Ontmossen van daken: prijs per m², stappen en professioneel advies

Is uw dak groen of zwart, vuil, bedekt met mos? Het is tijd om het een make-over te geven! Regelmatige dakreiniging kan de levensduur van uw dak met enkele jaren verlengen. Ontdek de geheimen van het verwijderen van dakmos om het neppe van het echte te onderscheiden.

De ideale manier om dakmos te verwijderen is het reinigen van het mos met een borstel en water, zonder dat de dakbedekking hoeft te worden geschraapt vanwege het diepgewortelde mos. Het is minder traumatisch voor uw dak.

dak ontmossen

Als het mos resistent blijkt te zijn, kan een behandeling met een antimos- en algenbestrijdingsmiddel/fungicide worden toegepast om de resistente soorten te verwijderen, waarbij een milieuvriendelijk product wordt gebruikt.

De prijs van een preventieve ontmossen van daken schommelt meestal tussen 5 en 10 euro per m².
De prijs van een volledige dakontmossing varieert van € 10 tot € 20 per m².

Neem vandaag nog contact op met BKG voor onze dakwerken.

Wat is het doel van het verwijderen van mos van een dak?

Zonder onderhoud verouderen dakbedekkingsmaterialen onverbiddelijk: met de seizoenen komen dode bladeren, algen, korstmossen en mossen op het dak van uw huis terecht, om nog maar te zwijgen van gassen en andere luchtverontreinigende stoffen. Zij veroorzaken een voortijdige verslechtering, min of meer langzaam en meer of minder zichtbaar. Om dit te voorkomen, is het noodzakelijk om uw dak regelmatig schoon te maken.

Het verwijderen van mos van het dak helpt om het dak waterdicht te houden en de infiltratie bij slecht weer te beperken. Door het vasthouden van regenwater maken mos en korstmos de tegels uiteindelijk poreus.

dak laten ontmossen

Dit restvocht kan bij vorst zelfs scheuren of splinters veroorzaken. Dakreiniging geeft de materialen een nieuw leven en vermijdt de noodzaak van grote herstellingswerken. Tot slot is het esthetische aspect niet te verwaarlozen: een schoon, mosvrij dak is een lust voor het oog!

Er bestaan zowel spoelende als niet-spoelende antimos behandelingen, maar er is niet één beste behandeling: het is belangrijk de juiste behandeling voor uw dak te kiezen.

Wanneer moet u mos van uw dak verwijderen?

De ideale reinigingsfrequentie

In tegenstelling tot wat u op het eerste gezicht zou denken, wacht u best niet tot uw dak volledig vervuild is alvorens mos te verwijderen. Een dak in goede staat zou gemiddeld om de 7 of 8 jaar een preventieve anti-mosbehandeling moeten krijgen. Daartussen is een eenvoudige dakreiniging om de 2 jaar voldoende.

Regelmatig onderhoud voorkomt dat het mos zich snel over de dakpannen verspreidt en vereist een volledige verwijdering van het mos van het dak. Hoe regelmatiger dit gebeurt, hoe zuiniger het is, omdat er elke keer minder werk nodig is.

Vraag een gratis offerte aan voor het verwijderen van mos van uw dak

ontmossen van daken

De juiste tijden om mos te verwijderen

Om een dakmosverwijdering in goede omstandigheden uit te voeren, moet u wachten op een weersvenster zonder slecht weer gedurende ten minste twee of drie dagen (geen regen of wind), zodat de producten de tijd hebben om in de dakpannen door te dringen.

Warm weer moet ook worden vermeden, want dat versnelt de verdamping van de behandelingen, waardoor ze minder doeltreffend worden.

De ideale periodes zijn dus in het voorjaar, wanneer u kunt controleren of de winter het dak niet heeft beschadigd, en in het late najaar, wanneer alle bladeren zijn gevallen en de dagen nog zacht zijn.

Materiaal om mos van het dak te verwijderen

De uitrusting die nodig is om mos van een dak te verwijderen is dezelfde als die welke dakdekkers in het algemeen gebruiken om alle werkzaamheden op hoogte te beveiligen: ladders, vanglijnen, overalls, maskerbescherming, handschoenen, borstels met handgrepen van verschillende afmetingen, schrapers, hogedrukreinigers, producten om mos te verwijderen en zakken om het verwijderde mos in op te ruimen.

De stappen voor het verwijderen van mos van een dak zijn als volgt

 1. inspectie van het dak en reparatie van eventuele gebroken dakpannen, voegen of lekkages
 2. het dichten van de riolering om wateroverlast te voorkomen
 3. reiniging met een borstel en een geschikt reinigingsmiddel of reiniging met een hogedrukreiniger
 4. curatieve behandeling
 5. drogen
 6. spoelen indien het product dit vereist
 7. aanbrengen van een preventieve waterdichting
 8. ontstoppen van goten en afvoerkanalen

De kosten van de dak ontmossen producten

Afhankelijk van de mate van vervuiling zijn er intensieve curatieve producten, of kunt u eenvoudige natuurlijke en ecologische reinigers gebruiken, zoals zwarte zeep en zuiveringszout!

dak ontmossen producten

Zonne-, shingle- of rieten daken vereisen speciale reinigings- en verwijderingstechnieken.

Neem contact op met gespecialiseerde bedrijven voordat u een hogedrukreiniger gebruikt op uw fotovoltaïsche panelen of rieten daken!

Antimos behandeling wordt verkocht in blikken van 5, 10 of 20 liter tegen een gemiddelde prijs tussen 1,20 en 4 euro per liter. 1 liter dekt ongeveer 5 m² (als één bewerking voldoende is).

Dat is tussen 0,24 en 0,80 euro per vierkante meter.

Als u van plan bent zelf mos van uw dak te verwijderen, moet u meer dan 1 000 euro aan materialen bij de prijs van het product optellen (ongeveer 200 euro aan producten).

Ambachtslieden gebruiken graag hoogwerkers voor dit soort werk: u moet weten dat een hoogwerker ongeveer 350 euro per dag kost om te huren.

Ontmossen daken met bleekwater of chloor: een zeer slecht idee

Gebruik nooit bleekmiddel of chloor om mos van uw dak te verwijderen: ze mogen op het eerste gezicht "doeltreffend" lijken, maar ze zullen zo "doeltreffend" zijn dat ze uw dak poreus zullen maken en niets anders zullen zijn dan een uitnodiging voor waterinfiltratie!

dak ontmossen met bleekwater

Bovendien brengen deze producten blijvende schade toe aan bepaalde materialen. Ze zijn ook schadelijk voor het milieu, vooral wanneer ze worden vermengd met uw regenwatercollector!

Dak ontmossen prijs in m², afhankelijk van het type dak

ontmossen van daken prijs per m2

De gemiddelde prijs per vierkante meter voor ontmossen van daken hangt af van het dakbedekkingsmateriaal, de dakhelling en de algemene conditie van uw dak.

Voor oppervlakken van minder dan 50 m² (bijvoorbeeld het dak van een garage) zullen bedrijven u waarschijnlijk een aantrekkelijk pakket aanbieden.

Hoe ernstiger de schade door mos, korstmos en vegetatie, hoe meer tijd u zult moeten besteden aan het reinigen, verwijderen van mos en het behandelen van uw dak!

De prijzen voor het professioneel verwijderen van dakmos op een dak in goede staat, zonder dat renovatie of reparatie nodig is, bedraagt gemiddeld 30 tot 45 euro per vierkante meter.

Dit omvat alle materialen, producten en het beveiligen van de werklocatie op hoogte.

Samengevat:

 • Een eenvoudige dakreiniging (vóór het verschijnen van mos, preventief, zonder behandeling): 7 tot 15 € per m².
 • De prijs van een dakontkalking (met waterafstotende en schimmelwerende behandeling, levering en arbeidsloon): 15 tot 27 € per m².
 • Met dakgootreiniging: 50 tot 150 € per dakgoot.
DaktypeKostprijs m²
Prijs van een dak met kleipannen20-30 €
Prijs van een betonnen dak ontmossen15-25 €
Prijs van een leien dak ontmossen30-50 €
Prijs van een synthetisch leien dak ontschuimen15-25 €

Onderhoudsherinnering per daktype

Metalen daken

Stalen, plaatstalen, koperen en zinken daken zijn zeer goed bestand tegen mos (ze zijn niet poreus), en hoeven in het algemeen niet te worden ontschuimd, of slechts zeer zelden, als ze zeer blootgesteld zijn (op het noorden, beboste gebieden, enz.).

Keramische dakpannen

Handmatig borstelen of hogedrukreiniging met zorg, zuiveringszout (nooit bleekwater!), speciaal op dit materiaal afgestemde schimmelwerende of algicide, waterafstotende behandeling of verf toegestaan.

Betonnen tegels

Handborstelen of onder hoge druk wassen, zuiveringszout (nooit bleekmiddel!), speciaal op dit materiaal afgestemd schimmel- of algenbestrijdingsmiddel, waterafstotende behandeling of verf toegestaan.

Natuurlijke leisteen

Handborstelen of hogedrukreiniger met zorg behandelen, zuiveringszout (nooit bleekmiddel!), speciaal op dit materiaal afgestemd schimmelwerend middel of algicide, waterafstotende behandeling of verven verboden.

Synthetische leisteen

Met de hand borstelen of onder hoge druk wassen, zuiveringszout (nooit bleekmiddel!), speciaal aangepaste schimmelwerende of algenwerende middelen, gekleurde en aangepaste waterafstotende behandeling of verf.

dakpannen ontmossen

Lees meer over : De prijs van een dakreiniging

Pas op voor uurtarieven

Vermijd vaklui die u een uurtarief aanbieden: het ontschuimen van daken duurt over het algemeen 2 dagen, aangezien het product tussen twee lagen moet kunnen drogen.

Profiteer ervan om uw gevels of uw terras te laten verwijderen: hoe meer handelingen u aan een vakman toevertrouwt, hoe meer u lagere tarieven zult krijgen.

U moet weten dat voor dakverwijdering en dakgootreiniging door een vakman een verlaagd BTW-tarief van 10% geldt (indien het pand meer dan 2 jaar bewoond is).

Het verwijderen van mos wordt alleen uitgevoerd op daken die niet moeten worden gerepareerd: indien dakpannen moeten worden vervangen of kwel moet worden hersteld, zal dit door de vakman extra in rekening worden gebracht.

Ook als het vuil en de mos- of korstmoskolonisatie te omvangrijk zijn, zal uw vakman de ontmossen dak waarschijnlijk moeten herhalen.

Als uw dak bijzonder blootgesteld is, zal hij u waarschijnlijk adviseren over te gaan tot een waterdichte behandeling om het terugkomen van mos te voorkomen of op zijn minst te vertragen: het is mogelijk de terugkeer van mos 1 tot 10 jaar uit te stellen.

Ontvang gratis offertes voor dakmos verwijderen

dak ontmossen

Onderhoud door een vakman

De ontmossen van daken prijs per m2 varieert van 6 tot 15 €/m² voor een reiniging zonder waterafstotende (coating) behandeling en van 15 tot 30 €/m² voor een dienst met waterafstotende behandeling.

De ingreep komt in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief (10%) als het gebouw meer dan twee jaar oud is en als de vakman het materiaal en alle producten levert.

Als de dakbedekking asbest bevat, moet de verwijdering van mos door een vakman worden uitgevoerd.

Er zijn veel voordelen aan het vertrouwen in een professional:

 • Hij beschikt over de juiste uitrusting en de nodige know-how, vooral op het gebied van veiligheid;
 • Hij zal producten gebruiken die specifiek aan de dakbedekkingsmaterialen zijn aangepast;
 • Hij zal zijn interventie kunnen aanwenden om een diagnose te stellen van uw dak en eventuele gebreken te identificeren (vochtsporen, verlies van waterdichtheid, infiltratie, gebroken dakpannen, enz.)

Dak zelf ontmossen

Voor 100 m² dak hebt u over het algemeen 20 liter antimosproduct nodig tegen een gemiddelde prijs van 2 euro per liter (bleekwater is sterk af te raden). De kosten lijken laag in vergelijking met een professionele ingreep, maar tel daarbij de prijs op van de benodigde apparatuur en de rekening loopt al snel op, om nog maar te zwijgen van de risico's.

U hebt minstens een voldoende hoge dakladder nodig (tussen € 100 en € 200), een hogedrukreiniger (€ 300 tot € 600 om te kopen of € 30 tot € 50 per dag om te huren), harde borstels en een sproeier.

De verschillende stappen om dak laten ontmossen

Als u ervoor gekozen hebt het zelf te doen, zorg er dan voor dat u alles hebt wat nodig is om veilig te werken.

1 - Begin met het verwijderen van mos en algen van de dakgoten en het dak, borstel vervolgens de zwarte vlekken en het mos weg met een harde borstel en water, waarbij u zich concentreert op de kleine resten.

Gebruik geen bleekmiddel, want dat tast de materialen aan, vooral leisteen en kleitegels.

2 - Spoel vervolgens het hele dak af met de hogedrukreiniger, zonder aan te dringen om de dakpannen niet te beschadigen.

3 - Spuit de gekozen behandeling (algicide, fungicide, anti-schuim...) over het gehele oppervlak, beginnend bij de nok en werk naar beneden tot aan de goten.

4 - Als uw behandeling zonder spoelen is, laat de tijd dan de resten in een paar maanden elimineren. Indien een spoeling wordt aanbevolen, gebruik de hogedrukreiniger dan enkele dagen nadat het product is aangebracht, zodat het de tijd heeft om in te trekken.

Het duurt ongeveer twee werkdagen om een volledige reiniging te voltooien.

Pas op, dit type onderhoud wordt soms aangeboden door gewetenloze professionals die exorbitante bedragen vragen voor onnodige diensten. Vergelijk aanbiedingen alvorens te kiezen!

Waarom dak ontmossen ?

Het wordt vaak vergeten, maar het dak van een huis moet net als alle andere onderdelen ervan worden onderhouden. Het is belangrijk om mos regelmatig van het dak te verwijderen. Waarom is dit belangrijk?

Ontmossen van daken, een garantie voor een lange levensduur en waterdichtheid

Omdat het dak van uw huis in hoge mate is blootgesteld aan wisselende weersomstandigheden en luchtverontreiniging, is het een uitstekende voedingsbodem voor mos, algen, schimmels, korstmossen en andere aangroeisels.

Dit zijn echte parasieten die alle soorten materialen aantasten, met een voorkeur voor tegels. Naarmate ze in het dak infiltreren, houden ze water vast, wat geleidelijk invloed heeft op de esthetiek van het dak, maar ook en vooral op de stevigheid en de waterdichtheid ervan.

Het verwijderen van mos van uw dak door ons team van professionals zal u in staat stellen om zich te ontdoen van dit ongedierte en dit essentiële deel van uw huis te beschermen. Het is een garantie voor comfort en veiligheid!

Bovendien

 • Onderhoud en reiniging van dakgoten
 • Behandeling van een dak met anti-mos
 • Bescherming van uw dak met een waterdichte behandeling
 • Dakonderhoud van A-Z
 • Veel gestelde vragen over dakreiniging

Veel gestelde vragen over dak laten ontmossen:

Wat is de beste manier om mos van een dak te verwijderen?

De meest effectieve methode om algen en mos van een dak te verwijderen is met een 50:50 mix van vloeibaar chloor en water. Breng het aan met een sproeier en laat de oplossing 15 tot 20 minuten op het dakoppervlak liggen, en spoel het daarna grondig af met water onder lage druk.
Lees meer over beste manier om mos van een dak te verwijderen

Doodt azijn mos op daken?

De verzekeraar had u moeten vertellen dat mos op het dak de gordelroos kan doen vergaan, maar dat zal lang duren. Ja, azijn doodt de planten, want azijn is als zure regen, die elk groen levend ding kan beschadigen. Bleekmiddel zal het ook doden. Het dode mos zal makkelijker af te schrapen zijn.

Zal bleekmiddel asfaltschindels beschadigen?

Chloorbleekmiddel / TSP chemische combinatie kan planten doden, en de fosfaten schaden het milieu. Chloorbleekmiddel droogt ook een dak van kiezelstenen uit, waardoor de levensduur van asfaltdaken wordt verkort. Dakreiniger QSE houdt GEEN bleekmiddel of chloorhoudende chemicaliën in.

Lees meer over

Wat veroorzaakt mos op daken?

Wat veroorzaakt mos op uw dak. ... De dakspanen op uw dak bieden een ideale omgeving om mos en algen te laten groeien omdat het een vochtig en vochtig deel van uw huis is, dat in combinatie met het indirecte zonlicht of de schaduw van bomen, mos laat gedijen.

Kan mos op daken lekken veroorzaken?

Er zijn een paar redenen waarom mos slecht is voor daken. Naarmate mos dikker wordt en groeit, kan het gordelroos opsteken. ... Mosopbouw kan ook leiden tot meer puin op een dak, waardoor waterophoping en lekken worden gestimuleerd. Mosgroei kan ook de asfaltgordels zelf beschadigen, waardoor gordelroos sneller afbreekt.

Lees meer over Kan mos op daken lekken veroorzaken?

Kan ik mos van mijn dak schrapen?

Besproei alle met mos bedekte delen van het dak met water. ... Gebruik voor het aanbrengen van een mosverwijderaar een schrobborstel of een langhandige zachte borstel om het mos voorzichtig van de dakspanen of dakpannen af te schrapen of te plukken.

Lees meer over hoe verwijder je mos van je dak

Wat doodt schimmel op daken?

Meng vervolgens 1 kwart bleekmiddel, 1 liter water en ¼ kopje trinatriumfosfaat om een reinigingsoplossing te maken. Spuit daarna de oplossing op het dak, laat het 15-20 minuten zitten en schrob dan de schimmel af. Spoel ten slotte je gordelroosjes af met water om de chemicaliën weg te spoelen.

Lees meer over Hoe maak je schimmel van een dak schoon?

Wat doodt mos op natuurlijke wijze?

 • Meng 4 kopjes azijn, een 1/4 kopje zout en 2 tl. afwasmiddel.
 • Giet het mengsel in een plantenspuit of spuitfles.
 • Verzadig het mos met het mengsel. Laat het mengsel zitten en verwijder het mos.

Lees meer over Hoe kan ik mos met azijn doden

Lees ook meer over ontmossen van dakpannen of leien dak.

Waarom kiezen voor ons:

 • Neem een gratis en vrijblijvend prijsvoorstel op maat van jouw project.

Voor het dak laten ontmossen zijn we actief in elke regio van België

dakreiniging dak coaten

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest