Ongeventileerd schuin dak

Niet-geventileerd schuin dak: modern, duurzaam en veilig

De ongeventileerde dakconstructie heeft de voorkeur voor nieuwe gebouwen en wordt ook aanbevolen door de dakdekker. Deze dakconstructie is vooral mogelijk gemaakt door de ontwikkeling van moderne dampremmende lagen en onderlagen, die zeer dicht zijn en vrijwel geen vocht in de dakconstructie laten binnendringen, maar die ook vocht kunnen afvoeren. Zo is het warm dak nog steeds een relatief nieuwe bouwmethode voor schuine daken, die het geventileerd schuin dak als verdere ontwikkeling zal vervangen.

De lagenstructuur van een ongeventileerd schuin dak

De afzonderlijke lagen van de niet-geventileerde dakconstructie komen overeen met die van het geventileerde dak, behalve dat het ventilatieniveau wordt weggelaten. Van binnen naar buiten resulteert dit in de volgende laagvolgorde:

  • Bekleding van het interieur
  • Stoomrem
  • Warmte-isolatie
  • Keerzijde van het membraan of onderdak
  • Dakbedekking

als A en O: een krachtige dampdrempel

Bijzonder hoge eisen worden gesteld aan een effectieve en dichte dampschermen voor niet-geventileerde daken. Het voorkomt dat vocht uit de warme kamerlucht in de dakconstructie dringt en door het isolatiemateriaal heen dringt of de dragende houten onderdelen beschadigt. Moderne foliematerialen zijn bijzonder geschikt. De dampschermen hebben tegelijkertijd de functie van een luchtdichte laag.

Het onderbroekmembraan: bescherming tegen vocht van buitenaf

De sarcingmembraan bevindt zich direct onder de dakbedekking. Het is een tweede, waterdichte laag naast de dakbedekking. Als er vocht van stuifsneeuw of door de wind geblazen regen onder de dakbedekking terechtkomt, kan het niet in de dakconstructie doordringen. Onderlagen kunnen ook aan één zijde openstaan voor diffusie, zodat vocht dat in de isolatielaag is binnengedrongen, kan worden verwijderd. In bijzondere gevallen kan het sarcagevel ook als een massief onderdak worden geconstrueerd. In ieder geval voorkomt het onder- of onderdak als winddichte laag dat de warmte van de wind via voegen in het dak naar buiten wordt getrokken en heeft het dus naast de vochtbescherming een belangrijke extra functie.