Wat is het verschil tussen mos en schimmel?

mos op stenen

Mos en schimmel lijken misschien op elkaar, maar ze komen uit verschillende delen van het levenskoninkrijk. Mos is een plant die zonlicht en opgeloste bodemmineralen omzet in de energie die het nodig heeft om te groeien en zich voort te planten. Schimmel is een schimmel, noch plant, noch dierlijk, en is ver verwant aan paddenstoelen. Het zet rottend organisch materiaal om in de energie die de schimmel nodig heeft om te leven en zich voort te planten. In tegenstelling tot mos heeft de schimmel geen zonlicht nodig om te leven.
Lees meer over het reinigen daken tegen mos.

Over schimmel

schimmel op bananen

Schimmel in de natuur helpt bij de afbraak van dode planten en dieren. Het reproduceert zich wanneer zijn sporen organische materialen, comfortabel warme temperaturen en vocht of een hoge luchtvochtigheid vinden. Groene, grijze of zwarte schimmelvlekken komen vaak voor op tuinplanten, voedingsmiddelen, muren, vloeren en textiel. Schimmel heeft vaak een karakteristieke muffe geur. Sommige schimmelsoorten kunnen giftig zijn bij inademing of inname. Hoewel schimmelbestrijdingsnevels schimmel doden, kunnen culturele controles waarschijnlijk alle, maar de meest ernstige schimmelproblemen in uw tuin en huis aankunnen.

Plant schimmelbestrijdingsmiddelen

schimmel op planten

Een schimmelaantasting in uw binnen- of buitentuin verschijnt in verwelkende planten die donkere, cirkelvormige laesies hebben ontwikkeld. Deze letsels vormen uiteindelijk een dichte, katoenachtige witte of grijze groei die uiteindelijk vruchten verteert en de geĆÆnfecteerde planten kan doden. Als je zieke planten ziet, verwijder ze dan onmiddellijk en vernietig ze. Verwijder de grond waarin de zieke planten zijn gegroeid en vervang deze door schone, steriele grond. Een schimmelaanval kan worden voorkomen door verschillende methoden, waaronder het planten in alleen goed geventileerde gebieden en het vermijden van de drukte van de planten. Geef planten vroeg op de dag water, zodat het zonlicht ze kan drogen. Houd ook onkruid buiten. Onkruid kan schimmelsporen herbergen en schimmel verspreiden naar wenselijke planten. Verwijder en vernietig alle plantenresten na de oogst om schimmelsporen geen plaats meer te geven om te overwinteren.

Andere schimmelmaatregelen

schimmel op muur

Huiseigenaren kunnen de ventilatie verhogen om schimmel in planten en andere gebieden in hun huis te beheersen. Stel uw airconditioner zo in dat de compressor en de ventilator gelijktijdig worden uitgeschakeld. Houd de binnendeuren open om de luchtdruk in het hele huis gelijk te maken en de infiltratie van warme, vochtige buitenlucht te minimaliseren, wat de schimmelgroei bevordert. Een vochtige badkamer is gevoelig voor schimmelgroei; het saneren van de badkamer met commerciƫle ontsmettingsmiddelen, het bevorderen van de luchtcirculatie met een uitlaatventilator en het openhouden van de badkamerdeur wanneer de kamer niet in gebruik is, kan helpen schimmel te voorkomen. Houd ook de filters van de airconditioner schoon. Het schoonhouden van goten en regenpijpen, en het leiden van hun uitstroom uit de buurt van het huis, helpen ook. Lekken in het loodgieterswerk binnen en buiten repareren, zodat het regenwater kan binnendringen. Zorg ervoor dat de afvoeropeningen van de keuken en de badkamer naar buiten leiden en niet geblokkeerd zijn. Het handhaven van de totale luchtvochtigheid van uw huis onder de 70 procent zal schimmelgroei tegengaan.

Over mos

stenen met mos

Mos is een eenvoudige plant, en er bestaan duizenden soorten. Elke soort mos mist de diepe wortels, stengels en zaadvormende delen van complexere planten. Mos kan zich seksueel voortplanten door middel van sporen of aseksueel door afgebroken stukken. Het groeit het beste in permanent vochtige, zure, verdichte grond in een gemiddelde tot dichte schaduw. De meeste mossoorten vormen een dik groen tot bruin tapijt. Mos concurreert niet goed met grassen, dus heeft het de neiging om te groeien in gebieden waar grassen moeite hebben om zich te vestigen.

Mosbestrijding

Het herinrichten van een terrein om de drainage te verbeteren kan de mosgroei remmen. Omdat mos niet goed groeit in fel zonlicht, kan het snoeien van struiken en bomen om meer zonlicht toe te laten, graszoden aanmoedigen om in plaats van mos te groeien. Nadat u meer zonlicht in een mossig gebied hebt toegelaten, hark het mos uit, maak de grond glad en plant graszaden of leg zode in het terrein.

Opvoeding voor mos

vaas met mos op

Het alternatief voor het vernietigen van mos is het voeden ervan. Mossen kunnen de gazonplekken vullen waar niets anders gedijt, zoals in schemerige ruimtes onder grote, schaduwrijke bomen. Als een gebied al wat mos heeft, verwijder dan het bestaande gras, onkruid en puin. Haal het gebied glad, knijp het licht aan en laat het mos zich op eigen kracht verspreiden. Het mos kan worden verplant vanuit een gebied waar de omstandigheden vergelijkbaar zijn met die in uw tuin. Gebruik een spade om blokken mos op te graven ter grootte van uw uitgestrekte hand. Druk de blokken op de gewenste plaats en geef het terrein goed water. Herhaal het besproeien wanneer het grondoppervlak droog is.

Lees ook: