Hoe kies je een mos verwijderaar en verwijder je mos van je dak?

mos op schuin dak

Weelderig en groen, dik mos dat een dak inhaalt kan pittoresk zijn. Terwijl het een huis een sprookjesachtige, Hobbit-achtige uitstraling geeft, draagt mos niets anders bij aan een dak. In feite kan mos, als het niet gecontroleerd wordt, leiden tot ernstige schade aan uw huis. Wanneer het mos op het dak dik genoeg wordt om de dakspanen te verdringen en rotting te veroorzaken, is er geen weg meer terug. Op dat moment moet het dak worden vervangen. Bekijk: ontmossen van daken prijs per m2

Maar er zijn eenvoudige manieren om mos op uw dak te doden met droge of natte toepassingen. Minder eenvoudig maar van veel groter belang is de volgende stap om het dode mos van het dak te verwijderen. Beide taken werken hand in hand om een zo lang mogelijke levensduur van uw dak te garanderen.

Hoe mos een dak ruïneert

Op het noorden gelegen dakoppervlakken die weinig zonlicht krijgen, zijn gevoelig voor mos. Binnen deze gebieden groeit het mos echter niet overal in gelijke mate. Mos ontwikkelt zich in overblijvende schaduwrijke gebieden en op plaatsen die de neiging hebben om koel en vochtig te zijn. Dus zelfs als u in een koel, vochtig klimaat leeft, kunnen delen van het dak die elke dag sterk zonlicht krijgen, geen mos ontwikkelen.

Mos op een dak begint met een dunne afstoffing van groen, die u misschien alleen vanuit lage hoeken opmerkt. Deze dunne laag op de top van de dakspanen vermenigvuldigt zich en wordt breed, dik en mat. De naden tussen de shingles en de randen van de shingles ontwikkelen ook mos, omdat ze nog meer in de schaduw liggen.

Naarmate het mos dikker wordt, werkt het zich een weg onder de shingles door en verhoogt het de shingles. Als de shingles van hout zijn, kan dit proces in een alarmerend tempo plaatsvinden. Het poreuze oppervlak van het hout is het belangrijkste onroerend goed voor de groei van het mos. Als het mos zich eenmaal aan houten dakspanen heeft vastgeklampt, kan het mos moeilijker te verwijderen zijn dan uit de relatief gladdere vlakken van composiet of asfalt dakspanen.

Als het mos eenmaal een dikke mat is, wordt het een spons die vocht opneemt en vasthoudt. Dit opgeslagen water baant zich een weg onder en tussen de dakspanen en vervolgens op de lagere niveaus van het dakvilt en de structurele elementen van het dak. Dit leidt uiteindelijk tot verrotting, en verrotting leidt tot verder verval van de dakbedekking.

Tips voor mosverwijdering

  • Omdat mosverwijdering arbeidsintensief is, moet dit grote project worden opgesplitst in kleinere projecten die idealiter een lang weekend beslaan.
  • Verwijder mos alleen als de omstandigheden perfect droog zijn, aangezien u op het dak moet staan.
  • Als u wacht tot het einde van de zomer om het mos te doden, zal het toegenomen zonlicht het werk voor u doen, waardoor u alleen nog maar het dode mos hoeft te verwijderen.

Lees ook: