Bitumen schuin dak

Bitumen schuin dak

Afdichtingsmateriaal voor dichte daken

Bitumen staat al lang bekend als een waterdichtings- en bouwmateriaal. Zelfs in de oudheid gebruikten de Assyriërs, Babyloniërs en Sumeriërs het ongeveer 3000 jaar voor Christus om gebouwen te verzegelen of wegen aan te leggen. Het materiaal dat toen werd gebruikt was natuurlijk bitumen, dat in bepaalde rotsformaties kan voorkomen. Vandaag de dag wordt bitumen geproduceerd in olieraffinaderijen waar het een bijproduct is van de olieverwerking.

Vast, taai, vloeibaar

Bitumen verandert zijn eigenschappen afhankelijk van de temperatuur. Bij koude is het zwarte materiaal vast; bij verhitting wordt het eerst taai en elastisch en uiteindelijk vloeibaar bij temperaturen boven de 150 graden Celsius. Dit maakt het bijvoorbeeld geschikt als bindmiddel voor asfalt op de weg of als waterdichtingsmateriaal dat niet alleen op het dak maar ook op de buitenmuren van de kelder van een huis kan worden gebruikt.

Verschillende vormen van dakbedekking

Bitumenproducten zijn verkrijgbaar in drie verschillende vormen voor dakbedekking:

  • Bitumen gordelroosjes
  • Gegolfde bitumenplaten
  • Bitumen dakbedekking

In schuine daken worden eenvoudige bitumen dakbanen tegenwoordig alleen nog maar gebruikt voor gebouwen met secundair gebruik, bijvoorbeeld tuinhuizen. Bitumen dakbanen zijn echter vaak een goede afdichtingsbasis voor platte daken.

Bitumendakshingles worden op een onderconstructie gespijkerd of geniet. De afzonderlijke kiezelelementen overlappen elkaar met een bepaalde hoeveelheid, waardoor er een gesloten oppervlak ontstaat van waaruit het water veilig kan wegstromen. Als de bitumengordels aan het zonlicht worden blootgesteld en worden verwarmd, blijven ze ook aan elkaar kleven.

Bitumen golfplaten bestaan uit bitumen versterkt met een dragerinzet zoals vezels of vlies. Uit dit uitgangsmateriaal worden dan de golfplaten gevormd. Ze worden op dezelfde manier als bitumenspanen op de dakconstructie gespijkerd.

Bescherming tegen UV-straling

Om het bitumen te beschermen tegen de UV-straling van de zon worden de bitumenproducten bestrooid met minerale stoffen. Het gebruik van gekleurde mineralen biedt ook de mogelijkheid van een gekleurd ontwerp. Het is ook mogelijk om de bitumenproducten te voorzien van een beschermende coating. Zo hebben bitumendaken een levensduur van ongeveer twintig jaar.