Algen, Mos, Schimmel en Korstmossen: Het minst gesproken over gezondheidsrisico's

gezondheidrisico mos

De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat algen, mos, schimmel en korstmossen elk het vermogen hebben om een bedreiging te vormen voor niet alleen de gezondheid van de mens, maar ook het leven van dieren en de levens van de objecten waar ze op gedijen. Algen, mos, schimmel en korstmossen gedijen op verschillende materialen, waaronder residentiële en commerciële gebouwen, zwembaden, rivieren, dekken en andere omgevingen die het vermogen hebben om vocht vast te houden. Behalve een basiskennis zijn niet veel mensen bekend met alle negatieve effecten die algen, mos en schimmel op onze gezondheid kunnen hebben. Hier zijn de minst besproken gezondheidsrisico's die ze opleveren voor de mens.
Bekijk ook dak ontmossen kostprijs

Meer algemeen dan je denkt

Een van de meest voorkomende misvattingen over algen, mos, schimmel en korstmossen is dat ze zelden in woonwijken te vinden zijn, en dat ze alleen in bosrijke gebieden voorkomen. Deze planten worden met de tijd bevolkt door het veranderende klimaat over de hele wereld. Warmere klimaten zorgen voor meer vocht in de lucht, waardoor bepaalde gebieden vochtiger worden. Vochtige en vochtige gebieden zijn broedplaatsen voor mos, algen, schimmel en korstmossen. Als deze planten zich eenmaal op bepaalde voorwerpen en in bepaalde gebieden hebben gevestigd, kunnen ze in korte tijd twee keer zo groot worden.

Algen

Algen zijn waterorganismen die het vermogen hebben om fotosynthese te geleiden. Ze missen een vasculair systeem, wat betekent dat ze geen wortels, stengels of bladeren hebben zoals andere planten. En ze bestaan in enkele cellen die microscopisch klein zijn. Er zijn meerdere vormen van algen, waaronder zeewier, vijvervuil en algenbloei. Algen kunnen echter een ernstige bedreiging vormen, niet alleen voor dieren maar ook voor mensen.

Er zijn bepaalde vormen van algen die een ernstige bedreiging vormen voor mens en dier. Meer in het bijzonder geven sommige algenbloeiers gevaarlijke giftige stoffen af aan het water, waardoor niet alleen de waterorganismen die in dat water leven worden gedood, maar ook mensen die nietsvermoedend in met algen besmette wateren zwemmen, worden benadeeld. Als het water wordt getest voor menselijke consumptie, dan vormen bepaalde algenbloeien nog steeds een bedreiging voor onze gezondheid omdat dat water moet worden behandeld. Bepaalde vormen van algen die bekend staan als Cyanobacteriën hebben een negatief effect op mens en dier, omdat ze schadelijke giftige stoffen afgeven aan het water waarin ze zich bevinden.

Mos

Mos is een plant die vergelijkbaar is met algen die als niet-vasculair wordt geclassificeerd, wat betekent dat het geen echte wortels heeft. Mos heeft de mogelijkheid om te groeien op meerdere objecten en op verschillende locaties, variërend van rotsen en stammen tot daken en tapijten. Het plant zich voort wanneer de sporen van de plant vrijkomen uit capsules. Er zijn meer dan 12.000 verschillende soorten mos in de wereld, waaronder bladmos, varenmos, kussenmos, haarmos en rotsmos.

Mos is problematisch omdat het zijn voedingsstoffen haalt uit het object waar het op verblijft. Hierdoor zal, als mos op een gebouw of een dak staat, de kleur van dat gebouw of dak beginnen te verdwijnen. Bovendien trekt mos wormen, insecten en knaagdieren aan die ook een bedreiging kunnen vormen voor het gebouw of een ander type object waar het op staat. Bovendien vormt mos een gezondheidsrisico voor de mens, omdat het niet alleen de allergieën verhoogt, maar ook het vrijkomen van giftige stoffen in de lucht.

Schimmel

Volgens Mold Advisor is schimmel een schimmel die het vermogen heeft om te groeien in multicellulaire filamenten, die hyphae worden genoemd. Er zijn meerdere soorten schimmels die verschillen op basis van waar en hoe elk type groeit. Sommige verschillende soorten schimmels zijn onder andere aspergillus, penicillium en cladosporium. Schimmel vormt verschillende negatieve gezondheidseffecten voor uw lichaam. En aangezien schimmelsporen in de lucht kunnen terechtkomen, kunnen de sporen gemakkelijk worden ingeademd, niet alleen door mensen, maar ook door dieren. Schimmel geeft schadelijke gifstoffen af in de lucht en veroorzaakt ademhalingsproblemen voor de getroffen personen, waaronder astma.

Korstmossen

Korstmossen is een niet-vasculaire plant die geen wortels, stengels of bladeren heeft, in tegenstelling tot de meeste andere planten. Ze hebben de mogelijkheid om langzaam te groeien, en ze zijn meestal te vinden op rotsen, muren, bomen, en zelfs in water. Er zijn drie hoofdtypen korstmossen, waaronder foliose, fruticose en crustose. Korstmossen ontstaan meestal uit algen en zitten in de algenplantenfamilie, maar ze kunnen mensen en dieren aantasten, en ze zijn meestal schadelijk als ze ontstaan uit Cyanobacteriën, wat een soort algen is.

Wanneer korstmossen uit Cyanobacteriën ontstaan, worden ze schadelijk voor mens en dier, omdat ze schadelijke giftige stoffen in de lucht en het water afgeven, de zogenaamde microcystines. Wanneer deze giftige chemicaliën in de lucht en in het water terechtkomen, hebben ze niet alleen een negatief effect op de dieren die in die aquatische milieus leven, maar kunnen ze ook door de mens worden opgenomen, wat ook schadelijk kan zijn.

Identificatie

Hoewel algen, schimmel, mos en korstmossen op verschillende plaatsen groeien en verschillende bedreigingen vormen voor mens en dier, kan het moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen de vier verschillende soorten planten. Hier zijn het identificeren van kenmerken die vaak worden geassocieerd met elke categorie.

Wat te doen

Zodra u zich realiseert dat u schadelijke algen, schimmel, mos of korstmossen heeft die uw huis of een ander voorwerp van u negatief beïnvloeden, blijf dan uit de buurt van de plant of de schimmel. Kom er niet mee in contact totdat je een professional zoekt die de plant kan testen op giftige stoffen en mogelijk zelfs de schimmel voor je kan verwijderen op een veilige manier.

Zoek professionele hulp om een monster van de stof te testen en ontdek of er giftige stoffen in de lucht vrijkomen. Als het giftig is, kunt u een professioneel schoonmaakbedrijf raadplegen om de plant te verwijderen, of u kunt het probleem zelf oplossen met een hogedrukreiniger, als de probleemplant zich buiten bevindt. Dit zal een noodzaak zijn om uw gezondheid niet in gevaar te brengen.

Lees ook: