Hoe maak je schimmel van een dak schoon?

Het is gemakkelijk om een schimmelprobleem te laten sluipen op afgelegen plaatsen zoals het dak van uw huis. Maar omdat je het niet kunt zien, maakt het niet minder gevaarlijk. In het beste geval zijn slijmerige zwarte schimmelafzettingen een doorn in het oog; in het slechtste geval kunnen ze ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Daarom moet het direct verwijderen van schimmel op het dak van uw huis een hoge prioriteit hebben als u bewijs vindt dat er schimmel op het dak van uw huis groeit. U kunt hardnekkige schimmel, samen met andere vormen van groei zoals mos en algen, laten verdwijnen door uw dak te besproeien met een krachtige chemische reiniger.

Gerelateerd: dak ontmossen

Veilig werken

Draag de juiste veiligheidsuitrusting. Voordat u begint, wilt u een paar dikke rubberen handschoenen, een ademhalingstoestel of ademmasker en een bril of een andere vorm van oogbescherming aantrekken. Zonder deze handschoenen kunnen de chemicaliën die u gebruikt voor de behandeling van uw dakspanen uw ogen en luchtwegen irriteren.

 • Trek voor uw eigen veiligheid alle noodzakelijke veiligheidsuitrustingen aan voordat u op het dak gaat en laat ze voor de duur van het project aanstaan.

Kleed u op de juiste manier aan voor het werk. Beschermende kleding, waaronder een broek en een overhemd met lange mouwen, voorkomt dat uw huid in contact komt met bleekmiddel en andere agressieve chemicaliën. Een paar slipvrije werkschoenen of schoenen die zijn ontworpen voor gebruik buitenshuis zijn ook een must om ervoor te zorgen dat u de juiste tractie heeft op de gladde, met schimmel bedekte gordelroosjes.

 • Rondlopen op het dak is al precair genoeg zonder het gevaar van met schimmel bedekte dakspanen.
 • Het is misschien een goed idee om je om te kleden in een oude set van kleren die je niet erg vindt om te bevuilen.

Bedek of spuit de planten in de buurt af. Afspoeling van de chemicaliën kan de gezonde vegetatie schaden. Een manier om dit te omzeilen is om de omringende bomen en struiken te besproeien met een tuinslang om te voorkomen dat de chemicaliën blijven plakken. Als u geen risico's wilt nemen, kunt u uw gewaardeerde bloemenperk of moestuin ook afdekken met een plastic zeil.

 • Maak uw planten twee keer nat voordat u begint met het schoonmaken van het dak en nogmaals als u klaar bent.

Neem de juiste veiligheidsmaatregelen bij het klimmen op het dak. Zoek een stabiel stuk grond en plaats daar een stevige ladder. Zorg ervoor dat de plek die u kiest u direct toegang geeft tot het dak, zonder dat er lastige obstakels in de weg zitten. Klim elke sport langzaam, één voor één, totdat u de overgang naar het dak kunt maken.

 • Een stevige ondergrond zoals beton is de beste basis voor uw ladder, maar een stuk gras en vuil is ook goed, zolang het maar perfect waterpas is.
 • Rekruteer indien mogelijk een helper om de ladder vast te houden terwijl u erop staat.
 • Een veiligheidsharnas kan een verstandige investering zijn voor grote daken die meer tijd en moeite kosten om te reinigen.

Manoeuvreer met voorzichtigheid. Hoekige daken kunnen steiler zijn dan ze eruit zien. Het zal cruciaal zijn om te allen tijde op je passen te letten. Houd uw ogen op uw voeten terwijl u zich een weg baant door het dak, en vermijd uw volledige gewicht te laten zakken totdat u er zeker van bent dat uw voet veilig is. Als u niet voorzichtig bent, kan de kleinste rekenfout leiden tot een val.

 • Neem geen onnodige risico's, vooral niet bij het op- en afstappen van de ladder.
 • Blijf dicht bij de nok waar de twee schuine kanten van het dak bij elkaar komen. Dit gebied biedt de grootste steun.

Het besproeien van het dak

Schrob de dikste opbouw weg. Gebruik een langhandige borstel om het oppervlak van de dakspanen te schuren en maak vastzittende schimmel los terwijl het droog en broos is. Richt uw aandacht op de zwaarste groei en moeilijk te bereiken plaatsen waar de gordelroosjes elkaar overlappen - de chemische behandeling zorgt voor de rest.

 • Zorg ervoor dat u uw ademhalingstoestel tijdens deze fase draagt om te voorkomen dat de schimmeldeeltjes die gaan rondzweven, worden ingeademd.

Meng uw reinigingsvloeistof. Om zich voorgoed te ontdoen van schimmel en andere vormen van groei, kunt u het beste een krachtig chemisch middel zoals chloorbleekmiddel gebruiken. U kunt uw eigen basisreinigingsmiddel op de kop tikken door een kwart bleekmiddel, een liter water en een kwart kop (60 ml) trinatriumfosfaat (TSP) te combineren. Voor een maximale dekking gebruikt u een pompspuit om de oplossing te dispergeren.

 • Het chloor zal de schimmelveroorzakende bacteriën doden, terwijl de TSP vlekken en verkleuringen helpt verwijderen.
 • Combineer nooit bleekmiddel met een product dat ammoniak bevat. Dit kan giftig chloorgas produceren dat zeer gevaarlijk kan zijn om te ademen.
 • Als u liever uw omgang met chemicaliën wilt minimaliseren, houd dan een oogje in het zeil voor voorgeformuleerde behandelingen zoals Wet & Forget of Moss Out in uw lokale huisverzorgingscentrum..

EXPERT TIP

Een andere optie is een reiniger zoals de zevende generatie. Seventh Generation is 75% water en 25% chloorvrij bleekmiddel. Spuit uw dak met de reiniger en spoel vervolgens af met water, zodat het bleekmiddel niet op uw dak blijft liggen.

Spuit het hele dak grondig. Begin op de onderste rij dakspanen en werk achterwaarts naar het bovenste deel van het dak. Zo voorkomt u dat de oplossing in uw richting wegloopt. Ga door met spuiten totdat u afspoeling ziet, laat dan de chemicaliën 15-20 minuten intrekken en begin de schimmel aan te tasten.

 • Hoewel het lijkt op gezond verstand, is het gebruik van een hogedrukreiniger niet aan te raden. De kracht die ze opwekken is genoeg om delicate gordelroosjes te beschadigen.
 • De beste tijd om uw dak te reinigen is tijdens koele of bewolkte omstandigheden, wanneer de oplossing niet verdampt voordat het een kans heeft gehad om effectief te zijn. Zorg er gewoon voor dat de voorspelling geen regen vraagt - een zware regenbui kan al uw harde werk wegspoelen.

Spoel de gordelroosjes af. Maak de sproeier leeg en vul hem weer met vers water, of slinger de tuinslang rond op de plaats waar u zich bevindt. Veeg de beek over elk deel van het dak dat u net hebt besproeid om de geconcentreerde chemicaliën weg te spoelen. Eventuele resterende sporen drogen op natuurlijke wijze in een paar uur.

 • Indien niet goed gespoeld, kunnen chemicaliën zoals bleekmiddel en loog permanente schade of verkleuring veroorzaken.

Het voorkomen van toekomstige schimmelgroei

Maak je dak om de paar jaar schoon. Periodieke behandelingen zullen voorkomen dat schimmel en andere smurrie zich direct weer in het dak verplaatsen. Geef uw dak na de eerste reiniging om de zes tot acht maanden een controle om te zien wat voor soort vorm het heeft. Herhaal het proces zo vaak als nodig is om nieuwe groei af te weren.

 • Inspecteer uw dak aan het eind van de zomer en volg de stukken warm, regenachtig weer, wanneer een hoge vochtigheidsgraad de schimmelgroei kan versnellen.
 • Als u in een gebied met een bijzonder vochtig klimaat woont, moet u misschien vaker aandacht besteden aan uw gordelroosjes.

Installeer stroken zink of koperen gootsteen. Deze metalen hebben natuurlijke antimicrobiële eigenschappen. Als het regent, spoelen er sporen van het dak af, waardoor schimmel, mos en algen op afstand blijven. U zult een groot verschil in de conditie van uw dak kunnen zien in slechts enkele korte maanden.

 • Deze stroken moeten net onder de bovenste rij dakspanen worden geplaatst en over de gehele lengte van het dak worden aangebracht.
 • Om een idee te krijgen hoe goed het strippen van metaal werkt, kunt u een kijkje nemen bij uw schoorsteen. Aangezien de meeste residentiële schoorstenen zijn uitgerust met metalen gootstukken, is het zeldzaam dat er een schimmel onder groeit..

Schakel over op vormvaste gordelroosjes. Dit soort shingles zijn eigenlijk geconstrueerd met zink- en koperadditieven die schimmelvorming in de eerste plaats kunnen tegengaan. Hoewel ze een iets duurdere oplossing zijn, besparen ze u gegarandeerd de moeite van terugkerende reinigingen.

 • Praat met uw aannemer of dakbedekkingsexpert over de kosten van het installeren van vormvaste dakspanen.
 • Het heeft geen zin om perfect goede dakspanen te vervangen. Om er zeker van te zijn dat u uw geld waard bent, wacht u tot de dakspanen die u op hun plaats hebt, beginnen te slijten.

Lees ook: