Geventileerd plat dak

jaren 70 plat dak

Plat dak op een huis uit de jaren '70

Het koude dak: plat dak met schuine dakfunctie

De constructie van een plat dak, ontworpen als een koud dak, is in principe vergelijkbaar met een schuin dak, waarbij alleen de dakhelling is weggelaten: Een "bekleding" wordt zo op de dragende dakconstructie geplaatst dat er een luchtlaag tussen de dakconstructie en de warmte-isolatie blijft staan. Dit heeft de functie van het snel en gemakkelijk afvoeren van vocht dat zich vanuit het interieur via het dak verspreidt.

De constructie van een geventileerd plat dak

Een koud dak is dus een dubbelschalige dakconstructie: De onderste schil is de ondersteunende structuur en neemt de statische taken over. De tweede schil daarboven is de dakafdichting. Het beschermt het dak tegen het weer en voorkomt dat bijvoorbeeld regenwater in de onderliggende dakconstructie doordringt. Het ventilatieniveau bevindt zich tussen de twee schalen.

Dit resulteert in de volgende klassieke gelaagde constructie voor het kouddak van buiten naar binnen:

  • Grindhoes
  • Verzegelen
  • Ventilatie niveau
  • Warmte-isolatie
  • Scheidingslaag
  • Dampscherm
  • Dakconstructie (bijvoorbeeld gewapend beton)

Voor- en nadelen van het kouddak

Het grootste voordeel van het kouddak is ook het grootste nadeel: het ventilatieniveau. Het idee van een betrouwbare droging van eventueel aanwezig vocht is een goed idee. Om het ventilatieniveau te garanderen is echter een passende draagconstructie nodig.

Daarom is een koud dak minder belastbaar dan een warm dak. De krachten werken eerst op de buitenste, bovenste schil en niet op de onderste schil, die de eigenlijke statische functie in de constructie heeft.

Om de ventilatie Ć¼berhaupt te laten functioneren, moet de laag hoog genoeg gedimensioneerd zijn. Het vereist ook voldoende gedimensioneerde ventilatieopeningen aan de zijkanten. Omdat in tegenstelling tot een schuin dak een beduidend lager schoorsteeneffect wordt gecreĆ«erd door de warmte, kunnen er problemen ontstaan met de dwarsventilatie als de koude daken niet goed zijn geconstrueerd.

Maar als het wel werkt, toont de ventilatie haar voordelen vooral in de zomer: in plaats van eventueel vocht, voert het dan de warmte van de zonnestralen af die de buitenste dakhuid aantast. Een koud dak biedt dus een aanzienlijk betere warmte-isolatie in de zomer dan een plat dak dat is ontworpen als een warm dak.

Overweeg de dakconstructie tijdens het gebruik

Bij het latere gebruik van het platte dak moet rekening worden gehouden met het lagere draagvermogen van een koud dak. Ook al is de onderzijde van de dakconstructie een constructie van gewapend beton en kan deze hoge extra lasten dragen, de draagkracht van de gehele dakconstructie is afhankelijk van het buitenafdichtingsniveau. Het kan slechts een bepaalde hoeveelheid extra gewicht aan, zodat het ventilatieniveau eronder intact blijft. Het draagvermogen moet daarom altijd door een specialist worden gecontroleerd als een soort gebruik met een hoog gewicht - zoals een intensieve groendakbedekking - op een koud dak moet worden gerealiseerd.