5 Dingen die u moet weten over het schoonmaken van de daken van woningen

Een regelmatige reiniging van het dak spaart de levensduur van de dakspanen en dakpannen, verwijdert schadelijke algen, gruis, vuil, mos en roet en herstelt de kleur van het dak. Het wassen van het dak is vooral van vitaal belang voor huizen in tropische gebieden of die in de buurt van een groot strand of waterfront, omdat zand en gruis van een nabijgelegen strand zich kunnen vestigen in de hoeken en gaten van een dak, waardoor er ernstige schade kan worden aangericht.
Bekijk ook prijs dak ontmossen

Hier zijn vijf dingen die elke huiseigenaar zou moeten weten over het wassen van daken:

 • Het wassen van daken is geen doe-het-zelf klus, maar vergt vaardigheid en kennis.
 • Oudere daken kunnen het beste worden gereinigd met een zacht wassysteem.
 • Mos en algen zijn niet alleen lelijk, maar veroorzaken ook ernstige schade aan dakspanen.
 • Vuil hoeft niet zichtbaar te zijn vanaf de grond om ernstig genoeg te zijn om uw dak te beschadigen.
 • Dakwassen is geen dure service, maar een waardevolle investering in de conditie van uw huis.

Om er zeker van te zijn dat u al het mogelijke doet om het uiterlijk en de staat van uw huis te beschermen, moet u vijf dingen weten over het schoonmaken van het dak van uw huis, evenals wat algemene maar essentiële informatie over het wassen van de buitenkant van uw huis in het algemeen. Zorg ervoor dat u deze informatie te bespreken met professionele dakreiniging aannemers, zodat u weet hoe u het beste zorg voor uw huis en alle buitenoppervlakken van uw woning.

dak schoonmaken tegen mos

Een goede wasbeurt voor het dak is geen doe-het-zelf klus.

Ga er nooit van uit dat u een hogedrukreiniger kunt huren en zelf de dakwas kunt doen. Er zijn vele redenen waarom het goed schoonmaken van het dak van een huis geen doe-het-zelf klus is; let op een paar van die redenen hier:

 • Proberen te balanceren op een dak is op zich al gevaarlijk; proberen een onhandige en krachtige hogedrukreiniger te beheren terwijl je op een hellend en gladde ondergrond staat is erg moeilijk, en vrijwel onmogelijk voor mensen die geen ervaring hebben met dakbedekking. Het vallen van een dak kan leiden tot ernstig letsel of zelfs tot een dodelijke afloop.
 • Terwijl het balanceren op een ladder ook moeilijk is, maar iets handiger met een hogedrukreiniger, kan het sproeien van dakpannen van onderaf hun spijkers en nietjes losmaken. Die gordelroosjes zullen dan misschien meer kans hebben om los te komen bij harde wind en zware stormen! Het spuiten van dakspanen van onderaf kan ook leiden tot gevaarlijke en hinderlijke spetters.
 • Een goede en doorlopende dakspoeling vergt enige vaardigheid en deskundigheid, om vuil en puin te bereiken dat verborgen zit tussen de scheuren en spleten van dakspanen, of dat vermomd is door de donkere kleur van die dakpannen. U kunt niet kijken naar "hoe je dakspanen schoon te maken" video's en leren alles wat er te weten valt over het wassen van daken! Een professionele hogedrukreiniger weet hoe hij schoorstenen, openingen, gootstenen en andere dergelijke kenmerken van een dak moet reinigen, grondig, maar zonder die gebieden te beschadigen.
 • Het gebruik van te veel druk bij het wassen van een dak kan de korrels op dakspanen losmaken, waardoor de dakpannen dun en broos worden. U kunt zelfs oude en losse dakspanen losmaken of dakspanen van een dak blazen met te veel druk van een hogedrukreiniger!
 • Een professionele aannemer van hogedrukreinigers kent het juiste reinigingsmiddel of oppervlakte-actieve stof om op een dak te gebruiken, om vuil en vuil op te lossen zonder de dakspanen uit te drogen en schade te veroorzaken.

Om al deze redenen kunt u het wassen van het dak het beste overlaten aan een professionele buitenhuisreiniger of iemand die ervaring heeft met het wassen en schoonmaken van daken.

Oudere daken kunnen het best worden gereinigd met een Softwash systeem.

Een zachte reiniging begint met de toepassing van bepaalde oppervlakte-actieve stoffen of reinigingsmiddelen. Deze reinigingsmiddelen sijpelen in de putten en poriën van het dak van een huis en werken zich een weg langs de onderzijde van dakpannen en dakspanen, maar ook rond gootstukken en andere dakmaterialen. Zachte wasmiddelen zijn zacht maar sterk en werken om dik gruis, vuil, stof, modder, roet en andere dergelijke resten op te lossen.

Zachte wassystemen maken gebruik van lagedrukspoeling om vuil te verwijderen. Deze druk is meestal net iets sterker dan de kracht van een tuinslang met een sproeimondstuk. Een lagedrukspoeling maakt oude, broze dakpannen niet los of veroorzaakt geen schade, en spoelt beschadigde korrels niet weg langs het oppervlak. Een professionele aannemer van reinigen onder hoge druk kan opmerken of een zachte reiniging van uw dak wordt aanbevolen, afhankelijk van de leeftijd en de hoeveelheid vuil die moet worden gereinigd.

Mos en algen zijn schadelijk voor het dak van een woning

Mos en algen zijn vooral schadelijk voor het dak van een huis. Deze verontreinigingen houden extra vocht vast tegen dakspanen en dakpapier; dit toegevoegde vocht zorgt ervoor dat dakspanen zacht en brokkelig worden en kan ervoor zorgen dat het dakpapier scheurt, waardoor er water weglekt.

In tegenstelling tot ander puin op het dak van een huis, blijven mos, algen, schimmel en meeldauw na verloop van tijd groeien! Deze verontreinigingen kunnen onder de dakpannen van een huis werken en uiteindelijk de dakpannen losmaken terwijl ze zich blijven verspreiden. Ga er nooit van uit dat u mos, algen en andere dergelijke groei op uw dak kunt negeren, omdat het over het hoofd zien van noodzakelijke wassingen kan leiden tot een beschadigd dak en gevaarlijke waterlekken in het interieur.

Wacht niet tot de algen en ander afval zichtbaar zijn voor het plannen van het wassen van het dak.

Een huiseigenaar moet nooit wachten tot hij lijnen van algen of mos langs dakspanen of dakranden ziet om de stroomvoorziening voor zijn huis te plannen. Merk op waarom dat is, en wanneer u het dak van uw huis moet laten wassen:

 • Algen, mos, schimmel en meeldauw groeien het beste in vochtige, donkere ruimtes, uit de buurt van lucht en zonlicht. Voor een residentieel dak zijn deze ruimtes meestal onder en rond dakpannen en dakspanen, in gebieden die van onderaf ongezien zijn of tijdens een toevallige visuele inspectie.
 • Zodra algen en andere dergelijke puinresten zich beginnen te vormen, zullen ze groeien en zich verspreiden, waardoor de dakpannen loskomen en zacht worden. Hoe vochtiger de omgeving, hoe sneller deze verontreinigingen toenemen, zodat een dak in korte tijd behoorlijk wat schade oploopt.
 • Consequent wassen van een dak zal natte bladeren, twijgen, zaden en ander vuil verwijderen die algen, schimmel en andere verontreinigingen kunnen laten groeien! Regelmatig elektrisch wassen kan dan schade aan het dak voorkomen en ervoor zorgen dat het er altijd op zijn best uitziet.
 • Het wassen van een dak na een bijzonder stormachtige tijd van het jaar zal alle stormachtige resten en puin verwijderen die kunnen leiden tot schimmel, mos en andere vervuiling.
 • Het inhuren van een professioneel dakreinigingsbedrijf is een investering in uw huis

  Een regelmatige, professionele wasbeurt voor het dak zal het algehele uiterlijk van het dak van uw huis herstellen, waarbij opgebouwde roet, vuil, stof en ander vuil worden verwijderd, evenals diverse vlekken en gebieden van verkleuring. Dakspanen en dakpannen zullen er dan fris en levendig uitzien, zodat uw hele huis er schoner en nieuwer uitziet.

  Een zacht wassysteem verwijdert ook algen, schimmel, mos en schimmel die meestal onbereikbaar zijn met een standaard slang of hogedrukreiniger. De wasmiddelen en oppervlakteactieve stoffen die tijdens een zachte hogedrukreiniger worden gebruikt, zijn bedoeld om in alle hoeken en gaten van een dak te dringen, waardoor vuil en puin onder dakspanen en rond dakranden worden opgelost. Een lagedrukspoeling verwijdert geen losse dakpannen of korrels op de dakspanen zelf, terwijl de dakpannen toch worden beschermd tegen schadelijke stormachtige resten.

  Een grondige krachtwasbeurt brengt ook beschadigingen aan het oppervlak van het dak aan het licht. Het dak van een huis kan zachte plekken hebben, wat duidt op de noodzaak van structurele reparatie, verborgen onder watervlekken of lagen roet en vuil. Een professionele reiniging brengt de beschadigde plekken aan het licht, zodat er snel reparaties kunnen worden uitgevoerd, waarbij het raamwerk van de woning behouden blijft en lekken van het dak en eventuele waterschade worden voorkomen.

  Waarom een huis wassen met hoge druk

  Uw dakreinigingskosten zijn een investering in de structuur en de staat van uw huis, net als de elektrische reiniging van het hele exterieur van uw huis. Merk op waarom het goed is voor elke huiseigenaar om zijn huis regelmatig onder druk te laten wassen:

  • Consequent reinigen van de dakgoten, ramen, buitenmuren, zwembaddek en buitenbeton en straatstenen kan de kleur van geschilderd beton, bakstenen muren en straatstenen herstellen en lelijke strepen en vuil van buitenramen verwijderen. Regelmatig schoonmaken verbetert dan de algehele aantrekkingskracht van een huis, waardoor die oppervlakken en materialen nieuw en in goede staat lijken.
  • Het aan de macht wassen van een huis onthult gebieden die moeten worden gerepareerd, net als bij een dak! Het schoonmaken van de buitenmuren van een huis kan scheuren in de baksteen of scheuren in het aluminium zijspoor onthullen, terwijl hogedrukreinigen van betonnen opritten en loopbruggen ook scheuren, splinters en andere dergelijke schade kan onthullen.
  • Opgebouwd stof, vuil, modder, slib, gruis, en vuil kan verzachten en anders schade aan baksteen, beton en patio stenen. Vuile ramen worden na verloop van tijd dun en zwak. Regelmatig wassen van deze materialen verlengt hun levensduur en vermindert de noodzaak van anders onnodige reparaties.
  • Het elektrisch wassen van de dakgoten van een huis verwijdert het opgebouwde puin en vuil dat verstoppingen veroorzaakt. Verstopte goten laten regenwater over hun zijkanten spatten, waardoor de buitenmuren en de fundering van een huis worden beschadigd. Schone goten zijn vooral belangrijk in tropische gebieden of in gebieden die gevoelig zijn voor zware, frequente stormen, om deze waterschade te helpen voorkomen.

  Gerelateerde vragen

  Waarom een nieuw dak schoonmaken?

  Een dak van elke leeftijd kan worden bedekt met schadelijk roet, gruis en vuil, en het duurt niet lang voordat er algen en andere verontreinigingen onder en rond dakspanen beginnen te groeien. Regelmatig krachtig wassen van een dak, ongeacht de leeftijd, zal de conditie en het uiterlijk van het dak behouden.

  Kunt u dakpannen van klei hogedrukreinigen?

  Keramische dakpannen moeten regelmatig elektrisch worden gewassen, om schadelijk vuil, vuil, slib en ander vuil te verwijderen. Een zachte reiniging is een uitstekende optie voor oudere of broze dakpannen en kleidaken die bedekt zijn met dik vuil.

  Droogt een reinigingsmiddel of een oppervlakte-actieve stof dakspanen en dakpannen uit?

  Een reinigingsmiddel of oppervlakte-actieve stof voor het dak of de buitenkant van een huis droogt de dakspanen of dakpannen niet uit. Een professionele aannemer die ervaring heeft met het reinigen van daken zal ook alle sporen van dergelijke reinigingsmiddelen afspoelen, zodat het dak van het huis schoon en in goede staat is.

  Lees ook: