Het controleren van mos in het gazon

mos tussen stenen

Enkele van de kleinste planten in het plantenrijk zijn de 12.000 verschillende soorten mossen, die zo verschillend zijn van andere planten dat ze worden ingedeeld in hun divisie-Bryophyta. Deze kleine groene planten hebben bladeren die slechts één cel dik kunnen zijn, waardoor ze de grond (of bomen of rotsen) kunnen "schilderen" met hun donzige felgroene kleur. Het reproduceren van sporen in plaats van zaden, mossen kunnen een leuk gezicht zijn als ze worden bekeken in het wilde bos, maar ze zijn een ergernis voor huiseigenaren in de meeste situaties, met name de bedoeling om een vol, dik gazon van grasmatten te hebben. Mos kan ook groeien op bakstenen en houten opstelsporen of op verharde oppervlakken, waar het schade kan aanrichten door vocht op te vangen. Mos kan zelfs groeien op daken die diep in de schaduw liggen onder dikke boomkruinen. Lees meer over dak ontmossen en coaten prijs

Mos houdt van schaduw, vocht en slecht gedraineerde of verdichte bodems. Het geloof dat mos aan de noordkant van de bomen groeit is waar, omdat de gebieden die weinig zon krijgen de neiging hebben om mos te laten gedijen. In gazons heeft mos de neiging om gebieden op te vullen waar het gras is verzwakt en niet meer kan groeien. Mos vult gewoon een leegte op waar andere planten niet kunnen groeien. Daarom is het verstandig om, alvorens het gras te doden, na te denken over de omstandigheden die de groei van mos hebben bevorderd. Tenzij je de omstandigheden waarin mos gedijt kunt veranderen, is het verwijderen ervan waarschijnlijk een tijdelijke oplossing, in het beste geval.

Organische methoden voor het beheersen van mos

Er zijn een aantal synthetische chemische producten die mos zullen doden, maar zoals bij elk tuinprobleem moeten ze een laatste redmiddel zijn, aangezien deze chemicaliën ook schadelijk kunnen zijn voor vogels en andere dieren en kunnen bijdragen aan de algehele milieuvervuiling. Gelukkig zijn er verschillende organische methoden om mos te verminderen of te elimineren:

  • Dunne overhangende bomen in gebieden waar mos goed gedijt. Door zonlicht op de grond te laten vallen, wordt het vochtgehalte van de grond verminderd en wordt de grond minder gastvrij voor mos.
  • Verdichtte gronden beluchten. Beluchting verbetert de drainage en droogt de grond uit, waardoor deze minder mosvriendelijk wordt.
  • Na het aanpakken van bodemproblemen, plant schaduw-mix graszaad. Dit zal het mos verdringen, mits de milieuomstandigheden zijn verholpen.

Als u chemicaliën gebruikt

  • Mossen kunnen floreren door pH-problemen in de bodem. Het behandelen van de grond met kalk kan de zuurgraad verminderen en mosaantasting verminderen.
  • Mos is bestand tegen veel commerciële onkruidverdelgers, maar producten die ijzersulfaat en ammoniumsulfaat bevatten, kunnen wel werken.

Vrede maken met mos

Als al die moscontrole een beetje te veel moeite lijkt, is er een alternatief: het mos omarmen. Het kweken van gras waar het niet wil groeien is niet gemakkelijk of zelfs aan te bevelen. Mos is een van de vele planten die een uitstekende bodembedekker zijn voor schaduwrijke gebieden. Het ziet er intrigerend uit en is een lust voor het oog, en het is een mooi alternatief voor gras op plaatsen waar het niet wil groeien.

In plaats van mos te bestrijden, zou u kunnen overwegen om toe te geven en een deel van uw gazon te veranderen in een aangenaam schaduwtapijt met mos en beplant met andere schaduwminnende planten, zoals astilbe en impatiens.

Lees ook: