Warm dak: info & prijzen

Een warm dak is een dak waarbij de isolatie aan de buitenzijde van de dakconstructie wordt aangebracht. De materialen van de constructie maken zo onderdeel uit van de isolatieschil van de woning. Dit is de meest voordelige methode wat bijvoorbeeld minder kans geeft op scheurvorming. Op deze pagina krijg je een duidelijk antwoord op de vraag “wat is een warm dak?”, daarnaast benoemen we de voordelen en kijken wat je ongeveer moet betalen om een warm dak te laten plaatsen.

Direct offertes van dakwerkers in de regio ontvangen per mail? Vul dan ons handige offerte formulier in voor een maatwerk offerte, gratis en zonder verplichtingen.

Wat is een warm dak?

dak isoleren langs buiten

Bij dakisolatie wordt er verschil gemaakt tussen de positie van het isolatiemateriaal in verhouding tot de locatie van het dakbeschot. Bij warme daken wordt de isolatie aan de buitenzijde van de draagconstructie aangebracht. Over de isolatielaag wordt de dakbedekking gelegd als afdekking of waterkering. Dit kan bitumen zijn, maar ook EPDM of rubber.

Omdat er bij warme daken geen spouw aanwezig is zal het dak samen met de woning opwarmen. Dat heeft als gevolg dat de dakconstructie een hogere bestendigheid heeft ten opzichte van de weersinvloeden, er is ook een lagere kans op scheuren in het dak. Wanneer de dakisolatie van buiten wordt aangebracht zal deze tevens warmte opslaan overdag, die in de avond weer wordt afgegeven voor een optimale temperatuurregulatie. Bij een warm dak zal onder de dakisolatie een dampscherm aangebracht worden zodat damp en condensvocht in de woning niet in de isolatielaag kan doordringen. Een vochtige isolatie heeft namelijk een verminderde isolerende werking, een dampscherm is daarom een belangrijk onderdeel van een optimale dakisolatie.

Met name voor platte daken wordt de warm dak methode veel toegepast, al geldt dit tegenwoordig ook voor de meeste hellenden daken bij moderne woningen. Wanneer warme daken wordt geplaatst is er de keuze om de aanwezige dakbedekking te verwijderen, er kan ook worden gekozen om het warme dak bovenop de bestaande dakbedekking te plaatsen. De isolerende laag kan met een PU-lijm of met koudlijm worden aangebracht, of de isolatie kan los worden geplaatst.

Wat kost een warm dak?

Het dak vanaf de buitenzijde isoleren kost normaal gesproken meer dan een koud dak installeren met isolatie die binnen in de woning wordt aangebracht. De reden hiervoor is de noodzaak om de dakbedekking te verwijderen en weer opnieuw te plaatsen bij warme daken. Daar staat tegenover dat er geen werkzaamheden in de woning plaatsvinden, er gaat geen ruimte verloren aan de binnenzijde en het dak ziet er weer prachtig uit. De kosten van een warm dak kunnen sterk variëren afhankelijk van zaken als:

  • De oppervlakte van het dak.
  • Het materiaal dat voor de dakisolatie gebruikt wordt.
  • De bereikbaarheid van het dak.
  • Eventuele aanvullende werkzaamheden die nodig zijn.

Daarmee is het plaatsen van een warm dak altijd maatwerk. Om een globale berekening van de kosten te maken kun je een bedrag van 50 euro per vierkante meter tellen. Dit is een gemiddelde dat sterk kan afwijken per woning. Wanneer je snel duidelijkheid wilt hebben over de kosten voor een warm dak plaatsen kun je direct via onze offerte pagina een aantal offertes van dakwerkers in de regio aanvragen. Dat maakt vergelijken een stuk eenvoudiger.

warm dak

Materialen voor een warm dak

Er zijn diverse isolatiematerialen mogelijk bij het plaatsen van isolatie aan de buitenzijde. Doorgaans wordt er gekozen voor harde materialen waarmee het dak belopen kan worden. Hiervoor worden vaak PIR isolatieplaten of XPS isolatieplaten gebruikt. XPS platen worden gemaakt op basis van restmaterialen die voortkomen uit aardolie. Het is een materiaal dat dankzij de gesloten celstructuur zeer drukvast is. PIR platen vervangen de oudere PUR platen, de oudere platen zijn snel ontvlambaar waardoor PIR isolatieplaten veiliger zijn. Deze platen worden doorgaans standaard al bekleed met een laag die dampdicht is. Ook zijn er platen van in elkaar gedrukt rotswol of glaswol verkrijgbaar. Welk materiaal je ook kiest, de isolatieplaten moet goed bestand zijn tegen krimp en uitzetten.

Voordelen van warme daken

Een dak isoleren van buitenaf biedt diverse voordelen waaronder:

  • De kosten kunnen aantrekkelijk uitvallen afhankelijk van de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden.
  • Warme daken hebben een hoge bestendigheid tegen temperatuurwisselingen wat scheuren zal tegengaan.
  • Ook in de hoeken is het isolatiemateriaal eenvoudig aan te brengen.
  • Met dakisolatie van buitenaf is er minder kans op stil water aan de oppervlakte.
  • Algengroei zal zich minder snel ontwikkelen op warme daken.

Vergunning nodig voor warme daken?

Wanneer je dakisolatie van buitenaf laat aanbrengen zal het volume de van woning toenemen. Dat betekent in veel gevallen dat er een vergunning nodig is om deze werkzaamheden uit te laten voeren. We adviseren alvorens een warm dak te laten plaatsen eerst contact op te nemen met de gemeente, en te informeren naar de verplichtingen en mogelijkheden bij een dak isoleren van buitenaf. Voor vrijblijvende offertes van dakwerkers in de regio kun je terecht op onze offerte pagina.

koud plat dak isoleren