Rotswol Dakisolatie

Net als glaswol is rotswol dakisolatie eveneens een zeer populaire manier om een dak te isoleren. De brandwerende eigenschappen en akoestische isolatie spelen hierbij zeker een rol. Rotswol dakisolatie is wat duurder dan glaswol isolatie, wat de verschillen en kenmerken zijn van rotswol als isolatiemateriaal lees je op deze pagina.

Op zoek naar een bedrijf in de buurt dat rotswol dakisolatie vakkundig kan aanbrengen? Ga dan direct naar de offerte pagina en vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij verschillende dakwerkers.

Wat is rotswol dakisolatie?

Zowel rotswol als glaswol vallen onder de minerale wol soorten, ook wel anorganische isolatie genoemd. Rotswol wordt gemaakt van basalt of diabaas, dat is een vulkanisch gesteente die op een temperatuur van pakweg 1400 C° gesmolten wordt, en dusdanig wordt bewerkt dat er na verharding draden van gesponnen kunnen worden. Deze wol wordt met een combinatie van hars en olie bewerkt om het waterafstotend te maken. Dan is het materiaal geschikt voor zowel daken isoleren als de zoldervloer van isolatiemateriaal voorzien.

Rotswol isolatie materiaal is per rol en als dekens te koop, je kunt met beide variaties het dak isoleren. De dikte bepaalt tevens de isolatiewaarde. Hoewel rotswol verkrijgbaar is in diktes vanaf acht centimeter zal voor een hellend dak een minimale dikte van vijftien centimeter nodig zijn. Door de stroken elkaar iets te laten overlappen kunnen kieren en naden voorkomen worden, zo krijgt je het hoogste rendement van de isolatie.

Wat kost rotswol dakisolatie?

Wellicht de voornaamste reden om bij een dak isoleren voor rotswol te kiezen is de prijs; met een prijs van pakweg €20,- per vierkante meter bij zelf plaatsen en €35,- per vierkante meter bij laten plaatsen is het een betaalbare vorm van dakisolatie. Hier zijn eventuele BTW voordelen en premies niet in berekend. De kosten liggen pakweg 10 procent hoger dan glaswol isolatie.

rotswol dakisolatie

Waarom kiezen voor rotswol dakisolatie?

Hoewel dit isolatiemateriaal meestal wordt toegepast op hellende daken, zijn er ook glaswol platen waar het materiaal reeds samengeperst is. Dit zijn een aantal voordelen van rotswol dakisolatie:

  • Rotswol kan zelf geplaatst worden, het is een eenvoudig te verwerken materiaal.
  • Er ontstaat geen krimp of uitzetting waarmee kieren en naden worden voorkomen.
  • De thermische isolatie eigenschappen zijn uitstekend.
  • Het is een brandwerend materiaal wat de veiligheid in huis zal verhogen.
  • Glaswol heeft ook een zeer goede akoestische demping.
  • Dit isolatiemateriaal kan verwerkt worden in het dak, plafond, onder de vloer en bij een binnenmuur.
  • Naast rotswol dakisolatie is zoldervloer isolerenook een optie.

Minder kans op lichamelijke klachten met rotswol

Glaswol is een populair isolatiemateriaal, met als grootste nadeel dat er bij een dak isoleren met glaswol kleine deeltjes vrij zullen komen die irritaties kunnen veroorzaken in de luchtwegen en ogen. Bij rotswol is de kans op irritatie veel minder. Het is altijd aan te bevelen om in een goed geventileerde ruimte te werken, en een mondkapje te dragen. Hoewel beide isolatiematerialen eenvoudig aan te brengen zijn kan het voordeel bieden om deze klus toch uit te besteden aan een specialist. Zo voorkom je mogelijke irritatie en vervuiling van de ruimte.

Glaswol of rotswol; welke is beter voor het milieu?

Hoewel beide materialen onder de anorganische isolatiematerialen vallen, zijn er wel verschillen bij zowel het productieproces als bij de grondstoffen. Wat het milieu betreft is glaswol toch net een stukje beter dan glaswol.

Meer dan warmte isolatie

De voornaamste reden om voor rotswol dakisolatie te kiezen is doorgaans de besparing op energiekosten. Toch zijn er nog andere kenmerken waarom dit isolatiemateriaal erg in trek is. Bijvoorbeeld de akoestische isolatie, dit betekent dat geluid vanaf het dak beter gedempt wordt. Denk aan een hagelbui of regendruppels op het dak. De akoestische demping is beter dan bij andere isolatiematerialen zoals glaswol of PUR schuim. Omdat de basisgrondstof vulkanisch gesteente is, zal dit isolatiemateriaal zeer brandwerend zijn wat de veiligheid van zowel de woning als de bewoners ten goede komt.

Houd het dak vrij van schimmel en vocht

De duurzaamheid van rotswol dakisolatie maakt dit een uitstekend isolatiemateriaal, daarnaast zullen er niet snel problemen met vocht ontstaan, ook is het geen vruchtbare bodem voor bacterievorming en schimmelvorming.

Vergelijk de kosten voor rotswol dakisolatie door een professioneel bedrijf in de buurt, vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij meerdere aanbieders via onze eenvoudige offerte pagina.