Hoe afwasmiddel ongewenst mos in uw gazon kan doden...

Mos kan een decoratieve bodembedekker zijn wanneer het groeit waar het gewenst is, of het kan als hinderlijk onkruid worden beschouwd wanneer zijn dikke mat van kleine groene blaadjes en draadachtige stengels ongewenst zijn. Hoewel mos uw gras niet doodt, kan het uw gazon er vlekkerig en oneffen uit laten zien. Gelukkig zijn er een paar oplossingen om mos te beheren.
Bekijk ook: ontmossen dak prijs m2.

Manieren om mos te doden op uw gazon

Traditionele manieren om mos te elimineren zijn onder andere het verspreiden van ijzersulfaatmossen. U kunt ook mos in uw gazon verwijderen door het minder zuur te maken door kalk aan de grond toe te voegen. Of u kunt een goede oude zweetkracht gebruiken en het levende mos uit uw gazon harken. Maar de eenvoudigste en veiligste methode is het gebruik van afwasmiddel. Het is gemakkelijk om te leren hoe je mos moet doden met dit recept dat centen kost om op te zwepen. Volg gewoon deze drie stappen.

  • Voor kleine lapjes meng je in een tuinhandspuit 2 ons afwasmiddel en 1 gallon water. Gebruik zachte vloeibare afwasmiddel, zoals blauwe Dawn, die je in de meeste kruidenierswinkels vindt. Voor grotere oppervlakken gebruikt u 4 ons afwasmiddel in 2 liter water per 1.000 vierkante meter gazon.
  • Spuit het mengsel op de vlekken mos. Houd de sproeimondstuk een paar centimeter van het doelgebied af en doordrenk het mos met de oplossing.
  • De vlekken mos zullen in 24 uur oranje of bruin worden en uiteindelijk opdrogen. Haal het dode mos op. Het omringende gras zal over de vlekken heen beginnen te groeien.
  • Breng het dode mos na het opharken naar een geïsoleerde plaats. Composteer het niet of de mossporen kunnen zich terug in het gazon verspreiden. Herzaden van kale plekken die door het dode mos zijn achtergelaten. Vul het nieuwe graszaad aan met nieuwe, losse grond die vrij is van mossporen.

Wanneer moet u de mosverdelgeroplossing aanbrengen?

Het late voorjaar en de vroege zomer, of de late zomer en de vroege herfst zijn de beste tijden om gazonmos te doden. Het doden van mos moet altijd worden gedaan voordat u uw gazon inzaait, wat het beste kan worden gedaan in de vroege herfst.

Breng altijd het afwasmiddel en het watermengsel aan als het gras vochtig is. Controleer ook het weer om er zeker van te zijn dat er binnen 24 uur na het aanbrengen geen regen in de prognose staat.

Vermijd het gebruik van de afwasmiddel- en watermethode voor mos dat op uw dak verschijnt. Mos op uw dak moet snel, maar voorzichtig, verwijderd worden met commerciële voorbereidingen zodat uw dakpannen onbeschadigd blijven.

Ontmoedigen van de groei van gazonmos

Als er meer mos in uw gazon verschijnt, is het veilig om de behandeling met het afwasmiddel te herhalen. Dergelijke behandelingen zijn echter tijdelijk. De onderliggende oorzaak van mosgroei moet worden aangepakt om de groei ervan onder controle te houden. Dat betekent meestal dat u de pH-waarde van uw grond moet testen. Om de pH-waarde van uw grond in balans te brengen, voegt u gazonkalk toe, ook wel dolomietkalk genoemd. Kalk maakt uw grond minder zuur door het toevoegen van meer alkaline.

Hoewel gazonkalk voedingsstoffen toevoegt aan bestaand gras om de groei ervan te stimuleren, zal het mos niet direct worden gedood. Kalk kan aan uw gazon worden toegevoegd tussen de herfst en het vroege voorjaar. Of, kalk uw tuin voor de eerste vorst in de herfst om uw grond de hele winter te geven om de kalk te absorberen.

Het toevoegen van kalk is geen garantie dat u nooit meer een stukje mos zult zien. Als het mos onmogelijk lijkt om uit te roeien, vooral als het in een voortdurend schaduwrijk gebied groeit, laat het dan bloeien. Overweeg om het mos in de tuin te laten groeien. Je zou zelfs een liefde kunnen ontwikkelen voor het op blote voeten lopen op je gazon en over die fluweelachtige vlekken mos.

Lees ook: