn. Na verloop van tijd kan mos uw dak zodanig beschadigen dat het interieur en de bezittingen van uw huis het risico lopen om vocht binnen te dringen en water te lekken. Het verwijderen van mos uit uw dak helpt niet alleen om uw dak er als nieuw uit te laten zien, maar helpt ook om het te onderhouden voor de komende jaren.
Meer informatie over ontmossen dak

Wat is mos?

Mos zijn kleine, bloemloze planten die meestal in dichte groene klompjes groeien. Het heeft een vochtige omgeving nodig om te groeien omdat mos geen wortels heeft. Mos heeft de neiging om het beste te groeien in een koel, schaduwrijk klimaat.

Waarom is mos slecht voor daken?

Er zijn een paar redenen waarom mos slecht is voor daken. Als mos dikker wordt en groeit, kan het gordelroos opsteken. Verhoogde dakspanen zorgen ervoor dat er water onder de dakspanen komt, waardoor ze kunnen gaan rotten en lekken. Verhoogde shingles verhogen ook de kans dat shingles worden afgescheurd tijdens zware wind. Mosopbouw kan ook leiden tot meer puin op een dak, waardoor waterophoping en lekkages worden gestimuleerd. Mosgroei kan ook de asfaltgordels zelf beschadigen, waardoor gordelroos sneller afbreekt.

Hoe verwijder je mos?

U of een woonhuisdakbedrijf kan mos verwijderen door 1) schaduw en vocht uit de omgeving te verwijderen of 2) de omgeving extreem zuur of basisch te maken (onder pH 4 of boven 7 pH-waarde). Omdat mos goed groeit in schaduwrijke gebieden, kan het verwijderen van schaduw door het verwijderen of snoeien van bomen, takken, struiken en andere planten om extra blootstelling aan zonlicht mogelijk te maken, helpen bij het verwijderen van mos. Deze methode is ook zeer effectief in het voorkomen van mos, maar het kan ineffectief zijn in gebieden waar het weer vaak bewolkt en bewolkt is. Voor degenen die geen bomen van hun erf willen verwijderen of in koele, vochtige gebieden willen wonen, kan het gebruik van zure of chemisch basische reinigingsmiddelen voor daken een betere optie zijn. Als u ervoor kiest om zelf te doen in plaats van een residentieel dakbedekkingsbedrijf in dienst te nemen, zorg er dan voor dat u beschermende kleding, rubberen handschoenen en oogbescherming draagt wanneer u met chemicaliën werkt.

Dood mos door het gebruik van chemisch zure reinigingsmiddelen (pH-waarde <4). Verschillende huishoudelijke producten zijn zuur en zeer effectief bij het doden van mos. U kunt ze direct op het mos aanbrengen of het product met water mengen voor het aanbrengen. Het gebruik van deze producten met een mengsel van water of direct op het mos kan de plant doden. Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van zuren om mos te verwijderen. Als het zure mengsel te sterk is of te lang op het dak blijft liggen, kan het dakoppervlak eroderen.

Zure producten:

 1. Witte gedistilleerde azijn (appelciderazijn ook)
 2. Sinaasappelsap
 3. Citroensap
 4. Tomatensap

Chemisch basisproducten gebruiken om mos te doden. Aangezien mos groeit in een pH-omgeving van 5-6, kan het maken van uw dak met bepaalde producten het mos effectief doden. U kunt de chemicaliën direct op het mos aanbrengen of met water mengen. Hieronder vindt u een lijst van een aantal veelvoorkomende huishoudelijke artikelen die bases zijn:

 1. Soda bakken
 2. Bakpoeder
 3. Zout
 4. Ammoniak
 5. Zeep
 6. Bleekmiddel (meng geen bleekmiddel met ammoniak)

Houd er rekening mee dat, hoewel bleekmiddelmix goed werkt, afvloeiing planten kan beschadigen. Om dit te voorkomen, kiezen sommige residentiële bedrijven ervoor om het spoelen van het dak na toepassing over te slaan of de planten met 100% water te spoelen na het spoelen van het dak.

Vermijd kracht- of drukspoeling.

Het gebruik van een kracht- of hogedrukreiniger om mos te verwijderen is weliswaar effectief, maar is zeer schadelijk en zal de levensduur van uw dak aanzienlijk verkorten. De krachtige waterstraal verwijdert de kiezelsteentjes die helpen om de asfaltschindels te beschermen en de asfaltschindels te eroderen. Als u er toch voor kiest om water te gebruiken om mos te verwijderen, spuit het water dan niet onder een opwaartse hoek. Dit kan ervoor zorgen dat er water onder de dakspanen terechtkomt en in het huis lekt of dat het gaat rotten.

Hoe voorkom ik mosgroei op mijn dak?

De volgende methoden kunnen helpen om mosgroei op uw dak te voorkomen.

 1. Verwijder de schaduw van uw dak door bomen, struiken en planten te verwijderen of te snoeien.
 2. Installeer zink of koperen strips langs de nokken van uw dak.
 3. Knoop koperdraad over het dak met behulp van spijkers of schroeven ALLEEN aan de zijkant van het dak.
 4. Regelmatig een schoon dak van puin.

Dus, als u merkt dat er mos op uw dak begint te kruipen, zorg er dan voor dat u of een residentieel dakbedekkingsbedrijf de groei aanpakt voordat er schade optreedt. Een dakbedekkingsbedrijf kan niet alleen mos van uw dak verwijderen, maar ook de nodige installaties maken om toekomstige groei te voorkomen.

Lees ook: